Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"Nezáleží, co se děje, záleží, co uděláš" aneb Velikonoční proměna

"Zastav!" Chce se mi říci Vlatimíru Putinovi. "Zastav!" Chce se mi říci americkému bankéřovi. "Zastav!" Chce se mi říci tunelujícímu politikovi z Čech, řediteli potravinového řetězce, farmáři v Sudtiroll anebo MLM prodejcovi.

Expanze je do jisté míry téma poslední doby. Ale nejen poslední doby. Je to záležitost i zvířat. Jen pokud v přírodě nastvává nějaká nerovnováha, je většinou vyřešena dříve. A zároveň jako lidé zažíváme ještě jiné lekce učení a témata žití.
 
Nakolik jsou věci dané a nakolik je můžeme ovlivnit? Jeden z největších paradoxů lidkého bytí: Do určité míry platí předpověď a zároveň máme svobodnou volbu v našem konání. Tento paradox nemůžeme rozplést myslí, ale pochopíme ho až na konci své osobní Cesty. Teď ten paradox musíme žít.
 
Vážné okamžiky a dramatické chvíle jsou výbornou možností podívat se do vlastního zrcadla a tak i na svůj i třeba neprojevený Stín. Obecně je to živá doba, která podporuje a) vnitřní posun člověka b) možnost obejmout sebe i svět ve své celistvosti c) schopnost opustit ty způsoby žití, které člověk poznal u sebe jako již přežité a to jak osobně, tak v kolektivním vědomí d) odvahu a inspiraci udělat i ve vnějším světě něco nového. 
 
V současné době v kontextu mezinárodních konfliktů se to týká jak velkých světových hráčů, korporátů, ale i  každého z nás. Co se má dít, co se nutně musí dít (pro naši další nezbytnou zkušenost) a do jaké míry máme v rámci své proměny  možnost zlepšit průběh mezinárodních konfliktů, je tajemství, do kterého nemůžeme nahlédnout. Právě proto, abychom neměli řešení na talíři a do zrcadla se podívali a v něčem se proměnili...ať se bude dít cokoliv.
 
Vladimír Putin, bankéři, tuneláři atd. jsou velmi problematické postavy, které nám právě jako zrcadlo mohou posloužit. Zrcadlo společnosti a zrcadlo našich povolání, kde pracujeme (ať už jako zaměstnanci nebo podnikatelé) a jako zrcalo osobní. Můžeme si položit otázky, které se týkají jak morálních hodnot, hranic, tak expanze jako takové (pro názornost používám 1.osobu): 
 
a) Které vlastnosti mi na Vladimíru Putinovi, nějakém tuneláři atd. vadí a jak to mám já sám(a) s těmito vlastnostmi ve své duši?
b) Hraji vždy čistou hru v zaměstnání a nebo používám businessové taktiky?
c) Pokud posílám někam zprávu, píšu ji vždy zcela popravdě (podle svého nejlepšího svědomí)?
d) Koho chci zabrat, koupit, ovládnout ve svém podnikání či zaměstnání? Co je mojí náplní práce v konečném důsledku? Co se ode mě očekává, abych dostal zaplaceno? Podle čeho a jak jsem hodnocen?
e) Jaké expanzní tendence má moje firma? Má to hranice? Pokud ne, jak by to za 380 let vypadalo na planetě Zemi při velké expanzi mé firmy nebo firmy, kde pracuji? 
f) Jaké prostředky používám (nebo používá firma, kde pracuji) vůči své konkurenci na trhu?
g) Do jaké míry odpovídá reklama (tj. sliby poddaným-zákazníkům) realitě? Do jaké míry je výrobek nebo služba skutečně obohatí, zvýší jim štěstí a do jaké míry je to spíše jen další věc, kterou se budou muset zaobírat (móda, jen zdánlive zjednodušení života, příliš drahý výrobek, na který budou pracně vydělávat, další "krám" doma atd.)?
h) Kdybych měl(a) tu možnost a mohl pohodlně zabrat nějaké území (bez obětí) odolal(a) bych tomu a nebo si tím nejsem tak docela jist(a)? 
ch) Kde jsem v životě překročil(a) své hranice a kompetence?
i) Dávám dostatečné hranice svým dětem a nebo můžu být rád(a), že při mé nedůslednosti a přílišné měkkosti je dobře, že moje dítě není Putinem, Sadámem Husajnem apod., ale jen do určitémíry domácím "teroristou"?    
 
Vytrysklá situace očišťuje duši toho, kdo chce - v tom lepším případě. A nebo otevírá bolavá témata člověka a ten se snaží v projekci na vnějšího nepřitele zalepit díru otevřeného vnitřního tématu, které si ani neuvědomuje. 
Projekce problému do vnějšího světa (máme v prvé řadě problém s Ukrajinou a Ruskem, potažmo i s USA) je sice přechodný a někdy dost problematický stav, ale přece jen je to posun z inertní nezralé polohy Duše směrem ke konkrétnimu tématu. 
 
Nebezpečí je. Ale je to hra nás všech, nikoho nevyjímaje. Přeji každému z nás v čase před Velikonoci co nejlepší možnosti v proměně sebe sama tak, jak máme a jak chceme. 
 
S úctou srdečně Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 31.3.2014 8:21 | karma článku: 13,57 | přečteno: 402x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Miliony na účtech, ale také dluh mamce. Jaký majetek mají čeští europoslanci

22. června 2024

Premium Nově zvolené europoslance nečeká v Bruselu v červenci jen první zasedání, ale také majetkový...

Voda mezi filharmoniky, desetitisíce lidí bez proudu. Bouřky zahltily hasiče

22. června 2024  8:39,  aktualizováno  11:25

Silné bouřky, které prošly odpoledne a večer přes Česko, se v noci přesunuly nad Moravu. Provázely...

Expert: Méně nálepek. Nazývat opozici bez důkazů dezinformátory je špatné

22. června 2024  10:05

Vysíláme Dezinformace se zneužívají v politickém boji. Ale nejen ve smyslu šíření lží, ale také v...

„Je to má vlast.“ Za Ukrajinu válčí i vojáci z řad vietnamské komunity

22. června 2024  9:05

Sledujeme online Lidé po celé Ukrajině se semkli tváří v tváři ruské invazi a vietnamská komunita v tom není...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik