Jak je to s řepkou? Mluvila jsem přímo s Marianem Jurečkou z očí do očí.

Proč se zachovaly dotace do roku 2020? Jaké jsou plány dál? Jaká je řepka v krajině? Jak je to s pesticidy? Jak s podporou velkých a malých zemědělců? Jaké jsou postupy ministerstva zemědělství?

Začnu od konce: Fakta čísel:

- Předchozí vláda za 7 let vyplatila malým zemědělcům 235 000 Kč

 za Mariana Jurečky za poslední dva roky  1 250 000 Kč

- Malí zemědělci dosahují na 90 - 95% procent dotací a velcí zemědělci jen na něco přes 50% a jsou ještě kráceni ve prospěch všech, resp. více malých. Lehce zvýhodněny jsou obecně horské oblasti.

- Česká republika je dnes za Rakouskem druhá nejlepší v poměru ekologického hospodaření.

- Velcí zemědělci vznikli v době komunismu, kdy vznikla družstva. Tj. přerušilo se vlastnictví malými zemědělci. Po revoluci řada lidí nechtěla v zemědělství podnikat a tak polnost prodala a velké celky se zachovaly a možná někde ještě zvětšily.

- Za období poslední vlády Mariana Jurečky 1000 zemědělců do 40 let začalo podnikat a některá hospodářství tak byla rozdělena. Jiná ale skoupil Andrej Babiš, protože pravidelně obesílá zemědělce a zemědělci mu to dobrovolně!! ze svého rozhodnuní!! prodávají, protože už nemají zájem pracovat nebo se o polnost starat. Zde Marian Jurečka apeluje na zemědělce, ať tak nečiní a zachovají ne-monopol. 

- Ministerstvo zemědělství podpořilo pěstování a zpracovávání lokálních potravin. Trend stále pokračuje a začíná se dostávat i do restaurací.  

- Do podzemní vody se dnes dostávají pesticidy, které se do půdy dostaly před 10 - 20 lety, koloběh je pomalý. Na druhou stranu máme dnes citlivější měření a to i na další látky, proto výsledky pro laiky vypadají špatně. V porovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme na tom jedni z nejlépe. Vím, jak se vedou těžké debaty např. v Itálii, tam se používá pesticidů více. Můj kamarád tam právě v podobné funkci jako Marian Jurečka pracuje také na zavádění ekologičtějšího zemědělství a není to vůbec snadné. Nejde zemědělcům jen něco nakázat, musí s nimi člověk diskutovat a postupnými kroky situaci řešit. Jinak se celý systém hroutí. 

- Za posledních 6 let pokleslo používání pesticidů o 8% a snižování dále probíhá. Cílem je, aby si zákazníci zvykli na to, že ceny budou úměrné tomu, že některé rostliny pojdou nějakou nákazou a nebudou ošetřeny pesticidy. Na druhou stranu funkční používání pesticidů - např. ochrana před houbovými nákazami v době větších dešťů a tepla je vhodná, neboť mykotoxiny - jedy z plísní - jsou daleko silnější (silně karcinogenní), než pesticidy. To, co je možná v dnešní době větší problém je hormonální antikoncepce a antibiotika: Muži jsou čím dál více neplodní (má to více příčin), ryby samečci se mění na samičky. Stáváme se rezistentní na antibiotika. 

- Pokud zemědělci nebudou tolik práškovat pesticidy na maximální zisk (postupně se zlepšuje), tak řepka jako rostlina je pro zachování kvality půdy vhodnější, než obilí: Má hlubší kořen a po vytěžení semen a olej či bionaftu zůstane větší část zelené rostliny na poli a tvoří humus. Je ale jasné, že používat půdu na paliva mohl být nějaký krátkodobý experiment minulé vlády (a i vlád jiných států Evropy), ale není to dobré - půda má především sloužit jako zdroj potravin. Naše země se naštěstí zajímá o vývoj nových energetických technologií: Spolupracujeme ve skupině na vývoj jaderné fúze, která je oproti klasické jaderné energii bezpečná. V současné době zavádíme solární panely přímo na domy. 

- Roste počet pěstovaného ovoce, zeleniny. Ministerstvo zemědělství to aktivně podporuje - taktéž řepu, brambory apod. Řepka bude v budoucnu na olej a ne na paliva. Jen dotace do roku 2020 vycházeli z mezinárodního plánu z roku 2009 a zemědělci s ním počítali. Ale už dnes se výrazně snížily dotace na biopaliva a to 5 -10x i vzhledem k tomu, že jsou zdaněny. 

Alena Kulhavá

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | středa 18.10.2017 0:55 | karma článku: 20,88 | přečteno: 1005x