Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škola základ života?!

Toto staré známé klišé známe všichni nejen díky filmu pro pamětníky. Ale má v dnešní době vůbec ještě místo? Je nebo aspoň měla by být pro děti a mládež škola na prvním místě? Sto lidí - sto názorů, jak se říká. Podle toho mého však toto klišé ještě nějakou dobu platit bude. Musí! Dobře, nemusí, ale doufám. Uznávám, jsem tady v tomto názoru možná trochu staromódní, byl jsem tak totiž odmalička vychováván. A věřte, že ve stejném duchu budu vychovávat i své děti. Jestli teda v průběhu vzdělávacího procesu nezmění názor, což se taky dost často stává… Ono se totiž nejedná jen tak docela o školu hrou, kterou zavedl Jan Amos Komenský. Není to procházka růžovým sadem, ale ten boj je právě to, co se mi zamlouvá. V dnešním světě totiž nedostanete nic zadarmo. No, pomiňme právnický titul na univerzitě v Plzni… Na druhou stranu se domnívám, že zcela gratis je těch pár písmen před jménem taky nepřišlo…  

"Tobě se chce ještě učit? Proč? Je to zbytečné. Víš, kolik já znám lidí, co nemají ani maturitu a mají se skvěle?" Určitě i vy jste se setkali s podobným názorem. Každý. A i když takových podobných blbostí slýchávám čím dál tím častěji, snažím se to pouštět druhým uchem ven. Mám nemálo přátel, kteří zrovna studijními typy nejsou. Nejen to, diví se mi, že jsem ochoten učit se dalších pár let. Můžete jim vysvětlovat, co chcete, jak dlouho můžete, ale vždy dostanete stejnou odpověď: "No tak se uč tři nebo pět let, já už vydělávám a můžu si toho momentálně dovolit více než ty!" S tím se nedá dělat nic jiného než souhlasit. Ale zde bych si dovolil vypíchnout jednu důležitou věc. A tou je slovíčko MOMENTÁLNĚ. Situace v republice (a zejména na Ostravsku) tomu sice nyní nenapovídá, ale myslím si, že práce si v životě ještě užiji až dost. Budu dělat vše pro to, abych těmto lidem, kteří si mi za pár let budou u piva stěžovat, že je práce nebaví a že jsou neadekvátně ohodnoceni, řekl: "Co se týče peněz, měl jsi na mě náskok pěti let. Ale vidíš, ty chvíle strávené nad učebnici mi teď zajistily stabilní práci, která mě baví, a v porovnání s tebou dvojnásobný plat…"

Po pravdě řečeno, mou motivací není být nejchytřejším člověkem v republice. Přemýšlím pragmaticky, chci si studiem zajistit takové podmínky, abych byl v budoucnu spokojený. Jinak řečeno, podle mého názoru je v dnešním světě vysokoškolský titul velmi důležitý. Ne přímo nezbytný, ale důležitý určitě. Doba je totiž úplně jiná a titul má v dnešní době skoro každý druhý člověk. Když to řeknu jinak, ten, kdo vystudoval vysokou školu dříve, byl NĚKDO. Dnes je totiž tolik vysokých škol, které nabízí obory všeho druhu, že si každý může vybrat, co mu vyhovuje. Není výjimkou, že lidé, kteří byli na střední škole studenty podprůměrnými, jsou za pár let inženýry. Bohužel právě tato skutečnost znevažuje vysokoškoláky na veřejnosti. Například když se můj velmi dobrý kamarád hlásil na Vysokou školu báňskou, cítil jsem od druhých jisté pohrdání, neboť se Ostravou šíří fáma, že na tuto školu se dostane opravdu každý. Souhlasím, neřekl bych, že přijímací zkoušky na kterýkoli obor jsou zde extra těžké. Málokdo ale ví, že o to těžší je poté samotné studium a polovina přijatých po úvodních semestrech končí na Úřadu práce. 

