Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za co se modlím u Donalda Trumpa?

Co lze očekávat od Donalda Trumpa? Co je ještě důležitější, než program? Dá se to nějak změnit? Dá se to změnit u Miloše Zemana?

Ve škole jsem vždy učila, že skoro důležitější, než co konkrétního uděláte, jsou Vaše motivy. Mohu pomáhat plít staré paní zahrádku, ale mohu to dělat proto, že očekávám, že mě snad ta stará bába dá za to alespoň stovku. Důležitý je také způsob provedení. Mohu pomáhat plít staré babičce, ale mohu jí u toho nadávat "to sis to kurva nemohla vyplít sama ty jedna nemožná stará ženská?" A smysl plení zahrádky rázem mizí. 

Podobné je to u Donalda Trumpa a Miloše Zemana. Nejsou to hloupí muži a tak vycítit problémy společnosti bych považovala za samozřejmé. Ale zásadní je otázka, z jakého motivu se těchto problémů chce jeden i druhý pán chápat. Pokud to je potvrzení vlastní zraněné velikosti, tak to dobré není: U Donalda  Trumpa nejen ponížení Barakem Obamou ve chvíli, kdy ho aktivně sám Donald Trump napadnul. U prezidenta Zemana kromě pohrdání intelektuálů i nehlasování pro něj okolo 20 zásadních zástupců ČSSD, když kandidoval proti Václavu Klausovi. 

U Miloše Zemana jsem zlomila hůl,  měl na to tři roky vyjít z této pozice. U Donalda Trumpa se modlím za to, aby pochopil (pokud má - nechávám vesmíru svobodu), že skutečně vládnout a v tom nejlepším spravovat zemi, může být o tolik zajímavější, než řešení vlastního ega.  A to ještě s republikánským kongresem v zádech a pochopitelnou  snahou rozbít problematický establishment (vojenský koncern, FED apod.), protože už nebylo kam dál jít. Otázka je, jak bude jednat, když se neshodne s poradci nebo se dostane do tlaku.Modlím se i za jeho konkrétní kroky, způsoby a rozšíření vědomí, pochopení a respekt k lidem. 

Ohledně způsobů chování - tam nevím, co mám čekat. Volební kampaň byla nechutná, začáteční projev nelze brát vážně, vše ukáže čas. Každopádně devastace veřejného prostoru způsobem chování a hnusným vztahem k řadě věcí se společnost kazí více, než chudobou. Vidíme to v Čechách.

V zahraniční politice Trumpovi rozumím, že se chce stáhnout z obrany světa a podpořit domácí ekonomiku. Zda to bude dobře pro svět i pro Ameriku, svět, nebo ne, je těžké rozhodnout, protože bez intervencí se posilují určité problémy a s intervencemi se vytvářejí zase jiné problémy. Zde si vůbec netroufám spekulovat. Věřím, že případné "nechání ve štychu" pobaltských republik nemyslí Donald Trump vážně. Vztahům s Putinem nerozumím - zda to budou jen "dva velcí mužové na koni", nebo vytvoří harmoničtější partnerské spojení pro dobro celého světa. Anebo zda Putin využije Donaldovy ješitnosti, politické nezkušenosti a do jisté míry i hlouposti k vlastním mocenským zájmům. To, že prezident Zeman pozval Donalda Trumpa vnímám na jednu stranu dobře (je třeba připomenout nejen rodinné vazby a začít budovat vztahy s Americkým prezidentem hned po pozitivní oficiální řeči), na druhou stranu nemám důvěru (ale ani primární nedůvěru), co si ti dva budou povídat a domlouvat. Jak ve vztahu k nám, tak ve vztahu k Rusku. Musíme být trpěliví a politici obezřetní.

V otázce uprchlíků pokud povede Trump rozumnou politiku, může to Evropě pomoci (nejen jako inspirace), pokud to přepálí, bude to velký problém. 

Ťafku ohledně zbrojení jsme čekali už řadu let a holt ze státní pokladny bude muset odtéci o něco více penez. 

Svět si pochopitelně klade otázku, nakolik jsou Trumpova slova o vymetání struktur upřímná i reálná ve chvíli, kdy je businessově zapojen do řady akcí a mezi řadu společností. Otázkou zůstává, nakolik má vůbec šanci prezident ovlivnit stávající struktury moci, které jsou mimo jeho současný rank (tj. zbrojení, FED apod.). Optimista (nejen po zkušenosti s Milošem Zemanem) nejsem, ale víru mít musím. 

Donald Trump je pro mě neřízená střela, která může přinést hodně zla, ale i dobré věci. Nechci se oddávat spekulacím, co bude dělat, protože tak, jak je nekonzistentní, nedá se toho moc předpokládat dopředu. Modlím se, aby se obklopil dobrými poradci, kteří budou dostatečně politicky, ekonomicky a diplomaticky chytří a zároveň budou mít tolik Světla v sobě, že je prezident Donald Trump nebude vnímat jako ohrožení, ale jako pomocníky i ve chvíli, kdy budou vzájemně v něčem nesouhlasit. Modlím se za to, aby ho korigovali v projevech agrese, nedůstojného vyjadřování se vůči lidem a zároveň mu rozšiřovali vědomí. Modlím se za to, aby poradci nebyli typy pana Ovčáčka. Modlím se za to, aby Donald Trump vnímal kromě prosperity svého národa i důležitý vztah s Evropou z hlediska obrany i hlubších vazeb. Modlím se za to, aby ve své ješitnosti nenaletěl Vladimíru Putinovi a dařilo se oběma pánům ohlazovat mezinárodní napětí a zároveň neustupovat v reálných mravních požadavcích. Nechci toho málo. Neočekávám, že se vše splní. A vidím řadu problémů a špatných tendencí, které nevím, jak by mohly kouzlem zmizet.  Ale mít víru - jako pozitivní podporu někomu - s nutnou dávkou ostražitosti - je lepší, než hysterický pesimismus. Na ten je vždy času dost. Pokud se Donaldu Trumpovi nepovede překročit sebe sama, mohu být z toho neradostná, ale nemůžu být zklamaná, protože žádná očekávání na něj nemám. Pro politiky ale může být vzhledem k jeho povaze neřízené střely velmi nesnadné s ním jednat a hlavně na něčem stavět. 

Pan Ovčáček po volbě Donalda Trumpa svými ústy (a podobně to řekl i prezident) podpořil lidi, aby také nevolili pseudoelity, ale ....je? Vidím v tom zásadní rozdíl: Miloš Zeman je politikem od devadesátých let a tudíž se do role lidového prezidenta nemůže stavět. Je to chybrý politik, který v tom umí dobře chodit, umí vždy dobře rozeštvávat, řešit svoje ego (někdy chytrým postřehem a někdy urážkou či pomstou). Kromě "Pražské kavárny", kam řadím malou skupinu intelektuálů různého věku, kteří na rozdíl od pracovitých intelektuálů nevytváří žádné hodnoty a směr, do pseudoelit patří z mého úhlu pohledu právě Miloš Zeman: Chytrostí (která mu už ale kvůli alkoholu také ubývá) by do elit patřil, mravním základem ne. Jako lidový prezident mohla být Táňa Fišerová (neměla na to), Marek Hilšer (který ale vůbec nepochopil roli), mohou to být i další osobnosti. Ať už lidové či intelektuální. Rýsuje se jich nemálo a je třeba vyčkat i je podpořit. Michal Horáček se pohybuje na pomezí lidového a businessového prezidenta, neboť vychází z lidu, ale má velké finance. Také on (stejně jako Marek Hilšer a další, kteří se teprvé ohlásí) může přinést řadu zajímavých otázek a pročištění politického prostředí v rámci průběhu prezidentské kampaně, ať už má být prezidentem kdokoliv. Přeji si prezidenta který bude prozíravý v mezinárodních otázkách - i v otázce migrace. Nemusí být alfa samcem, ani samozřejmě metrosexuálem (komentář k nefér výroku jednoho politika), ale mužskou (či ženskou) pevnou, na zemi stojící osobností, která svým charakterem i láskou k lidem přece jen bude ukazovat cestu dětem. Prezidenta, který nebude podobný ani Miloši Zemanovi, ani Donaldu Trumpovi, ale může z nich mít to pozitivní. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 10.11.2016 6:21 | karma článku: 15,29 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Zasáhnout Rusko tam, kde ho to bolí. Ukrajina utahuje smyčku kolem Krymu

1. června 2024  13:14

Sledujeme online Ukrajina stále více komplikuje ruskou snahu udržet se zuby nehty na anektovaném Krymu. Pokračuje v...

KOMENTÁŘ: Od holubice k jestřábovi. Z Macrona se stává vojenský stratég

1. června 2024

Premium Postihlo to i jiné francouzské prezidenty. Když jim začali salutovat armádní generálové, náhle...

VIDEO: Alkohol a grogy za volant nepatří. Policie zapojila do kampaně děti

1. června 2024  12:22

„V autě se vždycky pšipoutej“ nebo „Zpomal, kámo.“ To radí ti nejmenší řidičům na videu, které v...

Hasičská cisterna dostala smyk a havarovala, dva lidé se zranili

1. června 2024  12:13

V sobotu krátce po půl desáté dopoledne havarovala hasičská cisterna mezi obcemi Žulová a Vápenná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik