Jak se připravuje měkké přistání pro exprimátora Béma

Všichni s napětím čekají, až se exprimátor Pavel Bém vrátí ze své zahraniční cesty, aby se mohl vyjádřit ke všemu, co souvisí se zveřejněnými odposlechy jeho hovorů s lobbistou Janouškem. Tedy pochopitelně k tomu, k čemu se sám bude chtít vyjádřit, vždyť kdo by ho k tomu mohl nutit...

MF Dnes, zdroj: iDNES.cz

Čeká rozzlobený a jistě netrpělivý premiér Petr Nečas, aby s ním mohl uskutečnit slíbený „vážný rozhovor“, čekají věrní zástupci ODS na Praze 6, aby konečně přímo od zdroje získali informace, co si o tom všem mají oficiálně myslet a jak to všechno mají případně prezentovat navenek, čekají novináři, aby mohli klást nepříjemné otázky (všichni z odposlechů víme, co si o novinářích Bém myslí) a čeká značná část veřejnosti, protože hodně lidí zajímá, jak se Bém po svém návratu bude chovat, co bude říkat, jestli něco přizná, nebo bude zapírat, jestli bude zničený a zklamaný, nebo arogantní a sebevědomý.

Málokoho překvapí, že čeká také Pavel Bém. Kromě toho, že si dává samozřejmě s návratem ze zahraničí na čas, požaduje na dálku omluvu ze strany redakce MF Dnes za "grandiózní lež" o tajných šifrách a šifrovacích telefonech. Pak prý velmi rád vysvětlí kauzu Pařez i jednání s Janouškem...

Zatímco mnoho lidí tedy zjevně na něco v souvislosti s kauzou odposlechů mezi Bémem a Janouškem čeká, někteří samozřejmě rychle a systematicky konají. Doufejme především, že koná policie ve věci nehody a s ní spojeným obviněním Janouška ze spáchání trestných činů. Například s určitostí koná Janouškův právní zástupce, který stihl v těchto dnech podat stížnost proti obvinění Janouška, aniž by však uvedl jakýkoliv důvod. Prý tak učinil pro jistotu, aby nezmeškal lhůtu pro podání stížnosti. Raději to však celé nechme chvilku stranou, vždyť napsáno o tom bylo v uplynulých dnech více než dost.

V každém případě by podle mého názoru bylo dobré, aby orgány činné v trestním řízení konaly také v případu odposlechů souvisejících s děním na pražském magistrátu za časů primátora Béma. Protože pokud policie v této věci nekoná, je jisté, že čile a zarputile konají ti, kteří mají celou záležitost ohledně odposlechů mezi Janouškem a Bémem buďto zamést pod koberec, nebo alespoň zavést do slepé uličky, v níž bude tma jako v pytli, nebo mlha hustá tak, že by se dala krájet, a proto nebude možné nakonec vůbec nikoho obvinit, soudit a trestat.

A už tu máme první vlaštovky mlhavého oparu. Pokud totiž odposlechy pořídila BISka (což zatím není jisté), nebude je možné použít před soudem jako důkazní materiál. Bylo by to v rozporu se zákonem. Zákonem podle některých právníků asi špatným, ale má ho prý celá Evropa. Pokud tedy policie nemá v rukách žádný jiný důkaz, než odposlechy uniklé pravděpodobně z BIS (Bezpečností informační služby), nemohla by Janouškovi ani Bémovi prokázat jakoukoliv vinu. Samozřejmě tato skutečnost je známa jak Bémovi, tak Janouškovi. Proto se Bém nechal už minulý týden ze zahraničí slyšet, že naprosto nechápe, proč by nemohl s vlivným podnikatelem probírat výběrové řízení na šéfa pražské pobočky VZP. Stejně tak již vznikají první verze reakcí na předpokládané otázky a překlady v telefonu použitích šifer, jako například „mrtvej kůň“ a „Maorská princezna“. Další budou jistě následovat, jakmile je někdo vymyslí, schválí a pustí do médií.

Musím tedy s politováním konstatovat, že celá kauza míří zhruba do těch míst, kam mnoho jiných, nikdy zcela neobjasněných, nevyřešených a tudíž samozřejmě nepotrestaných převážně pouze mediálních případů z nedávné minulosti. Jak už to tak v podobných případech bývá – všem je jasné, že tady něco smrdí, ale těm, kteří by s tím mohli něco dělat, je to jedno. Zas a znovu vítězí ostré lokty, hroší kůže a silný žaludek. Nebo tomu tentokrát bude jinak a spravedlnost nedostane na frak?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pátek 30.3.2012 14:14 | karma článku: 45,94 | přečteno: 12148x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04