Nenávist kvůli odlišnému názoru? Nesmyslné a zbytečné!

Každý má přeci nárok na svůj názor. A nikdo by neměl být přesvědčený o tom, že ví všechno nejlépe a má na všechno ten správný a jedině možný pohled. Troufám si tvrdit, že každý, kdo s tímto pocitem žije, se hluboce mýlí...

Mýlit se, to je lidské. Ale nepřiznat druhému člověku nárok na jeho názor? To je z mého pohledu opravdu nesmyslné. A dělat kvůli tomu zlou krev je doslova zbytečné.

Za pár dnů zvolíme nového prezidenta. Každý člověk se rozhodne podle sebe. A není možné říct, kdo udělá správě a kdo se rozhodne špatně. Není to věcí špatného či dobrého rozhodnutí, protože úhel pohledu každého člověka je jiný a jedinečný. Tedy není možné říct, že volit jednoho je dobré a volit druhého je špatné. Tak není vhodné tuto otázku stavět. V případě prezidentské volby se nerozhodujeme mezi dobrem a zlem. Rozhodujeme se mezi lidmi, kteří mají odlišné názory, odlišný životní příběh, rozdílné zkušenosti a pohled na svět kolem sebe.

Jednoduše řečeno, každý člověk udělá to, co cítí. Dá svůj hlas prezidentskému kandidátovi, pro kterého se rozhodl, a bude doufat, že právě jím vybraný člověk vyhraje a stane se prezidentem České republiky.

Já však nechci být členem ani jednoho z táborů tvořených těmi, kteří se agresivně a nesmlouvavě vymezují vůči druhému kandidátovi a staví ostré, nesmiřitelné hranice a hluboký příkop mezi lidmi, kteří nevolí stejného kandidáta. Přeci se nebudeme nenávidět jenom proto, že jsme si vybrali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí odlišného kandidáta?!

Přál bych si, aby k volbám přišel rekordní počet oprávněných voličů a lidé svobodně vyjádřili svůj názor. Abychom měli prezidenta, kterého si skutečně zvolí většina této země, a nikoliv 60 procent těch, kteří by k volbám přijít mohli. Prostě pojďme volit a nechme každého v klidu, ať si sám vybere. Mějme se rádi, i když máme odlišné názory, nebo se alespoň navzájem respektujme! Není to tak těžké, jak se na první pohled zdá. Možná postačí, pokud si uvědomíme, že také my chceme bez obav říkat, co si myslíme a volit, koho si vybereme. Lidé s odlišným názorem mají naprosto stejná práva, jako my. Tak si je navzájem neupírejme a buďme rádi, že žijeme ve svobodné zemi, kde si můžeme říkat, co chceme a kde si můžeme nyní prvně v naší historii zvolit prezidenta, jakého chceme.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Odkazy k článku:

http://kultura.idnes.cz/dejdar-podpora-zemana-zdivocela-zeme-dvw-/filmvideo.aspx?c=A130120_150359_filmvideo_skr

http://olser.blog.idnes.cz/c/316587/Vypocitave-gesto-knizepana-troubove-mu-ho-zbastili-i-s-navijakem.html

http://zpravy.idnes.cz/livie-klausova-podporila-zemana-da6-/domaci.aspx?c=A130118_210946_domaci_neh

http://zpravy.idnes.cz/klaus-ml-oznacil-schwarzenbergovy-predky-za-nacisty-pcv-/domaci.aspx?c=A130117_173929_domaci_brm

http://nemecondrej.blog.idnes.cz/c/316985/Sverak-zklamal.html

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 21.1.2013 11:00 | karma článku: 19,54 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04