Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Pavel Fischer sliz nebo má svůj tvar?

Na velmi blízkém setkání jsem měla možnost sedět v první řadě a nacítit ho přímo. Měla jsem možnost se i zeptat na otázku a potom s ním krátce promluvit. Jak na mě působil? 

Někdy je těžké rozeznat, zda je někdo améba, která se chce přizpůsobit tomu, co chcete slyšet, nebo je to člověk s diplomatickým jednáním, který se pouze snaží věci přesně formulovat a to tak, abyste se třeba i při výrazně odlišném pohledu neurazili. 

Nevěděla jsem a proto jsem nepodporovala žádného prezidentského kandidáta, dokud jsem si neujasnila, jak je to s Pavlem Fischerem: Je mi odborně i názorově nejblíže, ale to, zda má tvar a zda je autentický, je pro mě také důležité. 

Měla jsem možnost se potkat s Pavlem Fischerem osobně: Na besedě jsem seděla v první řadě a mohla ho vnímat přímo - v jeho energetickém působení - nejen to, co říká. Měla jsem možnost s ním osobně krátce promluvit. Mohla jsem vnímat to, jak mi odpověděl na otázku. 

Naštěstí se mi potvrdila druhá varianta: Pavel Fischer byl srozumitelný (nemohu vědět, zda i pro babičky na vesnici), autentický, měl své jasné pohledy a to nejen v mysli vymyšlené, ale vyvěrající z hloubi duše. Během diskuse jsem si mnohokrát uvědomila, jak vycházíme z podobných kořenů - až mi v dobrém běhal mráz po zádech.

Vycházíme  z některých základních křesťanských, mravních, hluboce duchovních hodnot (zásady i otázka štěstí a lásky), vnímáme určité důležité prvky ve vzdělání.

V jednání má dva módy (moje subjektivní pozorování): Když mluví, sděluje a vyzařuje. Jemně, soustředěně a vytvarovaně. Když poslouchá, jako by se vyprázdnil a snaží se vnímat všemi smysly. Je to diplomatická praxe. Trochu mi to připomíná Japonce, ale u nich jsem potom neocenila, že neumí říci ne - nejsou upřímní a hledají kličky háčky. To jsem si ověřila na banální praktické situaci, že Pavel Fischer umí říci ne a srozumitelně. Citlivě (že má člověk spíše pocit podpory než nesouhlasu) sdělit svůj pohled - toto byla konkrétní praktická nutnost - a tím dává možnost všem vyjít ze situace jako vítěz. 

Na druhou stranu mu určitá autenticita chybí. Obráží se to například i v podání ruky. To, co mě také zaráží je, že mě nepřitahuje jako muž. Má v sobě něco zvláštního, co mi nesedí. Je to dáno asi i profesionální deformací a i tam cítím jeho vnitřní tendenci neustále věci vážit vzhledem k důsledkům nejen duchovním, čistým, ale i pragmatickým a politickým ve všech ohledech. V tom mu prezidentská kampaň pomáhá zavnímat přímější formu lidství tak, jako mě po delším pobývání v intelektuálním prostředí v lidství posunula výuka na základní škole. Kam až se ve svém vývoji posune Pavel Fischer, to netuším. 

To, co říká ohledně své praxe z politiky - kde má větší praxi než Drahoš se netýká jen praxe samotné, ale skutečně toho, že on byl na té straně politiků a umí vnímat situaci z obou stran: Vnímá nutnost udržet určité principy a zároveň nutnost nutnost vyřešit některé hluboké konflikty mezi vládou, parlamentem, senátem - a sám být spolupracující osobou. Musel se aktivně zapojovat do politiky a hledat skutečná řešení, protože on jako diplomat potom šel s kůží na trh - a to jak u vlády, tak zejména u Václava Havla. Tam nešlo stát mimo, byl přímo součástí dění a jak uváděl, bylo řada momentů, kdy si dodnes sebe váží za to, jak zabránil některým (byť i třeba ne zle míněným) průšvihům. Bude nutné řešit i složité mezinárodní otázky a tam má Pavel Fischer a v určité rovině i Mirek Topolánek své zkušenosti. Je něco jiného "vědět a mít zažito" a nebo "mít dobrou vůli a mít tým poradců".  Na druhou stranu ta spolupráce a diplomacie má naštěstí u Pavla Fischera své hranice a pokud by bylo nezbytně nutné stát v některých postojích jinde, sice diplomatiky, ale stál by takto. Pokud by pracoval tak, jak říká, je to pro mě přesně ta dobrá balance v rámci vyspělé politiky, kterou znám i v tom nejlepším ze západní Evropy (Švýcarsko, Jižní Tyrolsko). Zda jsme už na takovou politiku vyspělí, nebo naopak v období přímé volby jsme spadli do kanálu, to rozhodnou lidé při přímé volbě prezidenta. Rozhodnou i to, zda jsme připraveni a zvědoměni v řadě věcí, abychom byli schopni je díky Pavlu Fischerovi vnímat ještě hlouběji a komplexněji, nebo zda má být prezidentem Michal Horáček jako energický autentický prezident (byť i trochu hráč)? Nebo Topolánek (z jakéhosi pocitu, že by mohl být partnerem Babiš?), který silově možná nejlépe (?) může kontrovat Zemanovi v druhém kole být nejlepším silovým partnerem, který se nebude jen bránit, ale bude umět také zaútočit a tak budou síly vyrovnané?  Nebo z opatrnosti jistoty budou lidé hlasovat pro Drahoše, protože má díky včasné kampani nejvíce současných hlasů?  (Jiří Drahoš pro mě nemá zvláštních kvalit na prezidenta, byť to významný a slušný člověk s určitými manažerskými zkušenostmi v kontaktu s politiky, vážím si ho a jako prezidenta si ho dokážu v pohodě představit - je otázka, zda vedle Andreje Babiše a ve složitém mezinárodním poli). Uvidíme. Byla jsem ráda, že se v diskusi na rozdíl od skupinových diskusí všech kandidátů objevovaly v komorní diskusi Pavla Fischera v kavárně s námi  informace a souvislosti, které mě velmi obohatily a byly pro mě nové. 

To, že je Pavel Fischer i hudebník - umí velmi dobře hrát na housle a dobře na kytaru - svědčí jak o disciplíně, tak o citlivé duši. Hlas má posazený hluboko, uvolněný v řeči i zpěvu a to je pro mě také důležité - ukazuje to na to, že umí uvolnit napětí, uzemnit se a mluvit z ducha a těla, nikoliv jen z mysli. 

Držím všem kandidátům palce, ať jim prezidentská kampaň přinese osobní rozvoj a nám všem přeji, aby zajímavé osobnosti, které se v letoší volbě objevily, měly prostor v komornějších diskusích ukázat své kvality a tak nás obohatit. Prezidentský úřad tím totiž začíná. Není důležité jen to, co činí člověk po zvolení, ale i to, jak obohatil lidi před volbami - a to ať bude zvolen prezidentem nebo ne. 

S úctou ke kandidátům Alena Kulhavá 

 

Autor: Alena Kulhavá | pátek 15.12.2017 19:32 | karma článku: 24,81 | přečteno: 1424x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik