Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milostná zklamání Pepíka a Dannyho

Dnes uplynul přesně rok, co nás opustil jeden z největších českých spisovatelů 20. století, Josef Škvorecký. Přesto stále přibývají lidé, kteří nazývají Náchod Kostelcem a prožívají s jeho alteregem Dannym Smiřickým opětovně příběhy, kde se tento milovník jazzu a holek objevuje. 

 

“Píšu jen o kamarádech z Náchoda,” prohlašoval. Na reakce přátel na jeho knihy vzpomíná v Obyčejných životech (2004), v posledním ohlédnutí Josefa Škvoreckého za Dannym Smiřický, kde uzavírá zbylé osudy jeho kamarádů. “Taks jí místo tamtoho udělal mezinárodní vostudu - nebos jí možná proslavil po celym světě, víš, Daníčku,” vkládá do úst Škvorecký Dannyho spolužačce Nině na srazu po 30 letech. Mluví o Marii, Dannyho druhé největší lásce. Po Ireně.

Marie Dreslerová měla, jako drtivá většina postav Škvoreckého, předlohu v reálné dívce. Ovšem Danny Smiřický, znám jako velký milovník žen s nevalným úspěchem, byl u Marie Dreslerové úspěšnější než sám Josef Škvorecký u její reálné předlohy. 

Na to, jak v knize vypráví, že se Danny s Marií dlouhých pět minut líbali, reagovala reálná Marie – skutečným jménem Dyntarová-Nosková – takto: “Setkávali jsme se spíše náhodou, potají, když hrála ta jejich swingová kapela na těch načerno pořádaných tancovačkách. Ale že by mě dal někdy Pepík pusu, nebo políbil?” A přiznala, že se jí stejně jako Marie Dreslerové nelíbil, “Pepík byl takový nesportovní typ a já chodila stejně s Frantou.”

To byla Marie, druhá největší láska Dannyho. Po Ireně, Járince Fibírové.  Už v roce 1940 Járince Fibírové  věnoval některé ze svých textů, ale až ve Zbabělcích z ní vytvořil románovou postavu. Ani u Járinky neměl Škvorecký větší úspěch než Danny u Ireny. “On byl Pepíček spíše voyeur. U nás u sportovců, ale i u toho jazzu. Ale tolerovali jsme ho. Mě jako furt zbožňoval. Byl hodnej, milej, slušnej, nepřekážel, ale neoplýval tou mužskou krásou. Normálně s náma komunikoval, my holky ho poslouchaly, ale pak jsme utíkaly za nějakým klukem. Možná že z toho měl i mindráky. ”

Když si poprvé přečetla Zbabělce, příliš z nich nadšená nebyla. “Po Zbabělcích se mnou Irena přestala mluvit, ačkoliv jsem v té knize o ní psal tak krásně, dokonce jsem narovnal její nohy do o,” vyprávěl Škvorecký. 

Nakonec mu odpustila. Jeho přátelé tvrdili, že se Škvorecký Dannymu příliš nepodobal. “Pepík byl pravý opak Dannyho, až na ten Jazz, ten on miloval,” říkali. Možná se Pepík a Danny navenek lišili, aspoň v prvních románech. Škvorecký byl stydlivější, slušnější a hodnější, ale ve skutečnosti možná chtěl být Dannym a tak nám jeho život vyprávěl skrz něj. Přes milovníka jazzu a holek – aspoň o trochu úspěšnějšího a drzejšího, než byl tehdy on sám.

Autor: Lucie Kůsová | čtvrtek 3.1.2013 20:41 | karma článku: 7,64 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Ano bude líp, za Úsvitu i při Stmívání

Pokud se všechny politické strany dostanou do Poslanecké sněmovny, budeme se mít opravdu dobře, zjišťuji při jízdě do Prahy.

21.9.2013 v 16:48 | Karma: 18,88 | Přečteno: 891x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

V jednu chvíli se bojíte o výkon v testu, v druhou o život

“Víte, co mi řekla babička? Aspoň budeš mít o čem psát.” Snaží se někdo odlehčit situaci, ale pravda je, že se nikdo nesměje. Všichni se tu známe osobně, jsme tu jedna velká rodina. Bojíme se, kdo další vyjde zraněný. Dělá se nám špatně. “Nemůžu se na to koukat,” šeptá mi spolužačka. Držíme se. I my, co se normálně jen pozdravíme. Objímáme se a uklidňujeme. “To bude dobrý.”

29.4.2013 v 18:43 | Karma: 27,62 | Přečteno: 4925x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Hranice reality zahalené v Šatech z igelitu

Soubor 13 povídek Vratislava Maňáka, které se skrývají pod názvem Šaty z igelitu, jsou přehlídkou možností prozaických forem, hraní si s pointou, časem a prostorem. Maňák vnáší do povídek pocity, které jsou pro jeho generaci tolik příznačné – pocit odcizení, nicotnosti a nejistoty života. Šaty z igelitu se ocitají někde mezi snem a realitou, že je těžké určit, kde se právě nacházíme. Příběhy spojuje motiv osamělosti, předstírání neexistující reality a následného procitnutí

21.4.2013 v 18:48 | Karma: 7,08 | Přečteno: 496x | Diskuse| Kultura

Lucie Kůsová

Jak jsme v Číně vyhráli válku v konzervě od sardinek

Neviděla jsem čínské metro, zato jsem zažila několik hodin na vlakovém nádraží v den, kdy zkolabovala letecká doprava. Zhroutila se kvůli nočnímu dešti, který zaznamenaly více v Čechách, než my v hotelovém pokoji.

14.4.2013 v 9:43 | Karma: 16,91 | Přečteno: 934x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

“Majáles by měl ukázat, že studenti chtějí kvalitní školy”

tvrdí česká politoložka Vladimíra Dvořáková. Jako členka Akreditační komise České republiky se aktivně zajímá o vysokoškolské vzdělávání. V rámci Akreditační komise se snaží udržovat kvalitu vysokých škol a v mezích zákona brání nekvalitním školám v obchodování se vzděláním.

3.4.2013 v 13:42 | Karma: 8,79 | Přečteno: 648x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2203x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.