Ministerstvo dopravy nemyslí? Zaplatí to občan!

Ministerstvo dopravy si nechalo v rámci kampaně Nemyslíš, zaplatíš! kromě jiného také vyrobit 7 klipů, které měly odradit nezodpovědné řidiče od riskantního chování za volantem a stály daňové poplatníky 27 milionů korun. Další desítky milionů korun stály vysílací časy v televizi. Na konci letošního roku však z televizních obrazovek tyto klipy zmizí, neboť se při kontrole zjistilo, že MD k nim nevlastní autorská práva a s koncem roku mu vyprší stávající licence…

Zdroj: iDNES.cz

Jinými slovy, draze vyrobené klipy, navíc za peníze daňových poplatníků, nejsou ve vlastnictví státu, nebo chcete-li ministerstva dopravy, ale vlastní je stále agentura, která zajišťovala jejich výrobu. Za další rok vysílání požaduje tato agentura údajně další více než milion korun. V rámci úsporných opatření se celkem pochopitelně MD rozhodlo smlouvu neprodloužit a předražený „pronájem“ vlastních klipů už neplatit.

Za celou situaci pochopitelně nese zodpovědnost bývalé vedení ministerstva včetně tehdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka, který zjevně nevýhodné smlouvy v roce 2008 podepsal. Ten s médii nemluví, pro režiséra Filipa Renče to podle MF DNES byla „nadační práce“ za polovinu běžného honoráře, takže jinými slovy spíše charita, než pořádně zaplacená fuška.

V každém případě tady dostává název celé, podle názoru odborníků úspěšné, ale velice předražené kampaně nový rozměr. Zatímco původně měl slogan upozornit na smutnou realitu, že na silnici platí ten, kdo nemyslí, v případě výroby klipů je význam výrazně posunutý. A vlastně v přímém rozporu s původním mottem. To, co kdosi nedomyslel (tedy úředníci ministerstva dopravy včetně ministra Řebíčka), zaplatí někdo jiný (občan odvádějící daně). Vždyť ono to nakonec mnohdy stejně funguje i na té silnici – kdosi nemyslí, ale životem za to zaplatí někdo jiný. Tedy v případě klipů, které už nejspíš neuvidíme, i když jsme je zaplatili, si můžeme alespoň oddychnout - jde pořád jenom o naše peníze.

 

----------------------------------------------------

Jiné moje články si můžete přečíst na http://www.shekel.cz/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pondělí 20.9.2010 12:12 | karma článku: 39,84 | přečteno: 11947x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04