Jsme národ hlupáků a pitomců? Jistěže, soudruzi, jistěže…

Kde začít? Třeba u rozhovoru s psychologem Slavomilem Hubálkem, který vyšel 21. listopadu v MF Dnes. Uznávaný odborník v něm tvrdí, že třetinu českého národa tvoří pitomci. Soudím, že pan Hubálek národu, který jak říká „má hořce rád", docela zalichotil.

 

Darwinova evoluční teorie má evidentně pravdu. Složení české společnosti je toho jasným důkazem. Od Bílé hory byla z této země hned několikrát vyhnána intelektuální elita národa. A geny se oblafnout nedají...

Už od husitských dob smrdí v Čechách myšlenka rovnostářství. Zbojníci, kteří berou bohatým a dávají chudákům, jsou dost často pro národ hrdiny. Hrdinové, kteří bojují za jeho svobodu, jsou mnohdy zrádci. Ti první přece prokázali dobro lidu, ti druzí to dělali beztak jen proto, aby si boháči mohli dál hrabat pod sebe.

Je s podivem, že téměř vždycky, když se mluví o rovnosti, hrozí lid zaťatou pěstí směrem k hradům a palácům. A proč také ne? Je přece daleko snadnější zašlapat menšinu, která přerostla masám přes hlavy, než vyrůst na její úroveň. S mentálními schopnostmi, jimiž oplývají jedinci, kteří se obvykle druží v davech, je to prakticky nemožné.

Bohužel, většina hlupáků není dostatečně hloupých na to, aby si svoji hloupost uvědomili. Průměrný blb si dokonce myslí, že je chytrý a schopný, a jenom díky diskriminaci těch, kteří jsou ve společenské hierarchii nad ním, se prý nemůže dostat tam, kam patří.

Tento šedivý podprůměr bývá často přesvědčený o tom, že na vyšší level se dostane, když srazí dolů všechny, kdo jsou nad ním. Na pomyslném společenském žebříčku skutečně mohou poskočit o příčku výš, že však celá společnost kvůli absenci špiček spadne ještě hlouběji, jim nikdy nedojde. Ale ano, už slyším námitky - jistěže mezi bohatými a intelektuály je také hodně hňupů a volů, ale mezi průměrnými a podprůměrnými jejich procento není o nic menší.

A tak se jednou za čas vynoří z českého davu Gottwald nebo Paroubek, a pro nemalou část národa, z poloviny tvořeného hlupáky, je populárnější než Ježíšek a Děda Mráz dohromady. Najednou je tu vůdce, který povede lid k světlejším, spravedlivějším a pohodlnějším zítřkům, kde se všichni průměrní a podprůměrní budou mít jako v ráji.

Jistě, jsou to jen pofiderní kouzelníci, a ti, kdo sedí v prvních řadách, dobře vidí, že jejich kousky jsou pouze triky, že je to podfuk, klam a pozlátko. S každou další řadou směrem dozadu však vnímají lidé jen kouzelníka, který provádí neuvěřitelnou magii.

Je přece tak úžasný! Umí vytáhnout králíka z klobouku, dokáže určitě vykouzlit blahobyt pro všechny, spravedlnost a jistoty, jedním gestem zjedná pořádek, zamete se zloději, darebáky a smažkami! Ještě kdyby tak nechal zmizet ty, co se mu z prvních řad tak ironicky chechtají. Pořád melou něco o tom, že za všechno zlé u nás může rozpočtový schodek! Pche! A prý, že všechno, co dělá ten chlapík na pódiu, je podvod. Mám přece oči! Vidím, že umí divy! ON může bez problémů vyčarovat štosy bankovek a celý rozpočtový schodek sprovodí lusknutím prstů ze světa! Měl by je nechat zmizet, ty namyšlené panáky z prvních řad! A jestli to neudělá, domluvíme se s Frantou, Jardou a Kamilem. My už je z těch sedadel nějak dostaneme...

Autor: Drahomír Kvasnička | čtvrtek 10.12.2009 18:58 | karma článku: 37,30 | přečteno: 2019x