Král není mrtev! Ať žije král!

Bývaly doby, kdy byl španělský reprezentační tým napěchovaný skvělými fotbalisty, ale na závěrečných turnajích mistrovství světa a Evropy pokaždé patřil k celkům, které opouštěly dějiště šampionátu dlouho před zápasem o titul. Nemohl konkurovat Německu, Brazílii nebo Itálii. Včera však Španělé potvrdili, že poslední čtyři roky je všechno jinak.

Reprezentace z Pyrenejského poloostrova už dávno není jen partou vynikajících individualit. Je to dokonale stmelený tým, perfektně namazaná mašina, která si dokáže poradit s jakýmkoli protivníkem.

Současné fotbalové Španělsko je obdobou ruské hokejové Sborné, která v 70. a 80. letech minulého století neměla na světě konkurenci. Jistě, občas mohla prohrát, ale pravidelně ji nikdo porážet nedokázal.

Jak se zdá, fotbalové jedenadvacáté století zatím patří Španělsku. Teď už je naprosto jasné, že úspěch z Eura v Rakousku a ve Švýcarsku před čtyřmi lety nebyl vůbec náhodný.

Za vším nestojí jen mimořádná kvalita španělských hráčů, ale také práce dvou trenérů – Luise Aragonése, který přivedl Španěly k titulu před čtyřmi lety, a především současného kouče Vicente del Bosqueho. Oba dokázali udělat z hráčů, kteří k sobě na klubové úrovni mnohdy cítí značné antipatie, tým, jenž táhne za jeden provaz.

Styl, který vtiskl mužstvu Aragonés, praktikují Španělé dodnes. Del Bosque ho pouze doplnil prvky ze stylu, jímž hraje Barcelona a stvořil tak vysoce moderní způsob hry.

Španělsko na Euru dlouho nezářilo. Dá se dokonce říct, že až do finále Del Bosqueho tým nehrál nijak skvělý fotbal. Dokonce se setkával s kritikou fotbalové veřejnosti i odborníků.

Jenže všechno co bylo, smazalo nedělní finále. Záložník Xabi Alonso přivedl mužstvo v rudých dresech ke třetímu triumfu na velké akci v řadě. Je mu třicet let a byl u všech úspěchů. Je velmi reálné, že svou neuvěřitelnou sbírku může v příštích letech ještě rozšířit.

Až se jednou fotbaloví historici podívají zpět, budou opěvovat brazilský výběr Pelého, nebo argentinský tým s Maradonou. Budou také určitě vyzdvihovat francouzskou éru, v níž vedl národní tým Galského kohouta Zinedine Zidane. A od včerejška si bude fotbalový svět připomínat i španělskou epochu pod vedením Xabino Alonsa…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Drahomír Kvasnička | pondělí 2.7.2012 13:54 | karma článku: 10,09 | přečteno: 1039x