Jak (ne)dat městskému policistovi přes pusu

Předchozí článek byl o zásahu Městské Policie na Andělu. Dnes se podíváme na to, jak moc je vhodné řešit podobnou situaci "ručně".

Když jsem četl zprávu o zákroku na Andělu, nadzvedlo mě to ze židle. Policista i městský se má chovat slušně a nevybíjet se na slabších. Jak článek pokračoval, no kámen by se ustrnul a ronil krokodýlí slzy. Pak jsem se konečně dopracoval k videu a pustil si ho. Rázem jsem viděl něco jiného a jal se zjišťovat jestli je to správné video. Aktéři by celkem odpovídali, ale situace byla docela odlišná. No Markéta Březinová se zkrátka moc nevyznamenala a situaci vůbec nepochopila. Strážníci nemachrovali, ani se nevybíjeli na bezbraných obětech (až na ten kasr). Oni spadli do situace, na kterou neměli a zoufale (ano zoufale) se ji snažili vyřešit a nepřijít při tom o zdraví a zbytky profesní cti. I když nakonec by možná i tu čest obětovali. Hlavně, aby to skončilo. A nakonec to skončilo dobře. Ale nemuselo. Stačilo málo a mohli jsme číst o jednom přejetém tramvají nebo druhém co skončil pod autem.

Stará moudrost říká: "Necpi se do rvačky, když jsi neviděl začátek." Ale u přítele udělá člověk vyjímku. A možná i u známého. Jenže co když se pere s policistou? U státního bych osobně řekl, že většina se bude chovat rozumně a bude kamaráda mírnit. U Městských to ale nefunguje. Zloba a frustrace si najdou cestu ven a strážník spoustě lidí přijde jako dobrý cíl. A nejsmutnější na tom je, že i ten strážník je vlastně obětí. Nad tím by se měl pražský primátor Svoboda a starostové zamyslet. To oni zadávají MP úkoly a oni jsou jako vrchní velitelé zodpovědní za profesní přípravu. Protože paragraf strážníka nezachrání před rozjetou tramvají, nožem v boku nebo rozvášněným davem.

Ale je to správné mlátit stážníky? Nebo jim "jenom" znemožnit dokončení zákroku? Řečeno zcela cynicky: "Pokud mě nechytí, proč to řešit?" Ano, proč to řešit? Protože, přes naprosto mizernou pověst a nedostatečný výcvik, se podílejí na jedné ze základních funkcí státu - na vymáhání práva. A pokud se nechceme vrátit k časům krevní msty, pak potřebujeme soudy a policii. Jistě teď přijde otázka: "A potřebujeme i Městskou Policii?" Ano, potřebujeme. MP umožňuje kvalifikovanější PČR řešit závažnější kriminalitu. To, že je MP zneužívaná a má problémy s kompetencí, se nevyřeší jejím zrušením. A už vůbec ne strkáním nebo rvačkou s MP. Protože pokud chceme alespoň elementární vymahatelnost práva, pak musíme přijmout jeho násilné vymáhání. Jinak totiž nepřesvědčíme člověka, který se právu odmítá podřídit. A pokud dotyčný razantně odmítá právo, pak je nutné použít ještě větší razanci na násilné vymožení práva. Jinak to prostě nejde. A to platí i pro MP. Když vymáhá právo, tak budou lítat třísky. To je neodvratné. A je na nás všech, abychom přispěli ke kultivaci toho vymáháni. A to ne rvačkou, ale slovem (i ten opilý pán na zemi to věděl), záznamem a svědectvím.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kutina | středa 17.10.2012 2:13 | karma článku: 11,18 | přečteno: 1290x
  • Další články autora

Pavel Kutina

Myšlenky hatera

12.4.2016 v 10:03 | Karma: 37,09

Pavel Kutina

Pravda o případu Tibora Danihela

13.11.2015 v 13:00 | Karma: 35,79