Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stabat Mater - "poslední věci" aktuální nejen po úterním útoku v Bruselu

Dvořák byl geniální a moc hudby je neuvěřitelná. Neuvěřitelná v poslechu ale také v konkrétním aktivním spolubytí s dětmi...jak to souvisí s útoky v Bruselu? Proč je alarmní chování dnes tak nebezpečné? 

Pražský radní uvedl dnešní koncert v Obecním domě jako Stabat mater pro oběti včerejších útoků. Aniž by to musel říkat, vnímalo to tak asi hodně z nás. Ve spojení s Velikonoci to dává možnost nechat v sobě otevřít téma smrti živěji, než v běžných dnech.

Hudba Stabat Mater jde ke kořenům kouzla i tragiky smrti.  Zároveň jsme na koncertě vnímali tu nádheru lidské společnosti: Krásní lidé se zájmem přišli užít velkou práci Khunova sboru a orchestru. Sólisté jsou téměř organicky spojeni vždy s tím, co zpívají.

V menším, ale podobné jsem zažila dopoledne ve škole, kdy jsme se sborečkem, který jsem letos založila, v průběhu dne třikrát koncertovali. To, co kolegyně i ostatní žáci podvědomě oceňovali, nebyla jen krása písniček, ale také to, jak bylo z vystoupení cítit, že to, co jsme zpívali, jsme na zkouškách prožili a opakovaně v pečlivé práci vytvořili tvar tomuto sdělení. Hudba je o kontaktu se světem a sebou samým.

Čím je sbor sezpívanější, orchestr sehranější, tím více vzniká neuvěřitelný fenomén propojení jednotlivých lidí. Potom už nezpívá každý svoji melodii, ale v naprosté fyzické a psychické návaznosti spolutvoří tu krásnou hudbu. Nezpívají jeden podle druhého, ale jsou společně v dané písni a spolutvoří ji. Zažíváme to pravidelně se sborem, kde zpívám. Sborové a orchestrální soubytí je tak silné, že umožňuje naprosto překonat etnické bariéry. Je to známé např. z Jižního Tyrolska.

------

Útoky v posledních dvou letech vyvolaly více emocí, než jindy. Je to dáno nejen migrační krizí, ale i tím, že myšlenkové pole je naplněno ovládáním a nebezpečím pnutí světa v rovině obchodu, globalizace informací (i videí) a také přítomností čím dál většího sucha. To, co zraje v úvahách odborníků a i běžných lidí, se při spouštěcím signálu (migrace - a to ještě muslimská) stává mnohem větší realitou. Jsou to témata, která se smrtí přímo souvisí, neboť smrt je nějaký mezník. Nejde jen o to, že se lidé (zejména v Čechách) živí negativními emocemi (což média velmi podporují).  Ale určité vyhrocené zprávy a akty (včetně sebevražedných útoků) alarmují určité části nás, aby zahnívající procesy byly transformovány. Alarmují nás k tomu, aby se ve světle výbuchu, destrukce a bolesti otevřela vůle některé věci řešit. Je to jako když člověk dělá sebedestrukční činnosti nebo páchá demonstrativní sebevraždu. Nebo když dítě ve třídě začne házet židle a chce, aby spouštˇbyla vidět. Někdy je to volání po pozornosti, doplnění vlástního ega, volání po lásce a jindy je to vyhrocení vlastního procesu růstu do naprosto kalamitního a později snad i katarzního stavu. Tyto procesy známe u nás samotných: když se např. přejídáme sladkým a až teprve když je nám hodně zle,  začneme se zamýšlet nad svým životem. Nebo si vyrobíme nějaký úraz. Občas i nevyléčitelnou nemoc. Nebo tak naštveme partnera - snažíme se ho urazit - aby se něco otevřelo. 

Bohužel v současné době je proces muslimských kultur tak silný, lidstvo disponuje velmi ničivými zbraněmi a je ve své organizaci (pobývaje nejvíce ve městech) tak složité, že nějaké alarmní chování může napáchat velké škody fyzické, organizační i myšlenkovéJe to velké téma pro nutné řešení.

Mám pocit, že teroristickým (muslimským i obecně frustračním) útokům se zcela nevyhneme, ale řešení pnutí může jejich počet snižovat

Řešení pnutí má několik témat, uvedu jen některá:

a) polarizace světa, korporáty 
b) rozbředlost Evropy (ztráta pudu sebezáchovy, složité zákony) 
c) rozbředlost dětí Evropy (snížené vzdělání, život ve virtuální realitě, závislost na počítačových a mobilních hrách)  
d) těžká lekce nezavrhnout problematické muslimy, byť jim dáme hranice 
e) nepropadnou do pocitu strachu nebo prostě nedobré rozvibrovanosti (na rozdíl od tvůrčí rozvibrovanosti  střídané hlubokým klidem a láskou)  
f) otázka přibližování se náboženství namísto destrukce a zakazování něčeho dobrého 
g) oddělení spirituality a společenského života v rámci evropského islámu 
h) nepropadnout populismu a zároveň si uvědomovat hluboké ekologické problémy a snažit se je vnímat v globále a řešit je 
i) uvědomit si, že globalizací světa dochází i ke globalizací věcí posledních, do jisté míry i rozšíření pole  karmy a přichází nové náročné výzvy 
j) nepropadnout roli oběti, ale hledat řešení bez lpění na výsledku 
k) hledání náprav pochopitelných chyb z minulosti  
l) znovupřijetí smrti Evropou jako součást života

Do západní Evropy se dostali gastarbeitři z východu. Byli použiti jako pracovní nástroj a nikdo nedomýšlel koncepčně, jak by to mohlo vypadat v dalších generacích, pokud by pro potomci gastarbeiterů nedostali práci - tudíž byli vykořeněni a frustrováni do té míry, kterou dnes v procesech teroristických útoků vidíme. Teď se tento experiment, kdy jsme jako Evropa zacházeli s lidmi jako s věcmi, ve svých důsledcích vrací. Podobně jako se nám v klimatických problémech  vrací zacházení s planetou Zemí jako s věcí. 

Jsem učitel  a musím umět kombinovat lásku k dětem a pochopení k jejich problémům a zároveň jim nastavovat řád. To samé téma se týká Evropy dnes, jen je to proces mnohem komplikovanější. Přesto si myslím, že právě učitelé zejména základních škol - kteří přijdou s problémovými dětmi do styku  mohou přinést určitou zprávu a konkrétní praktické nápady, jak řešit i mezinárodní situaci. (Loni prvním rokem jsem si připadala jak v ZOO nebo právě někde na středním východě či mezi lidojedy.) Učitelé totiž řeší zdánlivě neřešitelné situace žáků z rozvrácených rodin, kteří narušují vyučování a nějak to prostě vyřešit musí. 

Učím i chlapce, který má tak těžké rodinné zázemí + ADHD, je tak frustrovaný, že kdyby se dostal do nějaké radikální komunity v budoucnu, je otázka, co by udělal. Do určité míry má škola velkou moc, protože při velké snaze učitelů je to prostor, kde dítě pobývá poměrně dlouhý čas v rámci dne. Ale pokud nefungují některé základní věci (zde rodina a u muslimů v Evropě práce a společenské zařazení), nemusí se to v některých konkrétních případech zvládnout.

Do západní Evropy se dostal džihád v malém: Jedná se o problémy dalších evropských generací muslimů (včetně teroristických útoků) v současném napojejí na ISIS a Saudskou Arábii apod. Přesto, že  ISIS plánuje řadu útoků, tajné služby států fungují dobře a ani ze strany ISIS nejde zatím v Evropě o masovou akci. Jejich koncentrace činnosti je zatím na východě. 

Jak to bude dál, nikdo nevíme. Závisí to na mnoha věcech. Např.:

 Muslimové žijí formální řád a jsou v určité rovině více v kontaktu se svým stínem, ale v reálných situacích provádějí pro nás nepochopitelně nečestné či bezhraniční věci. Jejich řád je ale tak přísný, že pro někoho až nežitelný. Když se dostali před několika desítkami let do Evropy, zaznamenali sice bohatství, po kterém stejně jako my touží, ale někteří muslimové si do svých zemí  bolavě odnášeli pocit neuřádněnosti a rozbředlosti, popř. nemorálnosti - nekulturnosti západu. Měli částečně pravdivou, ale částečně zásadně zkreslenou představu o západu. Nechali v sobě živit vnitřní odpor vůči této kultuře a tak vznikla nová generace pevnějších muslimů. Když došlo na problémy s nezaměstnaností, přidali se k nim evropští muslimové (krevní i kulturní pouto).  Někteří si nesou tuto bolest dál a některým se překlopila v jinou bolest: Pokud se oni sami nebo další generace vydali na západ znovu a mohli zažít hlouběji naši kulturu, uviděli, že sice spolu spíme před svatbou, mluvíme sprostě, holky nosí krátkou sukni a řešíme feminismus a korupci, ale že to funguje oproti jejich zemi docela dobře: Žijeme v klidu, relativně bez násilí, fungování rodin je v některých faktorech horší, než dříve (rozvody a všechny problémy s tím spojené, konzum a nedostatek času, problémy s hranicemi), ale přesto v něčem rodiny fungují naopak lépe, než dříve (větší duševní kontakt dětí a rodičů atd.). Daří se nám i prevence drog atd. formou balance svobody a vzdělávacích (dneska i zážikových) programů ve školách. To je pro muslimy bolavý pohled do zrcadla: "Ten nenáviděný běloch není tak špatný - a co moje stíny a chyby? Co naše kultura, kde se zabíjíme mezi šíity a sunnity, korupce kvete...?" 

Některým muslimům se jedna či druhá frustrace podařila zvládnout (pokud nepřijeli tak malí, že integrace proběhal vpohodě), ale stálo je to nemalé úsilíJak se to má podařit mase i jednodušších lidí, je velký otazník, nad kterým bychom se měli zamýšlet. Jinak totiž jedna či druhá frustrace může vést k potřeba to nějak řešit pro nás ne-příjemnou cestou. Extrémem pak byl útok v Bruselu. 

Z hlediska karmické rovnováhy neseme důsledky nerovného obchodu, válečných intervencí postihujících životy více lidí, než teroristické útoky v Evropě. Na druhou stranu  Evropa do nedávných dnů nepodlehla žádné velké nenávisti a rasismu. Je nám to ke cti. Nevytváříme tím nenávistnou energii. V současné době jsou to muslimové, kteří Evropě komplikují život agresí a nedodržováním pravidel. V poslední době ale zejména východní Evropa vytváří pole, které již začíná do  nerovnováhy zacházet. Pokud bychom to nezvládli, náš hlavní - morální - trumf bychom si z ruky vyrazili. Pak už by to nebyla naše obrana proti džihádu a frustraci, ale vzájemný boj.

Není jasné, kde a jak postavit hranice a to, že se v tom názory politiků i občanů liší, je pochopitelné. Pochopitelná je i reálná zdravá obava z narušení naší kultury a bezpečnosti, protože muslimská kultura je na rozdíl od Vietnamců a Ukrajinců výrazně jiná. Odsuzování muslimů třeba i nevysloveně - podvědomě- je ale za hranou. Pokud odsuzování od učitele jen trochu ucítí děti ve škole, jdou okamžitě agresí proti učiteli. Muslimové jsou jako děti. Může nám to vadit, ale muslimové  jsou v tomto bolavými učiteli pro nás, jakoby "vředy hledání světové rovnováhy", které máme léčit v rámci našeho vlastního růstu. Lehké to není, zvláště, když frustrovaní evropští potomci gastarbeiterů mají spojky v ISIS atd. Je ale velmi nutné oddělit profesionální práci (tajné služby, policie, případné hranice apod.) a emocionální past povýšenosti.

 Tyto otázky jsou do jisté míry řešitelné skutečným liským sblížením a to například přes hudbuPři společné tvorbě (festivaly, semináře apod.) je možné vytvářet živé žité pole, kdy někomu ublížit není někomu, ale někomu z kultury, kterou mám jako přidanou do svého srdce. Důležitou roli zde hrají nejen propojky mezikulturní, ale i vzdělaní integrovaní imámové.

Problém středního východu i cikánů v Evropě nespočívá jen v lenosti a jiném životním postoji, ale také v tom, že pokud v práci neuspějí, stejně jako my nemáme možnost se realizovat alespoň za málo peněz nebo se uživit na zahrádce či v leseMuslimové jsou ale více emocionální a ve frustraci jednají agresivněji. Jsme na tom hůře, než zvířata: nemáme vlastní území, kus přírody, kde bychom se mohli uživit.  Zároveň s globalizací a internetem vznikla přirozená iluze "jé, tak já si také kus té Evropy vezmu." Zvláště, když se importace demokracie jako právního systému nejen při Arabském jaru nepodařila.

Někteří lidé ze západu mohou i v rámci témat, která jsem jako transformační uváděla v přechozích článcích, cítit potřebu problémy světa vyostřit tak, abychom je pomalu začali řešit. Já si nehodlám zahrávat s ohněm a tak pokud něco formuluji, tak hned přidávám možnosti metodického řešení jako alespoň nějakou možnost tvůrčího procesu, abychom se neutopili ve skepsi nebo destrukci. Svět (včetně mě) si zvládne sáhnout na hranu sám. Proto se snažím pracovat v propojování kultur i tehdy, když vím, že je to někdy velmi těžké a někdy téměř nemožné a bude se to týkat jen jednotlivců a ohlazení hran u dalších cizinců. Jde o to, že hranice musíme nastavit a zastavit kalamitní příval uprchlíků, ale zároveň musíme pracovat s těmi, kteří mají nárok na azyl tak jasně, snaží se integrovat, nebo jsou tu již déle.

Přeji nám všem, abychom se v sobě dotkli společného lidství, rozdílného v tématech života, povaze a kultuře, dynamiky frustrace a i síly společné hudby. Tak, abychom šli co nejlepší cestou hranic i spojování. 

S přáním krásných a podnětných Velikonoc  Alena Kulhavá. 

Autor: Alena Kulhavá | čtvrtek 24.3.2016 7:17 | karma článku: 15,74 | přečteno: 442x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  20:54

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Summit G7 zkritizoval agresi Ruska a praktiky Číny. Papež varoval před AI

14. června 2024  6:16,  aktualizováno  20:50

Lídři skupiny zemí G7 na své schůzce v jižní Itálii zdůraznili svou trvající podporu bránící se...

ANALÝZA: Ukrajina se loučí se snem o NATO. Biden jí dal jen slabou náplast

14. června 2024

Premium Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek podepsali bezpečnostní dohodu, která by Ukrajině na...

Urychlovač z pušky kulomet nedělá, rozhodl nejvyšší soud USA a zrušil zákaz

14. června 2024  18:09,  aktualizováno  19:56

Nejvyšší soud Spojených států dnes zrušil téměř šest let starý zákaz technických doplňků...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik