Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nemám maturitu,i když jsem o ni velmi stál.

Po vyučení,jsem se o studium pokusit nemohl, i když mi bylo teprve 17 let. Rodinná situace mi to neumožňovala. Rodiče byli rozvedení. Žil jsem v domácnosti s mou matkou a sourozenci (1 a 5 let). Otec mě odmítl jakkoliv podpořit. 

Denní docházka byla tedy zcela nemyslitelná. Po práci jsem měl dost jiných povinností, takže ani večerní,nebo dálkové studium by mi nijak nepomohlo. Po deseti letech jsem opět začal pomýšlet na své nástavbové studium. Dlouho jsem se nemohl k ničemu odhodlat. Uběhlo pár dalších let.

Nakonec jsem se rozhodl, začít s tím také něco dělat. Navštívil jsem tedy Střední školu technickou, Přerov, Kouřílkova 8. Tam mi bylo vysvětleno, že by mě na nástavbové studium přijali rádi, ale nesplňuji požadavky na možné přijetí! Problém byl v mém vyučení. Jsem vyučený elektromechanikem a jejich nástavbové studium nemá návaznost k mému oboru. Na věci nemění nic ani to, že jsem byl tehdy zaměstnán jako zámečník.Nabízejí jen nástavbu pro strojní a stavební obory. A tak jsem odkráčel, protože přijetí na výjimku mi též nebylo umožněno.

Byl jsem z toho velmi zklamaný. Ale ještě jsem to nevzdal. Hledal jsem další školu, která by mi studium umožnila. Po usilovném bádání a hledání jsem zjistil, že můj nástavbový obor může být jen Provozní elektrotechnika (prostě nástavba oboru elektro zaměření), nebo také obor Podnikání (ten je univerzální pro všechny obory).Zjistil jsem si také veřejné školy (kde se neplatí školné)  a pustil se do další iniciativy.

Střední školu technickou a obchodní, Olomouc, Kosinova 4, kde jsem se vyučil jsem zamítl.Nabízena mi byla možnost večerního studia třikrát týdně v oboru podnikání. Na tři roky. Vzhledem k vzdálenosti od bydliště (asi 35 km) a špatnému dopravnímu spojení jsem usoudil, že to nezvládnu.

A tak jsem pokračoval dále na Střední školu elektrotechnickou,Lipník nad Bečvou,Tyršova 781. Zde vše vypadalo velmi nadějně. Forma jejich dálkového studia mi vyhovovala daleko více než večerní studium.Pan ředitel byl velmi ochotný a vstřícný člověk.Zařídil jsem všechny nutnosti k mému přijetí a těšil se, že další školní rok nastoupím ke studiu. Narazila ovšem kosa na kámen! Přišlo mi psaní přímo od pana ředitele, že se dálkové studium otevírat nebude, protože není dostatek zájemců! Byli jsme pouze čtyři.

Navštívil jsem tedy po telefonickém jednání ještě Střední školu gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7.Nabídli mi obor Podnikání. Podklady jsem měl s sebou a po vypočítání nějakého průměru známek a vypsání přihlášky mi bylo oznámeno, že do školy se chodí každý čtvrtek celý den. A tak jsem to opět vzdal.Zaměstnavatel by mě neuvolnil a dovolenou bych vše stejně nepokryl.

Jinou vhodnou školu, kde bych si mohl rozšířit své vzdělání při zaměstnání a byla veřejná, už jsem ve svém okolí nenalezl. Ani v Kroměříži a Prostějově ne. Odmítl jsem se ovšem vzdát!

Vypravil jsem se na okresní pobočku Úřadu práce v Přerově. Tam se mi nakonec povedlo paní úřednici vysvětlit o co mi jde. Přesměrovala mě do jiných dveří, kde byla mladá a milá slečna, která mi měla být nápomocna při řešení mého problému. Dala mi do ruky katalog škol a sama taktéž začala hledat školy, které by mi měly vyhovovat. Kromě mnou vyzkoušených možností mi nakonec našla už jen Brno. Sama naznala, že to asi není zrovna ideální řešení. Zmínila také možnost, že bych mohl nastoupit nějaké dálkové studium, které ale trvá pět let a je v jiném oboru, než je ten můj! To je určeno pro lidi, kteří mají jen základní školu a chtějí si dálkově udělat obor i s maturitou. Poděkoval jsem za ochotu a odešel.

Po tomto všemožném úsilí jsem to definitivně vzdal. Dnes je mi už skoro čtyřicet let. Mám rodinu a dvě děti. Prošel jsem vážnou nemocí a netroufám si tvrdit, že bych školu zvládl. Škoda, že jsem nedodělal maturitu hned po vyučení!

Tímto článkem chci poukázat na to, že není dobré studium oddalovat. Nejlepší je ihned navázat na další vzdělávání! Jakmile člověk odloží studium na později, tak je mnohem těžší se donutit k návratu do školy. Ale je tu i ten fakt, že všichni máme mít stejné podmínky a právo na vzdělávání! A můj případ ukazuje, že to není pravda! Kdybych se nevyučil v oboru elektro, ale byl zedníkem, nebo zámečníkem, už bych měl maturitu dálkově určitě udělanou!

Dnes má už maturitu skoro každý. Netuším jak moc o ni musí člověk usilovat,aby ji získal. Ale myslím si, že jsem asi z těch co ji nemají pro její získání udělal nejvíce. A proto kdo máte možnost jí dosáhnout, tak si toho važte.A kdo jí už máte buďte šťastní.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Květoslav Vybíral | středa 1.6.2016 10:00 | karma článku: 16,94 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Květoslav Vybíral

Řidiči České pošty jsou opravdu nepředvídatelní

V poslední době mě velmi znepokojilo chování této skupiny řidičů. Některé jejich činy dokážu chápat a tolerovat. Jiné už ovšem nikoliv!

9.7.2016 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Olympiáda? V Riu určitě ne!

Dění okolo olympiády v Brazílii mě nepřestává udivovat. Myslím, že tento název nemá s olympijskými hrami nic společného. Svět se totiž změnil a lidé s ním.

22.6.2016 v 20:05 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Sport

Květoslav Vybíral

Zelený chce miliony, rok zapomněl na vagony

Někteří pánové ve vysokých funkcích si už zvykli na to, že když opouští svůj dobře placený post, tak dostanou na rozloučenou hromadu peněz.

21.6.2016 v 14:45 | Karma: 23,96 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Jak se jezdí v Česku?!

Včera jsem jsem usedl za volant a opět jsem se přesvědčil, jak se (ne)umíme chovat v provozu na našich silnicích. Byla to velmi zajímavá podívaná.

19.6.2016 v 13:35 | Karma: 18,67 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Koho máme vlastně volit?

Jít k volbám a odevzdat svůj hlas považuji za svou občanskou povinnost. Nechci být občanem lhostejným a pak si někde stěžovat na to, jak je vše špatné a přitom sám nevyjádřit svůj názor svobodnou volbou!

17.6.2016 v 10:33 | Karma: 31,48 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Blinken v Kyjevě překvapil jako kytarista. V baru zahrál hit od Neila Younga

15. května 2024

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý vzkázal Ukrajincům, že za svobodu jejich země...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
Obyčejný člověk,živící sebe a svou rodinu poctivou prací.Zajímám se o dění všeho druhu v naší zemi i mimo ni.

Seznam rubrik