Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na Zelené neútočí pedagogové, ale demagogové

Dle článku na titulní straně MF Dnes ze čtvrtka 11.2.09 (http://zpravy.idnes.cz/zeleni-sobe-za-ministra-lisky-sly-na-vzdelavaci-projekty-zelenych-miliony-1uj-/studium.asp?c=A100210_210428_studium_vel ) prý šly za ministra Lišky „na vzdělávací projekty zelených miliony“. Protože patřím k třem konkrétně zmíněným „milionářům“,  reaguji. Z faktu, že „třetina všech dotací z jednoho kola vyplácení (evropských fondů) šla loni na ekologickou výchovu“ vyvodili anonymní informátoři MF Dnes, že „Zelení na ministerstvu školství živili své stranické kolegy penězi z evropských fondů.“ I když mají Zelení k ekologické výchově (stejně jako např. k multikulturní, lidskoprávní či globální rozvojové) logicky blízko a její rozvoj podporují, ekologická výchova je naštěstí v Evropě a postupně i u nás podporována dlouhodobě bez ohledu na zabarvení momentální politické reprezentace. Informátoři našli v asi 20 úspěšných organizacích dva členy Strany zelených a jednoho nezávislého městského zastupitele z jedné komunální kandidátky. Zdá se to jako trochu hubený výsledek pro důkaz komplotu na první stránce prestižního deníku. A zdá se, že tajemní  anonymní informátoři nejsou ani tak odborníci - pedagogové jako odborníci - demagogové.    

Co vlastně informátoři MF dnes kritizují:

Že byla ekologická výchova jedním z témat jedné z výzev?

Ekologická výchova je ve školství přítomna dlouhodobě dávno před „zelenými ve vládě“. Její rostoucí význam reflektují dokumenty přijaté ještě za nezelených vlád (Bílá kniha z roku 2000, usnesení vlády, rámcové vzdělávací programy a speciální metodický pokyn z roku 2001). Ve stejné době bylo rozhodnuto i to, že je ekologická výchova významnou součástí Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a má z něj být financována.

 

Že bylo v této výzvě podáno a podpořeno hodně „ekologických“ projektů?

Vzrůstající potřebnost ekologické výchovy i podpora ministerstev a krajů ekologické výchově je v posledních letech patrná bez ohledu na politické zabarvení momentálních představitelů (co bylo donedávna deficitní je  prostě potřebné podporovat). V letech 2004-2006 bylo z obdobného operačního programu „Rozvoj lidských zdrojů a zaměstnanost“ vyčleněno dokonce 350 mil. na samostatné grantové schéma a dalšími desítkami milionů podpořilo MŠMT projekty podobné těm nyní kritizovaným. Když ministerstvo školství vypsalo před několika lety pro školy rozvojový program pro ekologickou výchovu, přišlo několikanásobně víc žádostí než bylo možno podpořit. Totéž se stalo i v uváděné výzvě. Signalizuje to význam a  zatím nedostatečné zajištění spíše než „zelený“ lobbying.

Že některé projekty podávali „zelení“?

(MF Dnes: „Projekty v mnoha případech připravili důležití členové zelených.“)

V uvedené výzvě bylo podpořeno kolem 20 ekologických projektů – každý byl připraven jinou školou, neziskovou organizací či vzdělávací agenturou. Mezi úspěšnými podílníky na oněch 220 milionech pro ekologickou výchovu jsou například univerzity v Ústí n.Labem a  Plzni, organizace jako sCIO, Člověk v tísni, střediska ekologické výchovy či Česká informační agentura pro životní prostředí. Informátoři našli v těchto asi 20 organizacích dva členy Strany zelených a jednoho nezávislého městského zastupitele z jedné komunální kandidátky. Zdá se to jako trochu hubený výsledek pro důkaz komplotu na první stránce prestižního deníku.

Organizace, pro kterou pracuji já, má v oblasti ekologické výchovy podpořeno několik projektů – nejen od MŠMT, ale také od krajů, nadací či přímo z Evropské komise. Předminulý týden nás oslovilo velvyslanectví USA se zájmem podpořit některý náš vzdělávací projekt. Z MŠMT nejen za Liškova ministrování, ale i před ním a po něm. Předpokládám, že Ondřej Liška tak dlouhé prsty nemá…

Fakt, že si někdo vzpomněl po roce na výzvu, která významněji podpořila ekologickou výchovu, napovídá, že anonymní informátoři nejsou odborníky na pedagogiku, ale spíše na manipulaci, demagogii a politikaření. 

 

Autor: Jiří Kulich | pátek 12.2.2010 18:00 | karma článku: 19,65 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Jiří Kulich

Změny klimatu a změny ve vzdělávání

Učit, že je třeba „začínat u sebe“ nestačí – potřebujeme transformativní vzdělávání posilující přesvědčení, že můžeme účinně měnit společnost a svět okolo sebe..

9.1.2022 v 16:23 | Karma: 6,94 | Přečteno: 264x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Kulich

Sedm šumavských pověr

O půlnoci jsem se vrátil ze tří dnů trochu zvláštní dovolené na Šumavě - na místě, které se jmenuje „Na Ztraceném“, ale které je v tuto chvíli centrem dění, hýbajícího Českou republikou. Není pochyb, že na 280 hektarech probíhá jakýsi boj, těžší už je zorientovat, oč v tom boji komu vlastně běží – o boj s kůrovcem, o boj za šumavské lesy, boj o ochranu přírody nebo proti ochraně přírody? Vedle řady mimořádně silných zážitků (např. nejrozsáhlejší policejní manévry a nejtvrdší zákroky, s nimiž jsem se zatím kdy osobně setkal od roku 1989) jsem tu našel i několik pozoruhodných pověr o tom, co se tu vlastně děje. Zatím se mi jich podařilo napočítat sedm. Nabízím je v pořadí od té nejhloupější a nejdemagogičtější, nad níž soudný člověk dle své povahy pokrčí rozpačitě rameny, pousměje se nebo povzdychne, až po ty, které mohou mást i hodně přemýšlivé lidi: 1) Šumavští blokádníci jsou horší než Al-Kaida 2) Za překročení pásky dvěstě, za vyvlečení policií pětset korun (aneb „Kdo vás platí?“) 3) Těžbu blokují feťáci, exhibicionisté a fanatici 4) Všechny obce a všichni místní obyvatelé jsou pro kácení 5) Když proti kůrovci nezasáhneme, les zahyne 6) Ekologové a aktivisté jsou za každou cenu proti zásahům proti kůrovci 7) Současné zásahy proti kůrovci jsou odborně podložené, zatímco nesouhlas protestujících je emocionální

6.8.2011 v 21:02 | Karma: 38,65 | Přečteno: 4650x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jiří Kulich

Co je špatně v Operačním programu Vzdělávání pro konkureschopnost

Nadměrná podpora ekologické výchovy to určitě není! EU varuje spíše před extrémně pomalým čerpáním a před spotřebováním peněz na záplatování děr v základním rozpočtu resortu. Výchova ani publicistika by neměla být manipulací. Zajímavá sestava tří příspěvků v Učitelských novinách č.8/2010, kritizujících systém výběru projektů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK), však nejde zrovna příkladem - je totiž ukázkou manipulování s fakty a v porovnání se vzkazy z EU, které 24.3.2010 zazněly na výroční konferenci OPVK míří její kritika totálně vedle...

28.3.2010 v 21:03 | Karma: 10,01 | Přečteno: 883x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kulich

Udržitelný rozvoj obcí a měst

Také máte rádi své město či vesnici? Pak nás asi trápí a zajímají podobné věci. Rozvoj každého města či obce by měl stát na třech nohou - ekonomické, sociální a ekologické. Pokud je některá z noh kratší, nalomená nebo pokřivená, rozvoj kulhá, padá, neudrží rovnováhu... Čím je dnes udržitelnost rozvoje obcí a měst nejvíce ohrožena?

11.9.2009 v 18:31 | Karma: 11,92 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1578x
ředitel Střediska ekologické výchovy SEVER, biolog a pedagog (PedF UK), radní a zastupitel v Horním Maršově

Seznam rubrik