Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
QS

Qaramay Shehri

22. 1. 2010 15:23
diki

lidi se casto ptaj nebo rikaj, jak by mohli zmenit svet - a ze staci jen zmenit sama sebe k lepsimu, to uz jim nedojde, vidte :-) hezkej den a pekny ;-)

0 0
možnosti
L

Luborka

20. 1. 2010 9:50
Věta

Jak to, že "Nemůžeme sice ovlivnit, jak se budou druzí chovat. " ? Osobně jsem přesvědčena, že právě to děláme. Ovlivňujeme druhé svým chováním. To co uděláme my je naše rozhodnutí, na základě ovlivnění jinými,  nikoliv vliv na to co uděláme. Existuje pouze raekce na podnět nikoliv dobro a zlo, nebo dobré a zlé. Zkuste to vnímat jinak a uvidíte, kolik se toho změní.;-)

0 0
možnosti
L

leo5

20. 1. 2010 9:20
Dovolím si zamudrovat

Nenávist je vlastně těžká duševní choroba a jako každá choroba musí mít svou příčinu,která když se nerozpozná a neodstraní,nemoc nezmizí.Nenávist má asi dvě hlavní příčiny-strach a závist.Strachy přichází vždy z něčeho neznámého,nepoznaného a závisti z vědomí vlastní méněcennosti.Většinou jsou spolu spojené a podmiňují se.Celé dnešní nastavení většiny lidí je obava z poměrů,ze zítřka,z větších schopností druhých,totální nedůvěra v cokoli,vidění štěstí ve vlastnictví vnějších věcí atd.Je to důsledek oddělení se od vyššího řádu,od Boha,nepoznání,že každý dostal do nitra dost,aby se mohl vyvíjet a uplatnit,být šťastný,být sám sebou,že má cestu připravenu a že bolestné na ní si dříve sám zasil.Člověk se sám odvrátil a dnešní poměry si vynutil,konzumismus jako poslední fáze materialismu,z něj plynoucí duchovní lenost a povrchnost,která otvírá bránu všemu zlu, i nenávisti,která pak vede k brutalitě.Cestou ven může být asi jen úsilí o vyšší poznání,o pochopení zákonů Života,vnitřní probuzení.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

20. 1. 2010 9:09
Pletete podle mě dohromady několik věcí

Obecně je nenávist jed v srdci a podle všeho se získává tak, že člověk nezažil dostatečnou porci přijetí a bezpečí v dětství a ranném dospívání. Negativního postoje je tudíž těžké se zbavit a prostě se rozhodnout "budu milovat lidi". To může změnit u kořene jenom víra nebo psychoterapeut.

 

Pokud narážíte na Haiti, tam je velký problém v tom, že obyvatelstvo je naprosto demoralizované, vládne tam soustavně zkorumpovaný režim a 40% rozpočtu tam dlouhodobě tvoří zahraniční subvence. Podle mých informací je problém také v tom, že na doporučení Světové banky Haiti zrušila cla na potraviny a místní farmáři nebyli schopni konkurovat potravinám ze zahraničí. Takže posílání jakékoliv pomoci (nepřímo jsem přispěl taky a netrápí mě to) je opět snaha "řešit" následky a nikoliv kořen problému. Podobná situace je i ohledně naší romské menšiny; opět se házejí peníze do černé díry a problém se v podstatě neřeší. Pokud má někdo to "štěstí" bydlet u nějakého ghetta, nelze se mu divit, že je naštvaný.

0 0
možnosti
L

leo5

20. 1. 2010 9:32
Re: Pletete podle mě dohromady několik věcí

Souhlas,trvalé duševní naladění je jako plutí v silném proudu,člověk to nedokáže vidět jako ze břehu a musí to být dost silný zásah zvenčí,který dá člověku podnět a sílu k zastavení,přehodnocení a změně.

Jinak se autorově myšlence upřednostňování dobra nedá vůbec nic vytknout.Každý takový upřímný hlas v tom mlýně bezcitnosti je dobrý a vzácný.

0 0
možnosti
MV

marka40

20. 1. 2010 6:44
Milý autore,

zajisté máte pravdu, že je mnoho lidí zlých a nenávistných. Ale pravdou je, že dobrých lidí je stále mnohem víc. Ti ale nejsou tak vidět. Při každém neštěstí, při každé katastrofě se najdou jedinci, kteří se snaží ještě uloupit, ale spočítejte ty, co pomáhají - těch je vždy nepoměrně víc! Vezměte si takové zprávy: redaktoři vyhledávají, co se kde událo zlého, ne, co se událo dobrého. Každý den mnoho a mnoho lidí pomáhá jak bližním, tak neznámým - ale o těch se ve zprávách neinformuje. Přesto už mám mnoho životních zkušeností, stále věřím v dobro člověka...;-)V

0 0
možnosti
L

leo5

20. 1. 2010 8:43
Re: Milý autore,

Jste jistě dobrý člověk,když vidíte nejdříve to dobré,ale dovolím si s vámi nesouhlasit.Ti co pomáhají,je vlastně pár jedinců z miliard lhostejných.A právě proto,že v dobru je ukryta nesmírná síla,dokáže těch pár v sobě živých-aktivních vyvážit tu spoustu ostatních- duševně polomrtvých,jinak by se tenhle svět už rozpadl v trosky.

0 0
možnosti
LB

Irrataki

19. 1. 2010 22:42
...

znáte seriál Červený trpaslík? konkrétně díl Démoni a andělé? Tam něco takovýho bylo... Kdo viděl - chápe. Kdo neviděl - ti co to přeháněli s láskou k všehomíru narazili. Tu na granát, tu na kudlu... a tak. Jo, je to přehnaný, ten seriál je komedie non plus ultra ale něco na tom bude. Ona ta nedůvěra je přecijen součást lidskýho obrannýho mechanismu. Navíc, kdyby bylo všude tolik lásky, ani bychom si neuvědomovali co máme.

0 0
možnosti
L

leo5

20. 1. 2010 9:40
Re: ...

Hlavně je dobré nezaměňovat Schopnost posuzovat a rozlišovat s automatickou nedůvěrou,která nakonec musí třikrát zavřít a otevřít oči,než uvěří tomu,co má na dlani.

0 0
možnosti

3lipy

19. 1. 2010 15:48
Myslel jsem si, že se se zlou potážete

Ono je lehčí nenávidět, neodpouštět než pracovat na sobě, aby byla společnost lepší. Můj souhlas s upřednostňováním lásky před nenávisti, máte. Zdraví L.Č.

0 0
možnosti
JNN

Jezdím na neutrál

19. 1. 2010 18:59
Re: Myslel jsem si, že se se zlou potážete

R^

0 0
možnosti
MBI

nebolševik

19. 1. 2010 9:42
je to ještě horší

jak zjišťují vědátoři, kteří se zabývají zkoumáním tvora Homo sapiens sapiens: on má, po předcích, různé vlastnosti, které nejde tak snadno změnit. Jednou z nich je například "nedůvěra k neznámým příslušníkům vlastního druhu". A pak tu taky hraje svou roli emoce zvaná nadšení (naprosto neodolatelná, podobnou mají skoro všichni evolučně vyšší tvorové, například husy domácí). Takže bychom asi měli, místo planého lamentování, zkusit porozumět sami sobě a - když už nám tedy nic jiného nezbývá - hledat způsoby, jak se sebou rozumně naložit. Pudy pravěkého lovce, zvyklého žít v malých skupinkách a dělat všechno možné, aby přežil do příštího léta žvaněním nepředěláme.

0 0
možnosti
M

milan16647

19. 1. 2010 12:37
Re: je to ještě horší

Naprostý souhlas.Nemám nenávist v srdci.Kdybych ji měl,asi bych pro pana Kysilka žádal hranici.Z článku jsem vyrozuměl, že přijít ke Kysilkům s úmyslem vyvraždit celou rodinu,byl bych přivítan,neboť bych jim přinášel království nebeské.Pane Kysilko,zamyslete se prosím nad tím co napíšete.Jsem nevěřící pes ale každému jeho víru přeji a snažím se chápat ale tohle je pro mne příliš.Doporučuji k četbě knihu C.Sagana,Stíny zapomenutých předků.Ovšem pokud podle vás za vše může bůh,je myslím věškerá snaha marná.Hezký den.S

0 0
možnosti
X

xs123

19. 1. 2010 9:36
Abys to s tou láskou náhodou nepřehnal.

Protože potom ti manželka, láska neláska, některé věci ujasní. Jednoho, co ti byl fyzicky podobnej, jsem znala. 15 let byl věrnej, potom si zašu..l vedle, načež sbalil kufry a ze dne na den zmizel od svých úžasných školou povinných dětí.

0 0
možnosti
JK

Jaroslav Kysilko

19. 1. 2010 9:45
Re: Abys to s tou láskou náhodou nepřehnal.

Dobrý den,

děkuji vám za váš příspěvek.

Jestli jsem to dobře pochopil, připomínám vám někoho, kdo vás v životě hodně zklamal. Možná ten člověk byl předtím "láska sem, láska tam", až jednoho dne... Můj článek je o principu, v něž věřím, a sice, že je lepší mít rád než nenávidět. Nikterak to nezbavuje lidi zodpovědnosti za špatné činy, kterých se dopustí, ale jako přístup k životu a okolnímu světu se mi to jeví jako lepší než pěstovat v sobě negativní emoce a vztahy k druhým lidem. Rovněž odpouštění, jakkoliv je mnohdy nesnadné, je pro naše srdce mnohem hodnotnější, než ponechaná zatrpklost, zklamání a hořkost. Jisté je, že jako lidi děláme každý den mnoho chyb, a proto odpuštění nutně potřebuje každý z nás...

Přeji vám pěkný den, JK

0 0
možnosti
JS

Kolumbo

19. 1. 2010 9:31
Milý autore,

láska i nenávist jsou přirozené emoce. Násilným tlakem vynucované projevy lásky k bližnímu budí nenávist a cynismus. Nechápu, proč bych měl milovat nějakého bližního, jehož existence mi přináší jen trable. Jak srovnat neustálé žvanění o nutnosti zachraňovat kdekoho na přelidněné planetě s tím, že jsou lidi schopni vybít miliony ptáků jen z obavy, že by se mohl nnebej Bože nakazit a umřít jediný člověk? Ten člověk, který se klidně sám zabije heroinem, chlastem, způsobem života? Čím se až tak liší nemocný člověk od nemocného zvířete? A člověka, ať je jakýkoli, naše "etika" bude udržovat třeba léta za miliony na mimotělním oběhu, kdežto statisíce jen potenciálně nemocných zvířat "preventivně" zabijeme a spálíme. Nevidím důvod mít rád lidi obecně, stačí mi ti, co jsou mi sympatičtí, ostatní jsou mi větrem severním. Láska k Lidstvu je kravina.

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3111x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...