Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úloha politiků je stejná jako úloha učitelů základních škol

Když jsem začala po letech učit na základní škole, zjistila jsem, že situace se výrazně zhoršila. Kolegové to jen potvrzují. Měla jsem pocit, že moje práce je zbytečné vyhazování energie. 

Přesto dnes mám pocit jiný. Ano, žáci jsou méně ukáznění, méně vnímají osobní i společenské hranice, jsou línější a nesoustředění, mnohdy mamánci nebo jako by ve světě nežili. Často zkažení ne-výchovou přepracované matky samoživitelky. První rok jsem měla totální pocit skepse. Množství energie a výsledku bylo nesouměrné. I dneska musíme s kolegy konstatovat, že na čtvrtinový výsledek (sociální i mentální dovednosti a vědomosti) se musíme dvakrát tolik nadřít, ale na rozdíl od prvního roku mám pocit, že to má smysl. Ano, ani při naší maximální snaze nebudou žáci tak chytří, jako byli v osmdesátých a devadesátých letech 20.stolet, ale přesto má smysl jim pomáhat se posouvat všude tam, kde to jen jde. A mnohdy je výsledek za tři roky jak na naší, tak na jejich straně hodně znát. Pomáhají i mimoškolní aktivity nahrazující absence rodinného života. 

Podobně se to má s politiky a globálními problémy: Mohou mít pravdu sociologové, etnologové a politologové, kteří vidí neodvratnost migračních vln, neodvratnost klesání evropské populace a nárust asijské a především africké. Mohou nás čekat silné mezikulturní problémy. Ale pokud si pasivně řekneme, že tedy nemá smysl nic dělat a budeme jen sledovat náš kulturní i státní rozklad, dočkáme se svědectví rozkladu....

...osobního. 

A o to jde. Ve škole už asi v následujících deseti let nemám šance se ani dotknout vzdělanosti dřívějších generací, ale přesto má smysl usilovat o jednotlivé osudy - pomáhat konkrétním lidem s konkrétním osudem v jejich co nejlepším růstu ke vzdělání, kompetencím i lásce. Rostou tím oni a rostu tím i já. Stejně tak je to u politiků. Pokud by rezignovali na řešení a čestné vymezování hranic každý den za každé situace, prohráli by sami sebe a prohráli by i nás.

Je také známé, že pokud dochází ke stěhování národů (populační otázka, otázka nežitelných nebo prostě špatných podmínek někde na světě), je nebezpečné, pokud se tak děje rychle a živelně: ani jedna ze skupin s tím nemá čas pracovat. Proto je třeba proces co nejvíce pozdržet a zpomalit a metodicky přichystat.(Něco jiného je pomoc v postižených zemích nebo krátkodová přesně vymezená pomoc v Evropě lidem, kteří by ani v polních lazaretech po bombardování blízké Sýrie nepřežili). Tam, kde lidé dochází čistě kvůli iluzím z ideálního západu (otázka propagandy gangů a i holywoodských filmů, popř. sledování záběrů z obchodních domů nikoliv práce na nich potřebné), je nutné migraci zastavit a i prozřivší dávkové či naivní nepracovní ekonomické migranty pokud možno všechny vrátit zpět. Do Evropy samozřejmě nepouštět džihádisty, kontrola na hranicích musí být velmi pečlivá.

Můžeme se zeptat, proč i ve střední Evropě (kde je práce na rozdíl od jihu vzhledem k nutnosti zabezpečit se na zimu zvykem) dochází k degeneraci myšlenkových procesů: Kromě počítače docházím k velmi bolavému zjištění: Tam, kde není nutnost nebo nějaký jasně stanovený cíl (duchovní cíl, cíl dohnat Evropu, vybudovat po válce, v samostatnosti zemi apod.) se tak snadno ztrácí motivace k činnosti a vlastnímu růstu. Je to až děsivé, jak se nám to za dvacet let rychle stalo. Zda mladá generace dojde v dospělosti obratu nebo bude pokračovat ve svém nedospělém trendu, uvidíme až za deset let. 

My všichni, kteří si jasně uvědomujeme tíži toho, co nám příroda jako úkol dala - totiž popasovat se se svobodou rozhodování, myšlením a snahou po pohodlí - se v rámci kořenů a dřívějšího žití ve starší době můžeme o nějaké zkušenosti a zralost v sobě opřít. Přeji nám, abychom se nejen o Adventu právě o zkušenosti a i hluboké duchovní kořeny v sobě opírali a vnímali omezenost a vrtkavost lidského ega. 

Ježíš Kristus řekl: "Největším omylem člověka je, že si myslí, že je svobodný."

Pokud se hovoří o ďáblu jako o entitě, která nám zabraňuje se potkat s naší celistvostí, nejvyšším Já, nemluví se jen o pýše a  utrženém egu, ale také o iluzi, že si můžeme dělat, co chceme. Můžeme, ale...

.....dojdeme vnitřního (a někdy i vnějšího) rozkladu. 

Přeji nám usebraný poslední Adventní den a hluboké a vědomě radostné prožití svátků Vánočních. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 23.12.2016 7:55 | karma článku: 26,68 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  19:08

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17

Desetitisíce Francouzů dnes vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Dny v týdnu vidí barevně. Obrazy nelze číst logicky, říká malířka Klára Sedlo

15. června 2024  18:01

Už na vysoké škole se seznámila se svou současnou kurátorkou a začala se uměním naplno živit....

KOMENTÁŘ: Zase školné? Opravdu chceme bariéru bránící ve vzdělání?

15. června 2024

Premium Už je to tu zas. Eurovolby jsou za námi, voliče zase nějaký ten měsíc nepotřebujeme, tak proč po...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik