Myšlenky hatera

Na aktuálně vyšel článek o těch, kdo šíří "nenávist" vůči imigrantům a islámu. A ejhle sluníčkům vyskočil mráček. Nejsou to fašisti, nejsou to zkrachovanci. Jsou to normální muži s technickým vzděláním. Proč???

Článkem tahle otázka rezonuje. Nenávidět přece musí jen looseři a fašouni. A ono ejhle tátové od rodin. Chlapi s technickým vzděláním. Nemožné... Nebo ne? Sluníčkům vyšel mráček na obloze. Kdyby se podobný průzkum udělal, se zajištěnou anonymitou, jinde v Evropě očekával bych podobná čísla. I když třeba v německém Kolíně ... nevím nevím. Ale to už vyvolávám přímo ducha haterství. Tak proč?

Kdo jsou ti slavní hateři. Technici se zkušenostmi. Lidé, kterým je politická korektnost u...kradená. A je jim jedno jak moc zraní něčí city. Myslí způsobem 1 metr má buď 100cm nebo to prostě není 1 metr. Tohle nejde nijak obejít. Jsme možná cynici, ale technické parametry je potřeba alespoň v základních obrysech vyřešit na začátku. Ne detaily, ale nástřel, rozvahu. I v Bibli se píše, že než člověk začne stavět dům, tak si má spočítat, jestli ho dokáže dostavět. A to je jádro pudla. Tátové od rodin nemají potřebu kochat se topícími dětmi. A mladíky nakonec taky ne. Tak o co jde?

Naivní vítači vítali, sluníčka se radovala a rozum šel asi na pivo. No a pak se nám to začalo sypat. Rozum se opil a tak sluníčka zírají na výsledky jako tele na nová vrata. Pojďme si rozebrat nejčastější chyby.

1) Potřebnost. Uprchlíci před válkou určitě mezi migranty jsou. Ale každý s prvním stupněm ZŠ chápe, že je rozdíl pokud jich je 80% nebo 20%. Průzkumy ukazují spíš to nižší číslo. Někde mezi 20% a 30%. Válka neprobíhá(la) v celé Sýrii a Iráku. O Afgánistánu už nemůže být ani řeč. Válečný uprchlík utíká, protože mu za vesnicí postupuje fronta, věnují mu nezdravou pozornost bombardéry nebo ozbrojené bandy. Uprchlík kvůli víře / politickému názoru má problém širší, ale nějak musí prokázat že danou víru vyznává nebo názor má. Zbytek jsou lidi, jdoucí za lepším. O tom níže.

Cyničtí otcové chtějí, aby se pomáhalo nejprve potřebným a mají pocit, že se potřebnost neřeší. Jinak by si Německo neobjednalo a neplatilo střelbu do Syrských uprchlíků na tureckých hranicích. Jasně, že paní Angela neřekla: "Recepe zastřel mi pár (tisíc) Syřanů." Ale pokud tlačíme, aby uprchlíci neodcházeli z Turecka, co čekáme? Prostě je tam ani nepustí. A tak se do válečných uprchlíků střílí na tureckých hranicích a v uprchlických táborech v Jordánsku a Turecku docházejí peníze. Ale my bereme všechny kdo se "na hulváta" vetřeli.

2) Efektivita. Je krásné vidět jak mají běženci co jíst a kde spát. Jenže zase potvora technická se neraduje a počítá. Péče o běžence v Německu stojí X (a není to úplně málo). V Řecku se za stejné peníze dá postarat o 2 (možná i 3 běžence). A to nemluvím o Turecku a Jordánsku, kde se jedná o 6 - 7 lidí (slova oficiálních představitelů). Čili za náklady na jednoho dospělého v Německu se dá postarat v Jordánsku o celou rodinu.

Už jen tyhle 2 body by měli notorickým vítačům otevřít oči. Tedy pokud jim na lidech v nouzi alespoň elementárně záleží. Ale jedeme dál.

3) Uplatnění. Pokud chce člověk slušně žít, nemůže se potácet mezi dávkami a občasnou nekvalifikovanou prací. Taková Paříž je nesmírně ilustrativní, kam to vede. A Brusel taky, bohužel. Ale, dámy a pánové, řekněte mi, jak se uplatní člověk, který nezná latinku a nemá základy ani jednoho jazyka, který se v Evropě používá? Plus neuznatelné vzdělání. Vítači namítají, přeškolíme, zaučíme. Ano jistě. Jen jim nedochází další bod...

4) Množství a motivace. V ČR to není problém. V Německu to už problém je a rychle naroste. Nejsem Bůh, abych slovem stvořil svět. Nesvedu ani jeden obyčejný panelák. A jeho stavba kromě nákladů zabere čas. Stejně tak výuka písma, jazyka a dovedností. Je to proces ne na dny nebo týdny. Ale na měsíce a roky. Bude vyžadovat zdroje na straně hostitelské země a motivaci migrantů vytrvat. A budou ji mít? Zatím vídáme neuklizené tábory a lidi, kteří říkají dej a neptají se jak mohou pomoct. Čtu o vyčerpaných lidech z neziskovek, ale nečtu ani o jednom migrantovi, který by se ráno hlásil o koště nebo pytel na odpadky. Můžete namítnout, že procházejí, ale třeba v Idomeni to moc průchozí není. Jak mám věřit, že se o sebe postarají, když nedokáží ani udržet tábor v čistotě...

5) Rovnost před zákonem. Rovnost před zákonem buď je nebo není!!! Nemůže být napůl. Když půjdu do města, tak tam nemůžu krást a znásilňovat. Ani v bazéně. Ovšem co není dovoleno mě, je zjevně dovoleno jiným. A tady se policie nejen nesnaží to řešit, ale chtěla to tutlat. To si dělají legraci. Jak máme být hate free, když nemůžeme věřit, že policie nelže, politici nelžou a ukázalo se, že novináři v tom jedou taky.

Než nám zavedli Schengen, tak bych si nemohl zajít třeba do Rakouska jen tak do hospody nebo na zmrzlinu. A nebudu vytahovat časy starší. Prostě hranice nebyla jen čára na mapě a skončit na špatné straně mohl být slušný malér. Vítači hned vytáhnou Ženevské dohody a právo na azyl a tak. Ale ano ... Jen se nám nějak ztrácí ta první bezpečná země. Že to o Turecku neplatí, se nás snaží přesvědčit už dlouho. Ale Řecko a Itálie už mi nepřijdou tak zlé. Dokonce tam mají siestu a nehrozí přepracování.

Místo, abychom v Evropě vynucovali dodržování zákonů, tak ukazujeme, že je výhodné je obcházet. To je vynikající začátek a první lekce k bezproblémovému soužití. Množí se odpovědi, když jsi tak chytrý co s tím? Ani tady vítače nepotěším (a vlastně ani radikální odpůrce)... nejsou potřeba potoky krve. Austráli nám chtěla kompletně předat jejich azylový systém. Nemáme sice Nauru, zato máme předlužené Řecko. A to má velké ostrovy. Právě ty ostrovy na které imigranti přijíždějí. Řeknete jsou obydlené. Jsou. Plot na takovém ostrově by měl pár kilometrů a stojí drobné.

Můžeš tu zůstat a poctivě vyřešíme tvoji žádost o azyl/imigraci. O život ti nepůjde a najíst dostaneš. Ale jakýkoliv pokus odejít tě diskvalifikuje a dalších X let nemáš šanci. Použiješ u toho násilí? Pak tě deportujeme a už se nevracej. Sem se také dají deportovat lidé bez dokladů odchycení kdekoliv v EU. Úřad tam může mít kterýkoliv stát nebo EU jako celek. Aneb jak se říká, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. A pak nebude potřeba hate free oblbování.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kutina | úterý 12.4.2016 10:03 | karma článku: 37,09 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79

Pavel Kutina

Kupte si čip a bude líp

30.4.2015 v 7:00 | Karma: 13,19