Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

TTIP proti ekologické výchově ve školách?

Ve školách probíhá ekologická výchova mimo jiné s důrazem na odpovědné spotřebitelské chování. Jak jde proti tomu TTIP? Zahodíme celou evropskou enviromentální a zdravovědnou výchovu v rámci pouzebusinessu?

Je velkou otázkou jak se TTIP vyrovná s možností popřít dlouho budované evropské standardy. Vycházím z podrobných informací o TTIP na oficiálních serverech a také z informací europoslanců. Člověk nemusí být extra komplikovaný, aby mu došlo, že v situaci, kdy Amerika upřednostňuje business nad zdravím a má jiné standardy v rámci právě zdraví a zacházení s životním prostředím, se musí jednání o TTIP dostat do fáze, kdy se tyto rozpory ukáží ve své nahotě. Vlastně se tak už stalo. Problém např. je, že Evropa prověřuje látky, které zavádí (považuje je za potencionálně nebezpečné), kdežto Amerika čeká, až někdo dokáže, že jsou zdraví škodlivé (potravinářství, zemědělství, ale i další).

Zároveň ale není dobré předjímat, neboť nikdo z občanů zatím konkrétní znění TTIP neviděl a i sami europoslanci měli k nahlédnutí jen střípky. TTIP je v jednání u Evropské komise. Mezi projednáním v Evropské komisi a schválením či neschválením v Evropském parlamentu bude čas, kdy bude potřeba TTIP prostudovat (pokud bude k dispozici) a komunikovat s europoslanci. To, co je na celé věci také podezřelé je, že TTIP je tajná, do tajné místnosti smí europoslanci vejít pouze bez možnosti si cokoliv ze střípků návrhu TTIP poznamenat. I z těch střípků jsou již znatelné věci, které ukazují na lobbing některých velkých firem a velký tlak USA vůči Evropě. Problémy, kterých se i ve znění TTIP někteří europoslanci obávají jsou mimo jiné i tyto:

a) V Americe se již téměř ztratila občanská společnost a velký vliv mají korporáty včetně známé semenářské a pesticidní firmy Monsanto.

b) Jak sladit evropské a americké standardy tak, aby Evropa nemusela ze svoji cestu ke zdraví a zdravějšímu životnímu životnímu prostředí brzdit, ničit nebo dokonce popírat, nikdo zatím neví. Skeptici tvrdí, že právě kvůli tomu - nemá-li být TTIP podvodem na lidech - je v současné době tato plánovaná dohoda nereálná. 

c) Naopak některé standardy USA jsou pro Evropu neproveditelné tady a teď (např. emise aut) a cesta k nim bude nějaký čas trvat. Určité potřeby "sterilního prostředí bez baktérií" jsou naopak cestou ke zvýšení nemocnosti a nepřirozenosti života a o to Evropa také nestojí. 

Problémy vidím také v arbitrážních systémech, kdy podmínky Evropy a Ameriky nejsou v rovnováze.

Proč tedy má TTIP v Čechách řadu příznivců? 

Otevření snazšího obchodu samozřejmě uvítá řada podnikatelů, kteří se chystají s Amerikou obchodovat.A přeji jim, aby k možnostem snazšího obchodu v budoucnu došlo. Ale vykoupit to ztrátou evropských hodnot a postavit se do nerovnovážné pozice vůči Americe, považuji při svých dosavadních znalostech problematiky za nepřijatelné.Ekonomických přístupů ke skutečnosti je několik, mě je blízká Keyseiánská ekonomie a politika.

Nedovedu si představit, že bych ve škole dětem vysvětlovala: "Sice se učíme, jak si máme na výrobku dohledat co nejvíce informací (složení, zemi původu, ekologický proces a ekologickou stopu, nezkoušeno na zvířatech, dodržené fair-trade podmínky atd.), ale v rámci zvýšení businessu s Amerikou to teď hodíme do koše a smíříme se s částečnými informacemi a snížením evropských standardů."

Doufám, že Evropa vezme z TTIP dobrý základ a v hledání spolupráce s Amerikou nebude příliš pospíchat: V hledání řešení (pokud by TTIP přinášela problémy) počká na situaci, kdy se ekologie světa tak zhorší (bohužel), že se světadíly (včetně Asie) budou schopny lépe shodnout na tom, jak dál v ekonomice postupovat. Ale třeba problémy nebudou a tento článek je jen upozorněním na nutné posuny v rámci zacházení s vlastním zdravím a hlavně planetou Zemí jako takovou. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pátek 6.5.2016 7:02 | karma článku: 19,72 | přečteno: 375x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik