Kdo s kým by měl sestavit vládu a za jakých podmínek?

Nikdo nechce jít s Babišem kromě Tomia Okamury, pokud by prošel zákon o referendu o vystoupení z Evropské unie. Ale Babiš s Tomiem nechce mít nic společného. Tak jak tu situaci vyřešit, aby nebyla ani nelegitimní vláda, ani volby?

 Sociální demokracie udělala velkou chybu, když Andreje Babiše do vlády přizvala a ještě dala Andrejovi Babišovi ministerstvo financí. Na druhou stranu si myslím, že kdyby sociální demokracie nerespektovala vůli lidu (protože ten zvolil ANO v minulých volbách Babiše na druhé místo), tak by se to jen o jedno volební období posunulo a v těchto volbách by měl možná ještě více procent, protože by s ním nebyly spojeny kauzy.

Lidovci byli tehdy v těžké situaci, zda do vlády jít, protože měli jasné vize a zároveň nechtěli dopustit vládu Tomia Okamury. Riskli to i s vědomím, že je vláda s Babišem může jako stranu poškodit. Obsadili tedy svá tradiční ministerstva a vrhli se i na inovace průmyslu (kde bylo ale třeba také o tom přesvědčit sociální demokracii v průběhu času apod.). Do vlády se tedy díky Lidovcům nedostala SPD a ministerstvo zemědělství posunulo naše zemi o velký krok dopředu. Na kultuře neseděl Tomio, ale zkušený Herman a Bělobrádek uměl dobře začít nelehký dialog mezi průmyslem a vědou v rámci inovativního průmyslu. Sociální demokracie také odvedla kus práce na ministerstvech, byť školství a inkluze je tragická kapitola sama pro sebe: Dobrá myšlenka, ale uspěchaná, nepřipravená, s nesmyslnými parametry znemožňující výuku a také Kateřina Valachová nevzala v potaz 500 stránkovou knihu připomínek cca tisícovky odborníků a učitelů. Mimo jiné i proto má dnes ODS více hlasů, protože pro mladého Klause hlasovala řada učitelů. I ANO udělalo díky Richardu Brabcovi svůj díl práce a to na ministerstvu životního prostředí (enviromentální posun dohromady s Jurečkovým ministerstvem zemědělství) a ministerstvu obrany se dařilo Stropnickému řadu věcí lidem vysvětlit, byť odborně na tom nebyl tak zdatně, jak by vojáci potřebovali, a i kvůli tomu bohužel není proinvestovaná řada peněz a neblížíme se dostatečně rychle 2% podmínce možného setrvání v NATO. 

Teď je ale situace jiná: Víme konkrétněji, kdo je Andrej Babiš a jak si přisvojuje výsledky ministrů jako by to byla jeho vláda (byť tam byl jen ministrem financí). Nejen, že si přisvojoval výsledky ministrů a byl odvolán pro podezření z korupce a budou doufám vyšetřovány i kauzy "klekání na konkurenční podnikatele", je ale žalován na Slovensku  za monopol v pekárnách. Také všechny kolem sebe napadal, že "všici kradnú." A to i ODS, která se obrozuje a noví členové již v klientelistických procesech tolik nejedou, naopak jsou z radnic slyšet případy ANO. Věta "všici kradnú" je pak zcela lživá u Lidovců, protože ti mají zcela čistý štít a jsou to lidé s businessem nespojení. 

"Jak se tedy můžeš divit, milí Andreječku, že s Tebou do vlády nikdo nechce jít?"  (kromě toho - jak slíbili před volbami, že samozřejmě s trestně stíhaným člověkem tam nepůjdou). 

Co s tím?

Nelegitimní dlouhodoběji trvající menšinová vláda by byla protiústavní, to prosím zavrhněme. 

Předčasné volby? To je až ta poslední možnost. 

