Ukrajina - pouť temnotou

Situace na Ukrajině se opět posunula. A jak se za posledních 14 dní stalo pravidlem, není to dobrý posun. Hlavně pro ukrajince. Ti se dostávají do kleští z mnoha stran a nezbývá jim než doufat, že další rána nebude horší než ta předchozí. Světlo na konci tunelu nikde a možná ten tunel ani nemá konec. Zůstává jen bolestivá pouť temnotou.

Když se prezident Janukovyč rozešel s EU a řekl, že nenabídli dost, naštval část svého lidu. Protestovali, přišlo i nějaké přetažení pendrekem, ale byl to slušný protest a ani policie se nechovala příliš nepřátelsky. Jenže protesty nebyly dost silné a protestující pocházeli hlavně z míst, která byla stejně proti Janukovyčovi. Takže na ně kašlal. Pak přišli kameny zápalné láhve, gumové a ostré sřelivo. Obměnili se protestující i situace. Nastal zmatek, který ostupně přerůstá v agónii. V prvním článku jsem prošel hráče a ve druhém jsem zmínil potřebu dělat věci správně. Teď se podíváme na faktickou situaci a její možné vyústění.

Ukrajina je multinárodní stát s početnou ruskou menšinou. Něco jako česká první republika. V dobách míru a prosperity o nic nejde a člověka to alespoň donutí učit se jazyky. Ale v době chudoby a nepokojů je to průšvih. A pokud přidáme historii, kde jedna strana byla vítězem a druhá poraženým, jedná se o hodně špatnou situaci. Ovšem pokud se vítězové a poražení střídali a podle pravidel vendetty to dávali poraženým sežrat, pak je to kombinace přímo výbušná. A je nepochybné, že je vendetta stále živá. Vždyť druhý zákon byl zákaz jazyků menšin na úřadech a ve školách. To může udělat jen člověk zaslepený nenávistí nebo naprostý blb. A z toho druhého je moc nepodezírám. Naprosto nechápu, jak mohli udělat takovou věc. A ještě prohlašovat, že z rusky mluvících udělají občany 2. kategorie. To může procházet pobaltí, kde se jedná o stovky tisíc ve třech státech (A EU tlačí na antidiskriminační zákony), ale ne jednomu státu, kde je 8 miliónů rusů. A taky je to jeden z důvodů toho, co právě probíhá. Ten oficiální.

O Krymu se píše všude. Je tam ruská základna a Rusko jí nemá jak nahradit. Novorossijsk je příliš malý a asi i mělký. Takže Sevastopol nejde nahradit. Alespoň ne v dohledné době. Smlouva je sice do roku 2042, ale co prosakuje do západních médií, tak ukrajinci dělají rusům pakárnu při celních řízeních, hledají banální chyby a natahují to jak to jen jde. Čili žádná idylka. Jenže na krymu je taky autonomie (napůl) a ~60% ruských obyvatel. A tak se tahá místní parlament s Kyjevem - pěkně podle předchozího bodu. No a rusům se to nelíbí. Základna v Somálsku by možná měla stabilnější podmínky. To je nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč pobíhají ruské jednotky a domobrana po Krymu.

Dost mě překvapilo načasování do olympijských her. Mohla to být shoda okolností a mohl to být záměr. Ale je jasné, že to rusy nepotěšilo a od Putina za to Ukrajina pochvalu nedostane. Podle mě je to jeden z hlavních důvodů brutality ruské odpovědi. Cílem není ochrana ruských občanů ani Krym. Oboje je příjemný vedlejší produkt, ale ne hlavní cíl. Hlavní cíl vidím v ponížení Ukrajiny. Pan Putin chce Ukrajinu na kolenou, zlomenou a prosící. A EU pošpiněnou nesplněnými sliby a vlastní slabostí. Toho nikdy nedosáhne otevřenou agresí. Vnější tlak lidi semkne, a tak se nejspíš nedočkáme velké vojenské operace. To co funguje, je vnitřní tlak, který začne společnost drtit zevnitř. Ta pak přestane fungovat a padne. Část tlaku jsou výše popsané rozbroje uvnitř společnosti a vojenské cvičení, které dává křídla různým bojůvkám a samosprávám. Ale to by nestačilo, ke kladivu je potřeba kovadlina. Ekonomická kovadlina.

Na Ukrajině se kupčí, krade a korumpuje. To asi nepřekvapí. Ale rozměry toho svinstva překvapí i otrlé harcovníky. Jeden příklad za všechny. Prezident Janukovič natvrdo vybral ze státní kasy asi 70 miliard (ale dolarů!) a poslal si je na offshore účty. Rozdávání fungujících továren, bez sebemenší snahy o privatizaci, je také pověstné. Co to udělá s výkonem ekonomiky je jasné snad každému. A že to přivede Ukrajinu do dluhové pasti se dalo čekat. Konec konců Ukrajina je černá díra na peníze. A teď má problém $1,5 mld Gazpromu za plyn a $3 mld Číně. S Gazpromem se dá dohodnout politicky, ale Čína Ukrajině nic nedluží. A tady leží druhá past. Pro Rusko je výhodné pokud dojde k plné mobilizaci ukrajinské armády. Leštěním kulometů v obraných pozicích ještě žádný stát nezbohatl. A pro Ukrajinu to platí dvojnásob. Pokud omezí výrobu, regiony nepošlou peníze do státní kasy a někdo z venku nepomůže, tak je Ukrajina v bankrotu nato šup.

Pak už jen obviňování, vztek a násilí. A OSN bude žádat Rusko, aby zasáhlo, to OSN, které teď přemýšlí jak Rusko klepnout přes prsty. Pro Ukrajinu je to špatná situace a pro ukrajince zvlášť. Vlastními chybami rozehráli hru, kde je příliš mnoho v sázce. Pokud budou hrát dál na "sílu", dopadnou špatně a možnost ztráty Krymu bude vypadat jako výhodný obchod. Jedinou cestu ven vidím v pohlazení ega páně Putina a doplnění autonomie Krymu tak, aby flotila neměla problémy. Jenže se obávám, že horké hlavy ještě neschladly k tomuto řešení. A nebo se stane, že paní Tymošenková jim vyfoukne revoluci a vrátí se jako zachránkyně národa. Každopádně světla se nedostává a tma nad ukrajinským národem stále trvá.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kutina | neděle 2.3.2014 9:58 | karma článku: 16,57 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79