Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Insolvence-spása nebo zkáza?!

Insolvence je prezentována,jako cesta pro beznadějně zadlužené,jak se dostat z celé situace zpět do života bez exekucí a finančních závazků.Ale zaslouží si každý novou šanci?Je to celé skutečně dobře vymyšlené?!

Před lety jsem se poznal se svojí budoucí manželkou.Po nějaké době se ke mně přistěhovala do mého domu.Vše bylo v pořádku.Po nějaké době se nám narodil syn.Všichni byli šťastni a já usoudil,že bych se měl oženit.A tak se také stalo.Svatba byla malá a za účasti několika členů rodiny a přátel.

Po svatbě se ovšem začaly dít nečekané věci.Zřejmě to rozvířila skutečnost,že má žena změnila svatbou příjmení i bydliště.Jistá exekutorská společnost v Břeclavi si vzpomněla na mou manželku a zaslala jí dopis.V něm požadovala zaplacení dluhu,který byl vedený jako půjčka u jisté nebankovní společnosti.Dluh na půjčce činil 27 000 Kč.Nutno ovšem podotknout,že po sečtení všech nákladů,které si exekuční úřad nárokoval,byla částka podstatně vyšší.

Požadoval jsem vysvětlení po své ženě.Bylo mi vysvětleno,že o této skutečnosti neměla ani ponětí!Půjčku sjednala před dlouhou dobou pod vlivem své matky a manželky bratra mé ženy (tedy švagrové).Obě dvě tyto dámy nemohly tuto půjčku dostat na své jméno a tak mou ženu tehdy přesvědčily,aby půjčku vzala na sebe.Pod nátlakem tak učinila a obě dámy jí byly ručitelé.Také slíbily,že vše bude splaceno.

Samozřejmě,že mě celá situace velice rozhněvala. Chtěl jsem s tím tedy něco udělat.Přijel k nám zástupce exekutora,který mi sdělil,že základní věcí je zaplacení jistiny ve výši původní nedoplacené částky 27 000 Kč.Částku jsem si tedy vypůjčil v bance a zaplatil.Dále nám byl předložen splátkový kalendář a my,nebo lépe řečeno já jsem zavázal posílat 2000 Kč měsíčně na doplacení celého dluhu,který mi byl i s dobou splácení vyčíslen na celkovou sumu 166 000 Kč.Předpokládal jsem,že dluh nějak doplatíme a apeloval na obě ručitelky,aby s dluhem taktéž něco dělaly.Ale zcela marně.

Časem přišel dopis,že exekuci nemáme splácet,že ji přebírá Exekuční úřad Přerov.Po jisté době neplacení jsme byli pozváni do Přerova.Tam byl na nás vyvíjen nátlak na zvýšení splátek.Po mé argumentaci nakonec výše splátek zůstala nezměněna.

Uplynuly roky.Nikdo jiný kromě nás na exekuci neposlal ani korunu.Doplatek při okamžitém splacení byl 66 000 Kč.Tuto částku jsem si již mohl půjčit a tak jsem to učinil a dluh byl takto celý uhrazen.Do dnešního dne svou půjčku splácím,i když to není zrovna snadné.Švagrová se nikdy na úhradě dluhu nijak nepodílela a matka mé ženy nám občas pošle pětistovku.Dovolím si tvrdit,že poměry obou dvou ručitelek jsou takové,že by si jistě mohly dovolit jiný přístup k placení.

Vyústěním celého případu je to,že jsem se poradil s právníkem.Avšak jaké bylo mé překvapení,když mi bylo doporučeno,abych se nesoudil!Jsem sice v právu a mám nárok od každé dámy na úhradu 1/3 mnou zaplacené částky!Trestný čin,který byl na mě spáchán se nazývá Bezdůvodné obohacení.Ovšem vše je marné,protože obě ručitelky mají vyřízenou Insolvenci,která je chrání a tudíž mi nemusí dát vůbec nic!Můžou se jen vesele smát,že jsem se nepřihlásil do insolvenčního řízení,které trvá třicet dní od podání žádosti na oddlužení.Jak se můžu hlásit o svůj dluh v řízení,když o něm nemám ani tušení?!Tento dluh samozřejmě ani jedna ve své žádosti o oddlužení neuvedla!Můj názor je,že záměrně.

Na co tedy bude soudní výhra,když osoby,kterých se to týká,jsou chráněny Insolvenčním zákonem?!Jak můžou lidé,kteří jsou nezodpovědní a tají fakta žádat o Insolvenci?Je v pořádku,že na to doplácejí jiní lidé,kteří za to nemůžou?A co svědomí?!Jak můžou dělat,že se nic neděje a přitom na to doplácejí moji synové,já i má žena?!I taková babička a tetička může být!Paradoxní je také to,že dámy budou mít Insolvenci za sebou dříve,než já splatím jejich dluh!

Jak mohl vzniknout tak nedokonalý zákon?!Vyplývá mi z toho,že čím je člověk poctivější,tím víc na vše doplácí!Nátlak exekutorů v tom všem sehrál také svou roli.Protože na rozdíl od všech ostatních u mě bylo co zabavit!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Květoslav Vybíral | sobota 28.5.2016 9:02 | karma článku: 12,82 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Květoslav Vybíral

Řidiči České pošty jsou opravdu nepředvídatelní

V poslední době mě velmi znepokojilo chování této skupiny řidičů. Některé jejich činy dokážu chápat a tolerovat. Jiné už ovšem nikoliv!

9.7.2016 v 20:03 | Karma: 23,95 | Přečteno: 1409x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Olympiáda? V Riu určitě ne!

Dění okolo olympiády v Brazílii mě nepřestává udivovat. Myslím, že tento název nemá s olympijskými hrami nic společného. Svět se totiž změnil a lidé s ním.

22.6.2016 v 20:05 | Karma: 28,78 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Sport

Květoslav Vybíral

Zelený chce miliony, rok zapomněl na vagony

Někteří pánové ve vysokých funkcích si už zvykli na to, že když opouští svůj dobře placený post, tak dostanou na rozloučenou hromadu peněz.

21.6.2016 v 14:45 | Karma: 23,96 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Jak se jezdí v Česku?!

Včera jsem jsem usedl za volant a opět jsem se přesvědčil, jak se (ne)umíme chovat v provozu na našich silnicích. Byla to velmi zajímavá podívaná.

19.6.2016 v 13:35 | Karma: 18,67 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Květoslav Vybíral

Koho máme vlastně volit?

Jít k volbám a odevzdat svůj hlas považuji za svou občanskou povinnost. Nechci být občanem lhostejným a pak si někde stěžovat na to, jak je vše špatné a přitom sám nevyjádřit svůj názor svobodnou volbou!

17.6.2016 v 10:33 | Karma: 31,48 | Přečteno: 1249x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo

14. května 2024

Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...

Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé

14. května 2024

Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...

Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku

13. května 2024  22:27

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...

Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili

13. května 2024  16:13,  aktualizováno  21:35

Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 895x
Obyčejný člověk,živící sebe a svou rodinu poctivou prací.Zajímám se o dění všeho druhu v naší zemi i mimo ni.

Seznam rubrik