Český fotbal umírá. Hledá se doktor House

Když někdo onemocní těžko vyléčitelnou chorobou, má mu to lékař otevřeně sdělit, nebo šetrně zatajit? Někteří pacienti trvají na tom, aby se jim nalilo čistého vína, a také se s tím dokážou vyrovnat. Jiné zase holá, nepřikrášlená pravda předčasně zlomí.

 

Český fotbal je nemocný. Těžce. Možná dokonce smrtelně nemocný. To není žádné tajemství. Jen ti, kterých se to týká, jakoby o tom pořád nic nevěděli. Asi jim to nikdo neřekl.

Když se dostal do čela Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek, zdálo se, že přišel lékař, který dobře zná pacientovu mentalitu i neduhy, a bude vědět, jak ho léčit. Jenže z uzdravování není nic. Stav českého fotbalu vzbuzuje po dvou letech od jeho nástupu do funkce vážné obavy, že sám lékař onemocněl a potřebuje uzdravit. Ovšem jak se zdá, sám o tom, že je churavý, ještě neví.

Možná, že je mu v tomto stavu dobře. Je v pohodě a žije v naději na lepší budoucnost, která je však v naprostém rozporu s diagnózou.

Ale předpokládejme, že se najde lékař, který Haškovi na rovinu řekne, jak na tom je. Sesune se první muž svazu do sebe a propadne bezútěšné melancholii, nebo se s tím vypořádá jako chlap? Těžko říct.

Dokud se na scéně nezjeví nějaký doktor House, který by nasadil brutální, ale účinnou léčbu, bude český fotbal, a s ním i Hašek, dál pomalu umírat. Ideální by bylo, kdyby se objevil už 26. června na nejbližší valné hromadě Českomoravského fotbalového svazu v Praze. Ale to jsme asi příliš velcí optimisté…

Autor: Drahomír Kvasnička | pátek 10.6.2011 13:32 | karma článku: 13,96 | přečteno: 1428x