Jediné rozumné řešení je, že vládu sestaví ANO bez Andreje Babiše a bez Faltýnka, tito dva dobrovolně vstoupí do vyšetřování od policie a s ANO bude vládnout ODS jako druhá vítězná strana. Zodpovědnost je v tuto chvíli na ANO - a to nejen na Andreji Babišovi  a panu Faltýnkovi, ale na všech členech, aby vyvinuli tlak, aby Andrej Babiš pochopil, že jiná varianta asi moc není vhodná. A je také na ODS, aby přijali tuto odpovědnost, kterou jim dali voliči tím, že je zvolili na druhém místě, a do vlády s ANO bez Babiše a Faltýnka vstoupili. 

Co tedy přeji jednotlivým zúčastněným?

Členům ANO alespoň trochu mravního cítění (ne korytářskou bezpáteřnost) a skutečné politické síly, která se ukáže, když budou nekompromisně požadovat odstoupení svého šéfa z postu premiéra a pana Faltýnka z funkce též. Pokud by se tak nestalo, aby pochopili, že nejsou v demokratické politické straně a tento otrokářský spolek do budoucna zrušili (vytvořili s novou stranu, přešli do politických stran, které již existují nebo z politiky odešli). 

Občanské demokratické straně přeji schopnost vyjednat vládu bez dvou trestně stíhaných pánů Babiše a Faltýnka a aby vzali do rukou spoluodpovědnost za vládu v tomto období. Přeji jim dobrou vládu s konstruktivní opozicí ostatních demokratických stran. Po vytvoření řady potřebných zákonů je třeba po 28 letech demokracie udělat generální úklid v zákonech a některé zjednodušit a některé spojit. Na tom se schodují snad všechny politické strany. V tom by ODS mohla být dobrá.

Velká škoda Mariana Jurečky z Lidovců na ministerstvu zemědělství, kterého bych tam zase ráda viděla, aby pokračoval, ale uvidíme, jak to dopadne. Navíc je otázka, zda by se jim v takové vládě podařilo Lidovcům prosazovat jejich program. A je samozřejmě velký otazník, jak by se mohlo ANO a ODS dohodnout a nepřizvat do vlády spíše sociální demokracii, která skončila lépe. Možností také je, že by byla sestavená vláda ANO-ODS-ČSSD-ODS. Tato vláda by ale měla tu nevýhodu, že by ANO nemohlo projevit své kvality - resp. ukázat, zda umí konstruktivně řídit vládu, protože ostatní strany by za ně odvedly velký díl práce a navíc Lidovci by opět vymazlili komunikační prostor co nejvíce do pokročilé demokracie - speciálně Marian Jurečka jako velmi srdečný člověk, což by bylo na jednu stranu dobré, ale nedávalo by to odpovědnost ANO. 

Lidovcům přeji, ať vyhmátnou další důležitá témata do budoucích let a ať lidé pochopí, v jak těžké situaci tehdy byli a jak dobrou práci na ministerstvech přesto odvedli - byť EET nezvládli ukočírovat tak, jak by si přáli a jak měli v programu (koaliční partneři porušili koaliční dohodu) - věří však, že se v tomto volebním období zoptimalizuje (k čemuž se hlásí i ANO i ČSSD posléze, když vidí, jaké nesmysly násilím proti Lidovcům protlačili). Kdyby Lidovci dostali nabídku od ODS a ANO bez Babiše a Faltýnka pokračovat na ministerstvu zemědělství, stálo by to za úvahu. Ale to musí vědět nejlépe Lidovci sami - řekli, že jdou do opozice a potřebují pracovat na dalších vizích - nejen dovnitř strany. Ve společnosti je nutné řešit další témata, která se v současné době nedají řešit z žádné vlády a je možné, že nejlepší úloha Lidovců bude na nich systematicky pracovat, než se budou moci dostat do exekutivní politiky. Důvěřuji v jejich intuici. 

Sociální demokracii přeji finanční vyřešení jejich krize a totální obrodu, aby v příštích volbách mohla povstat  jako solidní levicová demokratická strana s jasným obsahem. 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | sobota 28.10.2017 7:33 | karma článku: 14,50 | přečteno: 718x