Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drobná paralela by tu byla - parta je přece víc než jména!

Dovolil jsem si použít popěvek od skupiny Chinaski, protože není možné nevšimnout si podobnosti současného kádru hokejové reprezentace se soupiskou předloňskou. Tak jako v roce 2010, i letos se kouči Hadamczikovi (tenkrát byl však u kormidla ještě populární Růža) omlouvala esa ze zámořské NHL i ruské KHL. Zejména tradiční brankářské a útočné opory zvedaly letos telefon častěji než obvykle, aby se omluvily trenéru ze šampionátu. Praví fanoušci ale dobře vědí, že před dvěma lety jsme s týmem bez hvězd slavili překvapivé první místo! Dosáhne i letos "no name team" na medaili?

Kdybych se však měl pustit do hlubšího srovnání, dojdu bohužel jednoznačně k tomu názoru, že letošní tým je na tom ještě hůře. Čímž však rozhodně neházím flintu do žita! Na šampionátu v Německu se totiž trenéři mohli spolehnout na silnou dvojici gólmanů působících v zámoří. Tomáš Vokoun, tradiční opora, měl lví podíl na zlaté medaili. Jeho zákroky napravovaly chyby nezkušeného týmu a českým hokejistům se hrálo mnohem lépe, když věděli, že mají za zády obrovskou jistotu, na kterou nevyzrála ani ruská mašina ve finále. Jakmile letos populární Voky již dříve oznámil, že na šampionát nedorazí, zrak veřejnosti se naráz upíral na muže číslo dva - Ondřeje Pavelce. Muže, který si na loňském šampionátu na Slovensku udělal výborné jméno tím, že skvěle nahradil Vokouna a dotáhl tým k bronzové medaili. Aloisi Hadamczikovi však jistě zhořkl úsměv, kdy Pavelcovi prakticky zakázal start na MS jeho zaměstnavatel z Winnipegu. Velká rána tak přišla hned ze začátku sestavování týmu. Bylo třeba obrátit se na evropský kontinent. Že je v Evropě nejlepším českým brankářem Jakub Štěpánek z Petrohradu, ví i ten, kdo se o hokej zase tak moc nezajímá. Ze Štěpánka se tak rázem z brankářské trojky stala jednička, na kterou budeme všichni spoléhat. Obstál už jako naprostý nováček na mistrovství v roce 2009. Zkušeností nasbíral v průbehu turnajů Euro Hockey Tour i zápasů KHL více než dost, a tak má velkou příležitost dokázat, že i na něj se budeme moci v následujících letech spolehnout. Záda by mu měl krýt budějovický talent Jakub Kovář, který však svými výkony na Českých hrách naznačil, že i s ním se musí počítat. Vzhledem k tomu, že ani trenér Hadamczik zatím nechce jmenovat jasnou jedničku, dá se očekávat, že si zápasy ve skupině Kovář se Štěpánkem nějakým způsobem rozdělí. Kdo bude stát v brance v nejdůležitějších zápasech, se nejspíše rozhodne až podle aktuální formy. Post trojky obsadí poněkud překvapivě 20 letý Petr Mrázek, hvězda MS dvacítek v Kanadě, který by měl především sbírat zkušenosti. Domnívám se, ža tato varianta je správná. Je přece lepší chystat si mladého talentovaného gólmana na budoucí reprezentační sezóny, než aby se na tribuně nudil třeba Tomáš Popperle.

Co se týče složení obranných dvojic, srovnání vyjde takřka nastejno. Ani letos na soupisce nejsou tradiční opory jako Kaberle, Židlický či Kubina (i když poslední dva jmenovaní mohou ještě v případě vypadnutí ve druhém kole play-off NHL přijet). Že nepřijede Karel Rachůnek, střelec slavného vyrovnávacího gólu v semifinále 2010 proti Švédům, je bohužel všem jasné… Nutno však dodat, že trenér sám podotknul, že i když by se mu jeden až dva kreativní beci na přesilovku hodili, kvalitní obránce máme i v  KHL, a tak by na tom defenzíva neměla být zase tak špatně. Obvyklé opory zadních řad Blaťák, Čáslava či Nakládal totiž nechybějí.

Složení útočníků je kapitola sama o sobě. Má vůbec cenu bavit se o oslabení v podobě absence Jaromíra Jágra? Na druhou stranu si myslím, že většina fanoušků mu za všechno, co pro reprezentaci v minulých letech udělal, přeje, ať zvedne nad hlavu Stanleyův pohár. Vždyť hlavně kvůli tomu se Jágr do nejlepší hokejové soutěže světa vracel. Nebude však chybět pouze na ledě, ale i v kabině. Jen si vzpomeňte, jaký efekt měl jeho kritický proslov směrem k týmu poté, co se hokejisté trápili už v osmifinálové skupině. Právě jeho slova tým nakopla až do finále. Ve Philadelphii s ním úspěšně válčí i mladá kometa Jakub Voráček, kterému se v reprezentačním dresu zatím pokaždé dařilo. Jeho dravost, rychlost a důrazná hra se také nebude nahrazovat lehce. Další jméno, které chybí na soupisce, je Tomáš Rolinek. Kapitán posledních let, srdcař, hecař, dříč a střelec důležitých branek. Hráč, bez kterého si nedovedl představit tým žádný trenér již několik let. A nedovedu si to zatím představit ani já, snad se mýlím… Odborníci se obávají, že právě absence Rolinka bude znát více něž omluvenka kohokoli jiného. Kapitánské céčko tak bude na hrudi nosit Tomáš Plekanec, hvězda Montrealu. Myslím si, že je to velmi dobrá a logická volba. Vždyť kdo jiný by měl plnit roli lídra, když ne jeden z nejrespektovanějších hráčů NHL?! V úvahu připadal ještě matador Petr Nedvěd. Ten si ale pravděpodobně bude raději užívat reprezentační návrat poněkud v ústraní, než aby na něj byl vyvíjen podobný tlak jako v Liberci. Podle mě ja velká škoda, že nedorazí ani Roman Červenka z Omsku. Hráč, jenž svými kvalitami převyšuje KHL, se omluvil kvůli zlomenému prstu na ruce. Když k tomu všemu přičteme tragicky zesnulé Marka s Vašíčkem, všem dojde, že kouč Hadamczik letos opravdu lehkou práci neměl a nebude mít. Nebudu ale pouze vyjmenovávat absentující hráče. Po pár letech se například vrací Aleš Hemský. Podle mě hráč, který by už dávno patřil do kategorie největších es NHL, nebýt několika vleklých zranění. Do této kategorie už ale určitě patří David Krejčí s Milanem Michálkem, na které se bude velmi spoléhat. V momentální situaci bude i mladík Frolík brán za tahouna tymu.

