Nejsem členem žádné politické strany, vždy volím podle konkrétní situace, letos jsem

dokonce politickou stranu, kterou budu letos volit, aktivněji podporovala. Proč? Považuji KDU-ČSL v něčem za výjimečnou stranu. V čem? 

Začnu netradičně: Pokud by vás zajímalo, co je napsané na tričku, které jsem si koupila loni 17. listopadu, když jsem hrdě nesla blízkého kamaráda a moje heslo "Zrušme totalitu v nás", tak je zde napsaný citát Václava Havla, který se mi moc líbil: " Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne."

Tato věta a toto tričko se mnou cestuje po vlastech českých i po Evropě a lidé jsou rádi, že se nad touto větou mohou zastavit. 

 Kdybyste mohli blíže číst, co je napsané na placičce KDU, která mě (jež placičky nenosím) nejen zaujala, ale i pobavila, tak byste se dočetli: "Věřím v Boha a v inovace."

Inovace? Ještě před osmi měsíci řada politiků byla skeptická a tápala mezi levnou pracovní silou v montovnách a jinými variantami - včetně našeho inovativního průmyslu. Teď už o tom mluví více politických stran.Pavel Bělobrádek nejen, že měl v dané oblastí jasno, ale již v ní pracoval. Má první výsledky a to i v komunikaci s výzkumem. Rozjíždí se projekty. když o těch věcech konkrétně mluví, rozumím mu.

Když s dětmi na základní škole diskutujeme, co si představují, že myslí věřící lidé slovem"Bůh", dost často dojdou sami právě k tomu, že je to to nejkrásnější uvnitř nás a zároveň nějaká vesmírná inteligence a energie okolo nás. Bez navádění, tak, jako to žijí to řeknou nevěřící děti. 

A právě o těchto věcech je tento článek: 

Když se podívám na všechny pravicové a středové strany, tak mají řadu věcí ve svém programu podobných:

- E-gowerment jako naprostá samozřejmá nutnost v dalším volebním období (nejlépe na začátku).

- Zjednodušení byrokracie (konkrétní provedení už se u stran liší).

- Podpora školství, kde konkrétní způsob z debaty na ČT od pana Miholy je mi od KDU-ČSL také nejbližší.

- Inovativní průmysl a věda.

- Co nejsilnější a jasné slovo v rámci EU. 

- Odmítají kvóty uprchlíků. Tomio Okamura bohužel o KDU-ČSL šíří lži:

http://reklama.denik.cz/reklama/kde-je-pravda-ve-sporu-lidovcu-s-okamurou-20171005.html

- Navrhují realistické řešení problému migrace: Pomoc v daných zemích a nevozit migranty do Evropy. U nás pomáhat pouze lidem, kteří budou mít vztah k české zemi, budou se zde moci a chtít integrovat a mají nárok na azyl - a to v rovnováze s našimi možnostmi (zatím není problém). Ti, kteří se nebudou snažit nebo poruší nějaké zásadní pravidlo nebo budou páchat systematickou i drobnější trestnou činnost u nás místo nemají.   

- Jsou si vědomi nebezpečí islamizace a mají v tomto jasně nastavená pravidla 

Pokud tedy jsou pro nás toto priority, musíme se podívat dál, co která strana přináší navíc. 

KDU volím proto, že 

- KDU-ČSL není spojena s žádnými kauzami a excesy, což jste si mohli všimnout: Mluví se o určitých zájmech Andreje Babiš, sociální demokracie, ODS má v minulosti za sebou kauzy, ale KDU až na nějaké drobnosti jde s čistým štítem a nemá žádné kostlivce ve skříni. 

- Podařilo se jim splnit 80% svého programu

- Vzhledem ke svému věcnému jednání na úrovni a bez osobních invektiv byli důležitými leadery - moderátory diskusí v koalici. A to i v rámci diskusí s nedialogickým Andrejem Babišem. Díky tomu vláda mohla pracovat. A právě proto? si myslím, že Bělobrádka a Jurečku Babiš rozhodně v další práci nechce a nepotřebuje, když chce vládnout sám. Zároveň když vedle sebe mluví Bělobrádek a Babiš o nějakém odborném hospodářském atd. tématu - Babiš je "akční", nervózní a Bělobrádek klidně a jasně s charismatem věci formuluje.

- Její základním motem je zodpovědnost občana: Tj. zodpovědnost za svůj život (ne spoléhání na ostatní, co za mě udělají) a zodpovědnost za ty, kteří jsou již v důchodu nebo si z vážných důvodů pomoci nemohou (tj. solidarita, ale ne socialismus).

