Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Televizní reklama vás může i zabít

Moje matka je korpulentní dáma v letech a většinou ve velkém klobouku a pleteném ponču. Je na světě téměř sedmdesát let, a ačkoliv netrpí Alzheimerovou chorobou ani jiným požárem v kukuřici, některé moderní trendy jí prostě unikají.

Maminka pilně a pečlivě sleduje televizi (aby náhodou neprošvihla nějaký strhující biják s Chuckem Norisem), a tak vídá všechny reklamy na všechny výrobky a produkty, co jich jen naše stanice nabízejí.  Většinou jí jdou jedním uchem tam a druhým ven, ale zaujalo ji, že i banku můžete milovat. Bez poplatků, snadné vyřízení, vstřícný přístup… moc se jí líbil ten usměvavý mládenec, který na konci spotu vždy rozplácne otylého vydřiducha zelenou kostkou. Když do té krásné banky vskotačil mýval, moje maminka, oddaná panička maličké čivavičky, byla na lopatkách. Hned další den odešla do své banky, kde zrušila všechny účty, a přešla do banky nové, lepší. Odtud mi volala, že pro otevření nového účtu potřebuje e-mailovou adresu, tak ať jí rychle nějakou nadiktuji.

Asi po týdnu mi přišlo potvrzení o založení nového účtu a veselé přivítání do velké rodiny šťastných klientů. Hodila jsem e-mail do složky MATKA a hned jsem to pustila z hlavy. Večer mi máti volala, ať jí zadám trvalý příkaz, zkontroluju výpis a podívám se, kdy jí ksakru přijde ta karta.

Kam se mám podívat, mami?, jsem zmatená a přemýšlím, jestli jsem nezapomněla na nějaký její příkaz.

No na můj účet, do mojí banky!, matka je konsternována mou neznalostí, z které cítí urážející nezájem o svou osobu.

A jaký máš účet? Ptám se, abych nahnala čas, maně si vybavuji vyprávění o bance s mývalem, telefon držím bradou a oběma rukama se snažím dohledat potvrzovací zprávu, jestli jsou v ní přístupové informace k internetovému bankovnictví. Nejsou.

Řikal ten pán, že ti to pošle na mejl!, končí máti veškeré hovory a zavěšuje, protože končí blok reklam a Chuck jde zase do boje.

Druhý den po práci jdu s matkou do její nové banky a cestou jí vysvětluju, jak zhruba funguje internetové bankovnictví. Zdá se, že ji to drobet uráží, všechny ty vifikundace a ty internety. Vstupujeme do banky a matka se svými závěry neprodleně seznámí bankovního mládence. Je stejně milý jako ten televizní, jen jeho úsměv je náhle o něco strnulejší. Požádám ho, aby mi v přítomnosti majitelky účtu sdělil přihlašovací jméno a heslo k účtu, že si to maminka nepamatuje, protože tomu nepřikládala žádnou váhu. To nejde, k účtu se může přihlásit jen majitel. Požádám ho tedy, aby mě v přítomnosti majitelky účtu zaregistroval jako disponenta. Mládenec se viditelně potí a trochu mu cuká oko, protože ani to nejde, pokud se majitel sám nepřihlásí svými přístupovými údaji a změnu nepovolí. Matka po celou dobu plení misku s cucavými bonbóny a tváří se, že se jí to netýká. Požádám tedy bankovního mládence o radu, co si nyní počít. To nejde, dávat mi rady, protože nejsem jejich klient, kroutí se mladík jako žížala na sluníčku. To matku zaujme, a tak mu sdělí, že za všechno můžou ty internety a že je to tedy pěkně pitomá banka, když sebere chudé důchodkyni peníze a pak jí je nechce dát. Mládenci prochází tik celým tělem a zjevně trpí zauzlením střev, když zaobaleně vysvětluje, že tato banka nepočítá s počítačovým negramotem.

Jako že sem blbá?, zařve na něj matka zblízka. Mládenec si málem čúrne do gatí a v hlavě horečnatě počítá, kolik může dostat za zabití v sebeobraně. Třesou se mu ruce i hlas a jde telefonovat na ústředí. Je jasné, že raději by obsluhoval toho mývala.

Nakonec se to celé nějak vyřeší, já získám všechny možné kódy, takže mohu spravovat matčin účet, ona získá kartu, takže může utrácet důchod, a bankovní mládenec se nás zbaví a může si jít píchnout něco na uklidnění. Ale přesto zde zůstává jedno velké poučení – je nebezpečné věřit reklamám! Moje máti uvěřila, a toho mladíka to málem zabilo…

 

 

Autor: Vanda Kunzová | čtvrtek 27.3.2014 10:12 | karma článku: 30,81 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Vanda Kunzová

Počkej, on ti to jednou řekne…

Pes Bobeš. Je to pravá venkovská směs, otec netopýr, matka náhoda. Je hodně pačesatý, černý, docela veliký a dost divoký, rád vyzpěvuje a otravuje všechny ženské v okolí, takže připomíná Jimiho Morrisona zamlada. A taky je úplně nevychovaný, nezná žádné povely a kromě podlézání plotu a kradení rohlíků neumí žádné psí kusy.

6.11.2014 v 14:41 | Karma: 23,06 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Magna prokrastinata vulgaris (obyčejná líná machna)

Mám práci. Tedy kromě svého zaměstnání, povinností vůči dceři na vysoké škole (poslat prachy a balík se zimní bundou), vůči té mladší doma (uvařit) a kočce (nakrmit a drbat) a těch dalších běžných crcání kolem domácnosti mám ještě hezkou, zajímavou a vlastně docela tvůrčí práci. Je to něco mezi psaním, redigováním, korekturami a ilustracemi. Baví mě to a občas to i trochu přidá do stále napjatého domácího rozpočtu. Jediným problémem je dokopat se k tomu...

24.10.2014 v 10:57 | Karma: 21,96 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Proč staří lidé nespí

Včera v noci o půlnoci mě ze spánku vytrhlo hlasité vzlykání z dětského pokoje. No on už to vlastně není dětský pokoj, protože moje mladší dcerka, která v něm žije, je právně dospělá, ale to nic nemění na tom, že když zaslechnu noční pláč, má pupeční šňůra sebou škube a mateřské srdce se svírá.

6.10.2014 v 9:40 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1629x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Večírek s Marlonem

V dubnu jsem si ošklivě zlomila ruku, což mě uvrhlo jednak do nepohyblivé invalidity, jednak do uslzené sebelítostivé žravosti. Abych trochu vyvážila nepřízeň osudu, hojně jsem polehávala s dobrou knihou a cpala se čokoládou a šunkovými chlebíčky, které u mě spolehlivě fungují proti všem chmurám. V létě jsem místo běhání a plavání prodělala dlouhou a zprvu dost bolestivou rehabilitaci a naučila jsem se dělat spoustu věcí jednoruč (třeba mazat chleby sádlem a obkládat kolečky kyselé okurky). Teď jsem zase jakž takž funkční a zdravá a čeká mě podzimní společenská sezóna.

16.9.2014 v 14:24 | Karma: 19,24 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Vanda Kunzová

Zvracená dovolená

Nikdy jsem nebyla ten pravý dovolenkový tip. Nebaví mě prohlížet katalogy cestovek, nudí mě promítání diapozitivů z cizích prázdnin, nechci nikam daleko plout či letět a tam se mučit představou, že mojí kočce se po mě stýská a soused nám vytopil byt. Jsem prostě pecivál.

6.8.2014 v 11:46 | Karma: 15,93 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1461x
Píšu ráda.

Seznam rubrik