Pokud bylo setkání na Staroměstském náměstí kampaní pro Michala Horáčka, co s tím?

Pravdu o všech motivech Petra Gazdíka na Staroměstském náměstí se nedozvíme. Může nám to být jedno, můžeme se cítit obětí, můžeme naopak nechtít téma otevírat. Ale postavit se k tomu každý nějak musíme. Jak jsem to udělala já?

Pokud se člověk nechce zbláznit a zároveň chce zůstat charakterním, musí si v sobě ujasnit i takové záležitosti, jak se bude vztahovat k takovým věcem, jako je setkání na Staroměstském náměstí.

Vnímám jako dobrý signál posouvání mezinárodních vztahů směrem k pochopení, že Dalajláma nemusí představovat nebezpečí pro státy, které se rozhodnou ho oficiálně přijmou. Vnímám jako nutnost, aby Dalajláma nefungoval jako naše modla či politická postava, ale jako jeden z učitelů dobrého žití. Věřím panu Jiřímu Bradymu, že si telefon z Hradní kanceláře nevymyslel. Daniel Herman drží svoji i zapsanou a schválenou politiku skrze léta ve své funkci a jeho náhlý krok vnímám jako "nedopatření Ducha". Jsem ráda, že se uskutečnilo setkání na Staroměstském náměstí. Problém jsem ale měla (a i dnes mě to mrzí), že na Staroměstské náměstí přišel Michal Horáček. Petr Gazdík byl dopředu dotazován, proč vybral za organizátora a moderátora právě jeho a důvod, že "je zkušený" (dozvěděla jsem se z dvtv) nepřijímám jako dostatečný. Jsou i jiní charismatičtí organizačně schopní lidé a bylo jasné, že to udělá velké problémy. Nemá smysl, aby Petr Gazdík vysvětloval nějaké další důvody. V horším případě to je nutné považovat za záměr, v lepším případě za velkou organizační chybu. Pokud se na pódiu mluví o tom, že účel nemá světit prostředky a je třeba čistých postupů, pak tento postup čistý nebyl.

Člověk, který přišel na Staroměstské náměstí nikoliv kvůli prezidentské kampani, ani proti prezidentu Zemanovi, ale kvůli podpoře určitých hodnot a neviděl všechny možné souvislosti setkání, se může cítit zneužit.

Co s tím? Je tedy celé setkání na Staroměstském náměstí zdiskreditováno? Byla nutně celá akce připravena? Nikdo z nás se pravdu nedozví.

Pokud jsme žili v Ráji, nacházeli jsme se ve stavu bez hříchu. Nemuseli jsme volit. Jakmile jsme pojedli ze stromu Poznání, jsme ve světě stavěni do situací, kde se nacházíme v Sofiiných volbách: Musíme volit mezi chybným a ještě chybnějším. Také Ardžuna musel bojovat, i když se mu do toho velmi nechtělo. Pasivitou se z toho nemůžeme vyvázat. Když se obracíme do světa ideí, obracíme se do světa "jak bychom to chtěli mít".  Ale jakmile cokoliv začneme žít ve hmotě, tady na Zemi, spolu s ostatními lidmi, nutně padáme do hříchu, protože lidé kolem nás (i my samy), chyby děláme.  V tomto duchu je pošpinění setkání na Staroměstském náměstí pro nás, pro které jsou čisté postupy důležité, velmi bolavé. Někteří z nás dokonce mají tendenci celý proces shodit a vnímat v tom jen sprostou předvolební kampaň. Ale pokud se nám podaří se dostat na vyšší rovinu, můžeme zdůraznit přítomnost pana Michala Horáčka na setkání jako nepatřičnou, ale smysl setkání na Staroměstském náměstí se tím nemusí rušit. Nikdy nevíme, jakých her se účastníme a hrou samotnou je život. Nikdy nevíme, k čemu jaké rozhodnutí povede. Můžeme pouze volit mezi možnostmi podle svého nejlepšího svědomí. Zde byla volba podpořit západní demokracii /podpořit směřování na východ. 

 Pokud bych v druhém kole stála před volbou Miloš Zeman- Michal Horáček, volila bych Michala Horáčka. Neboť množství chyb pana prezidenta je tak velké, že si mohu dovolit doufat, že chyba Michala Horáčka mu bude poučením, aby ve svém jednání dodržoval standardní postupy a nerozděloval lidi více, než je nutné. Pan prezident Zeman je silná chytrá osobnost, ale jeho arogance (která byla děsivá už v televizních kolech volební kampaně), agresivita, dehonestace věcí, jeho minulost a nedoložená prezidentská kampaň je pro mě do té míry nepřijatelná, že to nechci podporovat. Jeho orientace na východ je vzhledem k jeho nepochopitelným krokům a cestám tak nečitelná, že pro mě představuje větší nebezpečí, než téma uprchlíků v nejbližších šesti letech. Doufám, že se nám podaří zvolit prezidenta, který bude slušný, bude stát nohama na zemi, bude reprezentovat Čechy a hlavně nás svým dílem práce provede složitou mezinárodní globalizací, včetně problému s uprchlíky, obchodem s Čínou, Ruskem i USA. Pokud bude kandidovat Miloš Zeman, měl by to být člověk, který s ním v duelu bude umět diskutovat: Nenechá se zaskočit věcnou otázkou, osobním napadením a zůstane okolo něj více jasného světla než okolo Miloše Zemana zábavy. Světlo pocítitelné i pro zemité lidi.  Kéž je tato situace  jako memento pro Michala Horáčka pro další jeho čisté kroky v případné volební kampani a kéž se nám podaří sestavit kvalitní seznam kandidátů, kteří se čestným způsobem budou utkávat o post prezidenta v roce 2018.

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 31.10.2016 10:02 | karma článku: 21,46 | přečteno: 1116x