Na závěr bych chtěl dodat, že pouze slavná jména skvělý tým rozhodně neudělají. Ostatně dva minulé šampionáty jasně ukázaly, že výtečná parta, která táhne za jeden provaz a kde si hráči navzájem věří, je mnohem víc než třeba výběr ruských primadon v čele s Kovalčukem a Ovečkinem. A než abych přemlouval trucujícího Hudlera s Kvapilem, volím radši mladé dravce Vincoura s Kovářem, kteří jsou vděčni za každý reprezentační start.

Je mi jasné, že se český tým nevyhne výpadkům a slabším chvilkám, ale věřím, že i tak znovu vykouzlí fanouškům úsměvy na tvářích a na tři týdny sjednotí český národ! Hned první možnost k tomu budou mít v pátek od 16:15, kdy naši vyzvou hokejisty Dánska.

Hodně štěstí, pánové!

(mik)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Kvasnica | pondělí 30.4.2012 18:22 | karma článku: 15,93 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Michal Kvasnica

Lébr svými výroky o Baníku přestřelil. Sigmě to může uškodit

Hodně těžce nesl prohru Sigmy Olomouc na půdě Baníku Ostrava Josef Lébr, její šéf. A není se zase tak moc čemu divit...

6.10.2015 v 20:29 | Karma: 11,28 | Přečteno: 474x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Srdcebeatem se Kryštof posunuli k mainstreamovému popu. Škoda, úplně jim to nesluší

Srdcebeat, dlouho očekávaná desky kapely Kryštof, je od pondělí v prodeji. Už samotný obal napovídá, jaká asi bude. Barevná, dynamická. Někdy až moc.

3.6.2015 v 13:50 | Karma: 5,18 | Přečteno: 159x | Diskuse| Kultura

Michal Kvasnica

VÍM PRVNÍ! 5 zlomových okamžiků českého sportu v roce 2015

Jestli se o nějakém roce bude říkat, že byl pro český sport zlomový, bude to ten nový - 2015. Fanoušci se nebudou stačit divit, co za překvapivé změny je čeká! Kam se hrabe olympiáda!

31.12.2014 v 7:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 369x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Mladí šanci dostali. Na Channel One Cup to chce osvědčenou kvalitu

Na prvním turnaji EHT dostali od Vladimíra Růžičky šanci mladí hráči širšího kádru reprezentace včetně osmi nováčků. Nepropadli. Na další akci už by to však chtělo pozvat osvědčené borce, u kterých je pravděpodobnost zúčastnit se domácího mistrovství světa mnohem vyšší.

8.12.2014 v 7:10 | Karma: 6,62 | Přečteno: 281x | Diskuse| Sport

Michal Kvasnica

Lavička by se měl inspirovat Mourinhem. Štěch si zaslouží chytat

Mohl dát přednost Watfordu, ambicióznímu celku druhé anglické ligy s Danielem Pudilem a Matějem Vydrou v kádru, ale Marek Štěch se v létě raději vrátil do mateřské Sparty. Věřil, že bude pravidelně chytat a zdokonalí se. Jenže na pořádnou šanci čekal pět měsíců. Podzim sice končí, ale Vítězslav Lavička by měl na Štěchovi stavět i na jaře.

27.11.2014 v 22:17 | Karma: 7,64 | Přečteno: 625x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrůzný nález v Paříži. V hořícím kufru bylo rozčtvrcené tělo kvadruplegika

13. května 2024

V pařížském dvanáctém obvodu vyšetřují brutální vraždu handicapovaného muže. Jeho rozčtvrcené tělo...

Češi souloží méně často. Každou šestou ženu donutili k sexu násilím, zjistil průzkum

13. května 2024  11:19,  aktualizováno  14:46

Češi mají sex méně často než v roce 2013, většina je se svým sexuálním životem spokojena. Vyplývá...

Motorkář, který způsobil nehodu a napadl záchranáře, skončil ve vězení

13. května 2024  14:33

Policisté obvinili z několika přečinů a pokusu o ublížení na zdraví dvaatřicetiletého motorkáře,...

Duhová ano a naše ne? Na Eurovizi nesměly být vlajky EU, Brusel zuří

13. května 2024  14:19

Evropská komise kritizovala zákaz vlajek Evropské unie na sobotním finále písňové soutěže Eurovize....

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 992x
Sportovní redaktor a student mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Freelancer hledající výzvy. https://twitter.com/MichalKvasnica

Seznam rubrik