Ale proč je tedy ten titul tak důležitý? Souvisí to právě s tím množstvím lidí, kteří každoročně opouštějí vysoké školy s titulem před jménem. Vzniká tak konkurenční prostředí. Například právě na již zmiňovaném úřadě kdysi stačilo, abyste do svého formuláře odškrtnul políčku "mám maturitu" a s největší pravděpodobností jste za pár týdnů už nebyli mezi nezaměstnanými. Jistě, z velké části to bylo ovlivněno politickým systémem, který zde kdysi byl, ale to teď není důležité. Chtěl bych podotknout, že sama maturita vám v dnešní době práci nezajistí. Změna je v tom, že teď už je totiž požadován minimálně titul bakalářský. Domnívám se, že právě písmenka Bc. před jménem jsou právě v dnešní době jakýmsi mezníkem pro dosažení lepší kariérní pozice. Není žádným neobvyklým jevem, že obecně ve firmách zastávají relativně nedůležité pozice lidé s maturitou. Když se podíváte na jmenovky na dveřích kanceláří vedoucích, ředitelů či manažerů, vidíte krom jména ještě minimálně jeden další titul. Slovíčko minimálně jsem použil úmyslně, neboť tito lidé vesměs disponují alespoň dvěma vystudovanými školami. Byli zkrátka ctižádostiví, chtěli na sobě pracovat a dřina se jim vyplatila. 

Jste už zaměstnáni a najednou po vás šéf chce, abyste se dále vzdělával, jinak vezme " mladého mgr dravce", který čeká na svou šanci? Nic nového, zvykejte si... I z tohoto důvodu se mi zdá přijatelnější variantou vystudovat ještě v mládí, než abych se musel v budoucnu na stará kolena ještě "šrotit". 

Závěrem bych chtěl dodat, že vám nic nepřistane rovnou do klína. Myslím si, že stále platí jednoduchá přímá úměra: vyšší vzdělání - lepší kariérní pozice. A kdo si to nemyslí, tak má buď veliké štěstí, že byl ve správném čase na správném místě a měl dobré nápady nebo prostě a jednoduše není vzdělán tak, aby celou mou úvahu pochopil...

(mik)

Autor: Michal Kvasnica | pátek 18.5.2012 12:29 | karma článku: 11,76 | přečteno: 1099x
  • Další články autora

Michal Kvasnica

Lébr svými výroky o Baníku přestřelil. Sigmě to může uškodit

Hodně těžce nesl prohru Sigmy Olomouc na půdě Baníku Ostrava Josef Lébr, její šéf. A není se zase tak moc čemu divit...

6.10.2015 v 20:29 | Karma: 11,28 | Přečteno: 474x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Srdcebeatem se Kryštof posunuli k mainstreamovému popu. Škoda, úplně jim to nesluší

Srdcebeat, dlouho očekávaná desky kapely Kryštof, je od pondělí v prodeji. Už samotný obal napovídá, jaká asi bude. Barevná, dynamická. Někdy až moc.

3.6.2015 v 13:50 | Karma: 5,18 | Přečteno: 159x | Diskuse| Kultura

Michal Kvasnica

VÍM PRVNÍ! 5 zlomových okamžiků českého sportu v roce 2015

Jestli se o nějakém roce bude říkat, že byl pro český sport zlomový, bude to ten nový - 2015. Fanoušci se nebudou stačit divit, co za překvapivé změny je čeká! Kam se hrabe olympiáda!

31.12.2014 v 7:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 369x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Mladí šanci dostali. Na Channel One Cup to chce osvědčenou kvalitu

Na prvním turnaji EHT dostali od Vladimíra Růžičky šanci mladí hráči širšího kádru reprezentace včetně osmi nováčků. Nepropadli. Na další akci už by to však chtělo pozvat osvědčené borce, u kterých je pravděpodobnost zúčastnit se domácího mistrovství světa mnohem vyšší.

8.12.2014 v 7:10 | Karma: 6,62 | Přečteno: 281x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Lavička by se měl inspirovat Mourinhem. Štěch si zaslouží chytat

Mohl dát přednost Watfordu, ambicióznímu celku druhé anglické ligy s Danielem Pudilem a Matějem Vydrou v kádru, ale Marek Štěch se v létě raději vrátil do mateřské Sparty. Věřil, že bude pravidelně chytat a zdokonalí se. Jenže na pořádnou šanci čekal pět měsíců. Podzim sice končí, ale Vítězslav Lavička by měl na Štěchovi stavět i na jaře.

27.11.2014 v 22:17 | Karma: 7,64 | Přečteno: 625x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 992x
Sportovní redaktor a student mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Freelancer hledající výzvy. https://twitter.com/MichalKvasnica

Seznam rubrik