- V době, kdy žijeme konzum, máme se celkem dobře a chybí nám cosi...chybí některým duch, volím KDU, neboť tato strana oslovuje lidi všech duchovních směrů i "ateisty" s dobrou vůlí. Třeba dobrou vůlí vychovávat dobře děti. 

- Myslí primárně na rodiny. Přestože sama ještě rodinu nemám, považuji rodinu za klíčovou v rámci společnosti a musí na dobré podmínky pro život rodin být primárně pamatováno, protože tvoří základ společnosti. Jako učitel to denně vidím ve škole. 

- Velký vztah k české zemi, kultuře, půdě. 

- Pavel Bělobrádek má zkušenosti s inovativním průmyslem a navazováním průmyslu na výzkum. Kéž by v tom mohl pokračovat. Schopnost vyjednávat mezi vědou, aplikovaným výzkumem a výrobou chce jednak odborné znalosti, ale i lidské předpoklady klidu a trpělivosti. 

- Spolupracovat s lidovci začal vynikající ekonom Kysilka.

- Marián Jurečka má dobré výsledky v posunu zemědělství směrem k podpoře malých zemědělců, ekologickému zemědělství a k prevenci následků sucha a prudkých dešťů. Má navázané vztahy s řadou zemědělců a sám je zemědělec ve zkušenostech. Popravdě by mě mrzelo dost, kdyby nemohl v daném resortu pokračovat.

- Mariánu Jurečkovi se podařilo po 27 letech prosadit v EU jednotnou kvalitu potravin. Při nákaze divokých prasat jedná tak, že na rozdíl od Poláků a dalších zemí nerozehnala prasata do kraje, ale uzavřela v krátké době doodloví.

- Daniel Herman je uznávanou osobností v oblasti kultury, kterému se podařilo kromě různých projektů a stabilizace filmu i navýšit platy pracovníků v kultuře o 43%. Je konzistentní osobností se zkušenostmi a vkusem. 

- Jsou si vědomi nebezpečí islamizace i xenofobie a pracují s oběma problémy. V rámci muslimských obcí mají preventivní plán do budoucna.

- Plánují výstavbu sociálních bytů pro potřebné ve spolupráci státu a obcí. 

- V emailovém a hlavně osobním jednání mám s těmito politiky dobré zkušenosti: Nejvíce komunikují a jejich jednání je lidské: otevřené, hluboké, odborné i humorné. Na úrovni. Bez napadání jiných politických stran, v koncentraci na svoji vlastní práci.  

- Osobně jsem se setkala a měla možnost pohovořit s Pavlem Bělobrádkem, Danielem Hermanem, Mariánem Hoškem, Vítem Šollem a Janem Martínkem. Každý z nich na mě udělal velmi dobrý dojem nejen lidský, ale i odborný. Dopisuji si a budu spolupracovat se Slavomírem Máchou. V kontaktu jsem jsem i s Mariánem Jurečkou.Tito lidé se vyznají ve školství, společenských ožehavých otázkách, Marián Hošek ve zdravotnictví a Marián Jurečka v zemědělství a v problematice venkova. Daniel Herman kromě kultury i v prevenci totalitních režimů. Má velké charisma a vděčnost všem lidem, kteří pracují na dobrých věcech. Pavel Bělobrádek je srdečný usazený politik: Někdy více koncentrovaný na věcnost, jindy na lidství. Učí se zacházet s humorem. Těším se na další jeho práci v rámci inovativního průmyslu. Vít Šolle napravuje nejen v odboru školství na radnici důsledky korupčního jednání (dostalo se i do novin) bývalého starosty (z jiné politické strany), který musel být pro korupci odvolán. Je možná šance změnit i některé zaběhané způsoby radnice, které jsou nefunkční. Honza Martínek je jeden z mých bývalých studentů, kteří mi utkvěli v srdci: Vzdělaný, pracovitý, klidný, s Řádem i pokorou. Projevilo se to na naší společné Pouti do 

- Na pražské kandidátce na druhém místě kandiduje velmi oblíbený starosta Jan Čižinský, který kromě toho, že je krásný (byť jemnější) člověk (měla jsem možnost s ním jen krátce pohovořit), skoncoval s korupcí na Praze 7 a vyřešil řadu místních problémů. Náprava systému po korupčním starostovi jiné strany je náplní práce i Víta Šolleho na Praze 5. 

- KDU-ČSL vnímá svět ve svých souvislostech a člověka v jeho komplexnosti. Mezi jejími členy a voliči nejsou jen lidé věřící, ale obecně krásní a moudří lidé s dobrou vůlí a lidé myslící. Vnímám u členů i dalších voličů této strany "něco navíc", co se těžko popisuje, ale jasně zažívá. 

Alena Kulhavá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | úterý 10.10.2017 23:25 | karma článku: 16,48 | přečteno: 638x