Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce v neúplné rodině

Moje starší dcera letos přijela z dalekého univerzitního města už před vánoci, protože svátky chce trávit se svými novými přáteli. Po třech dnech zase odjela s nůší dárků a cukroví a my s její sestrou zůstaly samy. Je to poprvé, kdy naše malá rodina nebude na svátky pohromadě, takže nevylučuji, že je prožijeme v klidu a míru.

Moje krásná a chytrá starší dcera totiž po mnoho let prožívala pubertu v strašlivé formě emometrosexuálního nepochopeného (a nepochopitelného) intelektuála, což mě stálo mnoho sil a zdraví (určitě znáte tu píseň: Až se vás zeptaj, proč tolik piju…lalala…). Dnes je už dospělá, ale stejně občas v jejím přístupu ke mně probleskne to staré podrážděné: Proč zrovna JÁ mám takovou tupou matku? Dělá tyhle ksichty klidně i o svátcích rodinné pohody a lásky. Takže když za ní zapadly dveře, vypnula jsem troubu, poklidila kuchyň a šla se s tou mladší dívat na Hvězdné války. Jistě, že se mi bude stýskat, ale naliju si svařák a určitě to vydržím…

Zatímco růst poprsí nebo nádoru je věc poměrně pomalá a postupná, nástup puberty u mojí zlaté malé holčičky byl bleskový. Stalo se to jednu jarní sobotu, když jí bylo devět let. Odešla si hrát se sousedovic dcerkou hned po obědě jako normální dítě v tričku s obrázkem Pocahontas a v tepláčkách. Když jsem navečer otevřela dveře, stála tam mrňavá cizí ženská, zmalovaná jako laciná pohraniční prostitutka, v síťovaných punčochách srolovaných kolem kotníků, s natupírovanou hlavou a smrdící drahými parfémy. Nejdřív jsem se hrozně lekla, ale pak jsem podle bačkůrek poznala svou malou holčičku a smála jsem se, že tu máme maškarní! Hodila na mě zhnusený pohled, který jasně říkal: No, kamarádko, se směješ naposled! A taky že ano. První roky dospívání to byla kovaná rebelantka, revolucionářka proti všem zavedeným pravidlům a můj osobní nepřítel číslo jedna. Každé moje slovo bylo okamžitě podrobeno zkoumání, vyhodnoceno jako podlý osobní útok a jako takové obratem použito proti mně. Kde nepomohlo odmlouvání a hádky, nastoupilo naštvané a uražené mlčení s napucanou pusou nebo vzteklý pláč. Hádala se se mnou denně, hádala se se sestrou, nakopla kočku. Oběsila Barbínku. Odmlouvala ve škole. Nemluvila s babičkou. Nadávala vedoucí ve skautu. Trvalo to roky, chodila jsem vysvětlovat její chování třídní učitelce, své matce, vedoucí skautů. Bála jsem se cizích lidí, děsila jsem se úředně vyhlížející pošty. Sehnala jsem jí dětskou psycholožku a té jsem se pak taky bála.

Pak rebelantské stádium skončilo a doma se nám vylíhlo strašně, ale strašně smutné emo. Emo chmuřilo, kudy chodilo. Odmítala jsem ji v tom podporovat, třeba tím, že jsem jí nekoupila černý lak na nehty a černé tekuté linky, kterými by mohla zvýraznit svou melancholii. Emo natruc použilo černý liháč a způsobilo si těžký zánět spojivek, což bylo prima, protože vypadalo několik dní jako uplakané! Rychle se vyfotilo mobilním telefon a snímek zavěsilo na sociální síť vedle tisíců jiných mladých utrápených lidí! Juchuč! Jsem poměrně veselý člověk, takže mě setrvalé bezdůvodné truchlení ubíjelo, ale moje snahy o rozveselení uvrhávaly ubohé malé emo do hlubších a hlubších depresí. Emo vytrvale smutnilo a nikdy, nikdy, nikdy nám neřeklo proč. Plakalo před zrcadlem v koupelně. Plakalo do večeře. Plakalo cestou do školy i ze školy. Sledovalo jen smutné filmy, poslouchalo smutné písně a plakalo a plakalo. Mělo takovou depresi, až jsem začala brát léky z krabičky s výstražným trojúhelníkem a přestalo mi to vadit. Přestala jsem číst časopisy o mladých delikventech, které na šikmou plochu zahnala neláska otců a sobectví matek, přestala jsem se stydět před jejími učiteli, přestala jsem navštěvovat její psychology a zašla jsem s přáteli na pivo.  Nevím, jak emu, ale mně bylo hnedle veseleji.

Dnes je z dcery milá mladá dáma, po které se mi bude o svátcích stýskat, ale moje první vánoce v neúplné rodině nebudou tragické. Na to jsem málo emo.

PS: http://www.marianne.cz/zabava/blogy/mame-doma-emo  Pokud nevíte, co je emo…

Autor: Vanda Kunzová | pondělí 16.12.2013 11:00 | karma článku: 24,95 | přečteno: 1491x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Otázka věku

Čekám v koutku v čekárně na ambulanci, až na mě přijde řada a lékař prověří, zda jsem hodna příjmu a následné operace.

11.5.2015 v 13:55 | Karma: 30,89 | Přečteno: 4065x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Léčba majzlíkem

Pamatujte si, že věta: „Touto incizí provedeme extrakci kovu...“, znamená ve skutečnosti „Tady a tady to nařízneme, šup, ještě tady, šup, tudy budem svítit baterčičkou, a pak tady nahóře, sem dáme majzlíček a pak to celý vymlátíme šupky šup!“

8.4.2015 v 15:07 | Karma: 16,73 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pupínek

Jsou nemoci, které na vás skočí a prostě vás zamordují, třeba cholera. Pak jsou nemoci, které vás pomaloučku uždibují, až vás taky zamordují, ale aspoň máte dost času shromáždit kolem svých kolenou potomky a závětí mezi ně zanést letitý nesvár. Pak jsou nemoci, které vás sice nezamordují, ale když je nachytáte, chvílemi si přejete být v tiché, pohodlné truhličce, typicky zánět dutin. A pak jsou nemoci, co vám v podstatě nic moc neudělají, tedy především podle mínění bližních, kteří na vás koukají jako na padavku a místo lítosti a empatie vám nabízejí pohrdání a výsměch.

3.3.2015 v 11:21 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Co je lepší než kočka?

Jasná odpověď – dvě kočky. Moje maminka se stěhuje a proto nám bez jakékoliv snahy či naléhání z naší strany velkoryse nacpala jednoho ze svých mazlíčků, černobílého kocourka. Měl sice jméno, které mu stárnoucí maminka dala, ale to jsme s dcerami zavrhly jako nedůstojné savce a dohodly se, že mu prostě budeme říkat Kocour.

26.1.2015 v 14:59 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Pro koho jsou vánoce

Vánoce jsou pro kočku. Vánoce rozhodně nejsou vhodné pro malé děti, takové ty housky zamotané do peřinky. Náboženský význam je jim zcela ukradený, dárky a bramborový salát jakbysmet. Co se jich dotýká, to je nervózní a předrážděná matka, otec, který zasmušile listuje bankovními výpisy a starší sourozenci, kteří se proměnili v malé hysterické ďáblíky.

8.1.2015 v 14:46 | Karma: 19,67 | Přečteno: 866x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik