Pomáhat a chránit znamená stát a koukat?

Každé ráno všedního dne chodím s mými malými dětmi do školy, a protože mám děti tři, je to už pěkná řádka let, co pravidelně během školního roku chodíme stále stejnou cestou, vždy kolem času 7:30.

Nemohl jsem si tedy nevšimnout, že posledních několik měsíců stávají na rušné křižovatce mezi ulicemi Ječná a Štěpánská policisté. Někdy je policista sám, jindy jsou ve dvojici, to asi proto, aby jim nebylo smutno. Předpokládám však, že tady nejsou z důvodů pozorovacích nebo z dlouhé chvíle, ale smyslem jejich přítomnosti má být dohled nad tím, aby provoz křižovatky, a především pak na přechodech pro chodce byl co možná nejbezpečnější. Opak je pravdou.

Shrnu to a zkrátím. Dnes ráno několik chodců včetně mě a mého syna na přechodu pro chodce málem srazilo auto. Tentokrát to byla nějaká dodávka, která před zraky naprosto netečných policistů vjela značnou rychlostí doprostřed z obou stran řádně na zelenou přecházejícího davu lidí, z nichž drtivá většina jsou malé děti. Nedaleko totiž stojí velká základní škola. Naštěstí to dobře dopadlo a nikomu se nic nestalo. Ještě během přecházení jsem se otočil a snažil navázat oční kontakt se stojícími policisty, leč bez úspěchu. Vůbec je to nezajímalo, a to se celá situace odehrála vzdušnou čarou tak 5 metrů od jejich stanoviště.

Kdybych si každé ráno vzal s sebou fotoaparát, pořídil bych vždy zcela stejný obrázek. Mlčky stojící do prázdna zírající či hlasitě klábosící policisté v reflexních vestách na rohu ulice, zatímco si křižovatka žije vlastním životem. Auta při odbočování vpravo nedávají přednost chodcům, kteří právě započali proces přecházení, na druhé straně pro změnu jiná auta nebo motocykly projíždějí na červenou mezi lidmi, kteří jdou po přechodu na zelenou, a na poslední chvíli se jim naštěstí podaří zastavit nebo uskočit stranou. Tu a tam se po chodníku pro zpestření nudného rána prožene nějaký ten cyklista, který také samozřejmě spěchá, ale zapomněl, že na chodníku nemá co dělat. Opodál v klidu parkují auta na značce zákaz zastavení.

A tak si říkám – nebylo by lepší, kdyby na křižovatce ulic Ječná a Štěpánská žádní policisté v reflexních vestách nestáli? Respekt žádný nemají, dění se absolutně neúčastní a je to tak říkajíc všem zúčastněným jenom ke zlosti. V tom lepším případě úplně jedno, a tedy naprosto k ničemu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | středa 4.5.2022 9:39 | karma článku: 32,35 | přečteno: 1366x