Jak bych si představovala vládnutí na pražském magistrátu nejen v období 2018-2022?

Střídání politických stran je přínosné, aby nikdo neměl jisté. Na druhou stranu určité kontinuum bych si také přála. Jaké? Jak ho dosáhnout? 

Do parlamentu bych ráda volila poměrným systémem, nikoliv abych mohla zaškrtnout jen jednu politickou stranu. V rámci volby do obcí jsem ráda za možnost kroužkovat velké množství kandidátů a tak právě člověk může nastavit už v rámci své volby koalici, kterou by si přál. 

V těchto volbách jsem ve svém obvodu kroužkovala lidi, které jsem znala a vím o jejich dobrém působení a potom podpořila jedno blízké uskupení. 

Do magistrátu Prahy(foto idnes) jsem volila "Praha sobě", ale také hodně kroužkovala v rámci "Koalice pro Prahu" - tj. v rámci Topky-Starostů-Lidovců a to ve všech zmíněných stranách. Přidala jsem i poměrně hodně kroužků Pirátům, jeden výbornému občanskému demokratovi a dva vynikajícím odborníkům ze Zelených. 

Za stávající situace by mě potěšila koalice Čižinský (Praha sobě) - Koalice pro Prahu (Topka-Starostové-Lidovci) a Piráti. 

Tato koalice by stála před poměrně náročnými úkoly, na kterých by se ukázala jejich skutečná síla 

- v tvořivosti

- odbornosti

- schopnosti vyřešit velké výzvy, jako jsou pražské okruhy,  bydlení a případně bezdomovci

- schopnost spolupracovat.

V tvořivosti potenciál mají, v odbornosti celkem také (i když  o otázkách stavebních povolení apod. se hovořilo poměrně hodně rozporuplně v rámci předvolebních debat). Okruhy a bydlení bude úhelným kamenem a schopnost spolupráce je základní předpoklad. 

U toho se chci chvilku zdržet: Adriana Krnáčová zdědila kostlivce ve skříni: Dluhy, opencard problematickou situaci ohledně okruhů (včetně vykupování pozemků). K tomu hodně korupce a nekoncepčnosti. S něčím se popasovala dobře, jinde naprosto přecenila svoje síly a populistické sliby se ukázaly jako smrtící. Je ale také pravda, že jí koaliční partneři situaci neulehčovali, spíše naopak. Ale ona spolupráce někde nefungovala (jinde naopak výborně) ani mezi např. Topkou a Lidovci. Proto největší výzvu pro nadcházející týdny-měsíce a roky vidím ve spolupráci. Ve vědomí, že spolupráce, nikoliv nesmyslné blokování (někde je ale třeba blokovat), soutěžení apod. nepovede k cíli: Úkoly jsou náročné a bez spolupráce by nebyly splněny a pak by tyto tvořivé politické strany byly z politiky odstaveny. Také jako volič bych v příštích volbách chtěla kroužkovat a to ve všech těchto subjektech (a  i osobnosti v dalších politických stranách) a tak mě nezajímá to, aby mezi sebou soutěžily, ale naopak se podporovaly a každý odborník našel své místo. 

Doba je aktivnější a otevřenější než před čtyřmi lety: Více lidí 25 - 60 let se zajímá o veřejný prostor a za čtyři roky bude podrobněji hodnotit to, co se skutečně povedlo udělat. Zda má smysl, aby taková koalice i v dalších letech (s určitými změnami lidí či i nějaké strany) pokračovala. 

Alena Kulhavá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 8.10.2018 0:33 | karma článku: 10,91 | přečteno: 297x