Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Džihád jako ebola, záměny rolí

V čem je džihád jako ebola? Jaké praktické kroky navrhuji? K čemu vedou záměny rolí? Jaká je naše role?

Džihád jako ebola

Ve chvíli, kdy do jakéhokoliv státu Evropy přicestuje skupina lidí, ve které bude 1%-20% lidí nakažených ebolou?, nebo bude vůbec teoretická možnost, že je někdo nakažen ebolou, celá skupina bude v karanténě. 

Stejná situace se týká migrační krize. Jestliže víme, že mezi uprchlíky mohou teoreticky cestovat džihádisté, není možné, aby se uprchlíci volně potulovali krajinou. K tomu byla vymyšlena Dublinská smlouva. Jestliže se dokonce ví, že mezi uprchlíky džihádisté jsou, je o to více nutné všechny uprchlíky dobře prověřit. Na druhou stranu je třeba považovat většinu uprchlíků za nevinné bližní, kterým je člověk povinen alespoň nějak pomoci, vžít se do jejich situace a hledat řešení. (Stejně jako lidi v karanténě je třeba považovat za zdravé a po nějaké době karantény pustit i s rizikem, že virus zmutoval a má třeba dvouletou inkubační dobu). 

Je třeba hledat řešení taková, která budou prospěšná pro obě strany. Pokud začneme uprchlíky jako celek považovat za džihádisty, je to cesta do pekla: Je to jako když učitel považuje při určitých problémech (nebo prvoplánově) svoji třídu za gaunery. V poměrně krátké době se jimi stanou. Naopak je třeba i v migračním proudu preventovat nakažení "ebolou" ostatní uprchlíky určitými metodickými postupy. To, co je velmi náročné - ale ne nemožné - využít migrační krizi jako katarzní proces pro urychlení sblížení kultur - vnímání společného lidství. Snadno se to napíše a hůře udělá, ale přesto to možnost je a neměli bychom se jí vzdávat. Pro realizaci něčeho takového by byla nutná spolupráce nejen neziskových organizací, ale všech možných duchovních, tvořivých lidí - dobrovolníků (studentů a těch, kteří se mohou uvolnit z práce) apod., kteří by po určitý čas intenzivně pomáhali ve zvládnutí migrační krize. Něco takového by bylo třeba dobře zorganizovat a vlády by rozhodně nemohly stát stranou.

Řešení? :VYTVOŘIT UZAVŘENÉ HLÍDANÉ UPRCHLICKÉ TÁBORY NA ŘECKÝCH OSTROVECH

Nejlepší by bylo domluvit se s Erdoganem a zastavit migraci z Turecka, ale pokud by se to nepodařilo, stojí přechodná fáze na Řeckých ostrovech za úvahu. 

?- Je zde teplo, příroda, podmínky pro život lepší, než v Sýrii. Ze začátku, než by proběhly aktivní programy pro co největší organický život, je nutná pečlivá  aktivní i pasivní humanitární pomoc?. Inspirace lze čerpat nejen z Kanady, ale už i z Německa apod.

- Šlo by takto nekontrolovanému příchodu uprchlíků do Evropy se diskutuje již delší dobu, ale stále Řecko i Německo váhají.  V situaci, kdy ISIS tiskne falešné syrské pasy jak na běžícím pásu a není zaveden scan oka jako standardní nástroj registrace uprchlíků, vnímám toto řešení jako vhodné . Je totiž třeba dohledat osobnost přišedších Syřanů. V řadě případů to bude i  nemožné. Je třeba  zabránit džihádu v Evropě, včetně teroristických útoků. Zatím jsou to skutečně (při vší úctě i obětem - modlím se za ně) jen menší útoky a můžeme děkovat Bohu, že i při evropské neodpovědnosti nedošlo zatím k větším problémům. Vděčíme za to nejen vesmírné toleranci, ale také tajným službám, které i v Čechách odhalují problematické osoby a připravované akce. Doufám, že se státy z bruselských útoků poučí a budou více naslouchat nejen evropským tajným službám. 

- Je vhodné zabránit mezi-kulturním problémům v dalších generacích (včetně sebevražedných atentátů z vlastní frustrace - ztráty práce apod.)

- Je možné smazat část dluhu Řecka, který je jinak nevratný. Precendens dluhu není dobrý a některé ostrovy jsou neobydlené, uprchlické tábory by neohrozili místní obyvatelstvo. Pomoc i z Čech směřovat tam.

- Pokud by bylo dobré v rámci minimalizace mezinárodního napětí přijmout nějaký počet uprchlíků (kvóty), tak je umístit do uprchlického tábora i v Čechách a bez ohledu na jejich budoucnost.  Pokud bychom měli táborů nedostatek, nebo byli nedostatečně kvalitní (důležitá je přítomnost přírody), postavit tábory nové. Začít s kvalitní pozitivní integrací:  při nejhorším uprchlíci poznají do hloubky v dobrém jinou kulturu a odvezou poznání do své země, zejména do Sýrie.  Při integraci je důležité myslet na to, aby uprchlíci něco aktivně vytvářeli, měli nějaký pozitivní - byť přechodný smysl života: Třeba vytvářet předměty na prodej, předměty, které budou sloužit k dotaci péče o ně (vrácení energie) a také pomoci nemocným - v Čechách i ve světě (dobrý pocit charity). Zároveň by mohli pomoci při výuce svých jazyků nebo systematicky připravovat asanaci vlastní země apod. Důležité je, aby se učili náš jazyk a i v průběhu třeba kratšího pobytu byli s námi v kontaktu. Sama z cestování i pobytu v jiných zemích vím, jak to lidi sbližuje. Lze u toho užít i řadu humorných okamžiků. Je možné pozvat i dobrovolníky a v rámci tábora uspořádat nějaké akce, na kterých se ale uprchlíci budou aktivně podílet. Cílem by mělo být vzájemné porozumění, ale také návyk určitých demokratických a tvůrčích principů (řada Syřanů ale toto již dávno má, neboť Assadova Sýrie byla hodně tolerantní). Tyto tvůrčí principy a pocítění sounáležitosti mezikulturní by podle mého do určité míry šlo realizovat i na ostrovech - v rámci neziskových organizací a dobrovolníků. 

Snadno se to napíše, a hůře udělá. Mám ale pocit, že s přibývajícími problémy se toto rýsuje jako zásadní "slovo do pranice" a částečně to musí Řekové tušit, že to bude brzo na stole....Jak se ale s Řeky dohodnout, zatím nikdo neví. Vyvolat válečný stav s Řeckem je až to poslední, k čemu by musela Evropa sáhnout a věřím, že k tomu nikdy nedojde.

    Kromě pragmatického, praktického a rozumného je nutné přidat to nejasné, co se vztahuje k srdci a k duchu:

Ve stavu, kdy nepůjde již o kalamitní neorganizovanou migraci Evropou, ale uprchlíci budou podle Dublinské dohody umístěni v uprchlických táborech (poměr uprchlíků na Řeckých ostrovech a dle kvót v dalších zemích), je lidské uvažovat, podle vyvíjející se situace, zda se budou moci v rozumném čase uprchlíci vrátit do Sýrie. Také,  zda se budou na ostrovech nacházet v dobrém počtu k tomu, aby založili novou zemi anebo by bylo záhodno část z nich rozptýlit po Evropě: Tu část, která nechce žít islám a šárii a nebude ji ani po Evropanech vyžadovat. Šlo by o křesťany, ale i ty muslimy, kteří se chtějí integrovat. V případě požadavku na šárii (týká se zejména sunnitů) by putovali do bezpečných Řeckých ostrovů  - tam, kde budou moci žít svoji víru. V uprchlických táborech je - připomínám - i tak  nutné také budovat umírněný islám - aby se zde nerekrutovali islámští bojovníci. Tajné služby a infiltrovaní jedinci by mohli pomáhat monitorovat situaci a vyhmátnout  i přišedší džihádisty. Zda je to reálné a bude včas provedené, nebo bude muset Evropa hledat striktnější cestu, se ukáže časem.

   Vnímám, že je třeba zacházet s migrací tak, abychom do maxima žili milosrdenství (i s nějakými problémy, které to přinese), ale neohrožovali naše bližní v Čechách zbytečně nebezpečným chováním. 

Řada lidí se mě ptá, jaké je to množství, které Čechy mohou bezpečně - i pro další generace - pojmout, kdyby se to stalo aktuálním. Nevím. Mám jen nějaký odhad. Musí to  kvalifikovaněji odhadnout fakulty vysokých škol ve spolupráci s ministerstvy- co nejdříve. Zároveň je dobré si uvědomit, že ne všechno budeme vědět dopředu. Někdy nebude ani jednoduché podnikat konkrétní kroky a spolehnout se jen na rácio. Viz můj článek "Modlitba nebo názor?"

Lidé se mě také ptají,kdo by měl vytvořit a realizovat strategii práce s migrační krizí tak, aby bylo pomoženo válečným uprchlíkům, vráceni ekonomičtí uprchlíci a Evropa nebyla v ohrožení. Odpověď najdete v mém únorovém článku o migraci a také v rozhovoru s Pavlem Pocem 

JE TŘEBA ZAČÍT HNED TEĎ INTENZIVNĚ ŘEŠIT INTEGRAČNÍ POLITIKU JIŽ STÁVAJÍCÍCH a přicházejících MUSLIMŮ V EVROPĚ:

- Příslušnost k náboženství je silná jak ocelové lano. S tím je třeba počítat a není nutné ani dobré to zásadně měnit.

- Muslimové slyší své imámy a nejen u nás tečou peníze a podpora ze Saudské Arábie.Tajné služby sice odhalují teroristy (a že už nějaké atentáty u nás mohly být!), ale tok peněz a tok metodiky od Saudských kočovníků zcela pod kontrolou nemají. Čekat na nějaké problémy tím, že podpoříme jen kontrolu, ale ne integraci, to mi přijde krátkozraké.

- Integrace jen pomocí evropských učitelů ve školách je nesmysl - vidíme to v Evropě.

- Některé věci o muslimské obci víme - co nám chtějí sdělit - ale vím, jak moc touží tajné služby po infiltraci mezi muslimy a jak to není jednoduché. Nevíme, co nevíme. 

- Je třeba vytvářet pozitivní sílu ne k nenávisti k islámu, ale k jeho integraci. Tím i v rámci staletí přispívat ve světě k možnému posunu islámu jako takovému. Týká se u nás žijících muslimů i případně přijatých uprchlíků. Zároveň je třeba jednat realisticky tak, aby nedocházelo k frustraci z nenaplnění naivních očekávání. 

Existují u nás v Čechách muslimové, kteří jsou ochotni pracovat na integraci muslimů, zejména těch, kteří podléhají pouze wahábistické skupině na Černém Mostě apod. Mají dokonce i nějaké možnosti při zvaní integrovaných imámů do Čech. Jsme v kontaktu společně s pracovníkem armády a s jedním takovým muslimem a kdyby se vytvořila skupinka obohacená o další lidi, ?může se začít teď hned. ?Pokud by měl takový muslim uživit rodinu, musel by být zaměstnán (nebo financován granty) - nemůže pustit svoji práci zde a žít z nuly.  Integrace musí být mnohem komplexnější (při zachování duchovní praxe v rámci možností), viz i můj předchozí článek. K těmto akcím je nutná spolupráce ministerstev - nejde dělat nějakou ,"neziskovou akcičku" na malém písečku. Nutná je i spolupráce univerzit. Velmi důležité je, aby uprchlík v evropské zemi měl práci.

Kromě výše zmíněného mohou i jednotlivci přispět k co nejlepšímu průběhu migrační krize: Zaregistrovala jsem se v charitě na jazykovou pomoc - výuku češtiny - v případě potřeby u uprchlíků. 

V Německu se lidé i odborníci snaží integrovat uprchlíky. Daří se to jen v některých případech právě rozptýlením do menších obcí tam, kde bude mít uprchlík práci. Je třeba vytvořit integrovaná muslimská centra v těch oblastech, jinak se časem budou cítit vyznavači své víry vykořeněni mezi obyvateli byť i hezkých městeček. Má to spoustu chyb a nebezpečí. S řadou věcí zásadně nesouhlasím. To co vnímám i za těchto okolností jako zničující je, že někteří Češi přejí Němcům to nejhorší: Aby se integrace nezdařila. Lidé si neuvědomují, že tím roztáčí ďábelské kolo skoro až "uhranutí"místo toho,abychom si vzali inspiraci a přáli si navzájem to nejlepší.

?Je třeba REVIDOVAT ŽENEVSKÉ KONVENCE??

?Platí, že narozené dítě v Evropě dostává již občanství. To je ale problém u muslimských občanů, neboť k potížím dochází nejvíce až v dalších generacích. Je třeba zrevidovat (týká se to hlavně Německa, Švédska apod., ale platit musí pro celou Evropu), zda by děti uprchlíků nedostali občanství. Pokud nás čekají migrační krize i z důvodu sucha, může dojít velmi rychle k přeměně společnosti (včetně volebního práva) tak, že to nemusíme ustát. Proto revizi Ženevské konvence v této oblasti (a i v dalších oblastech) považuji za důležité. Nebo naopak je nechat platit tak, jak jsou a využít speciální situace k vytvoření doložky.

?Záměny? rolí 

??V rámci migrační krize má každý z nás jinou roli. Pokud budeme chtít role zaměňovat, dojde k chaosu. Vlastně k němu bohužel někdy dochází. Problém je tak komplexní, že jen málokdo se o něm může systematicky vyjadřovat a pracovat v něm komplexně. Každý má svoji úlohu ve společnosti. 

 Ministr Chovanec, ministr Stropnický se stará o naše bezpečí, ale nemůže řešit duchovní aspekt krize kultur ve světě. 

Tomáš Halík a další kněží jako  religionisté a mystici nebudou řešit zavírání hranic, ale budou při každé mši a v každém článku apelovat na to, že jsme všichni bližní.  V některých pozorováních a nutných postupech  např. s Tomášem Halíkem nesouhlasím, ale to nic neubírá na jeho praktické činnosti. Bude vždy  aktivně svojí vlastní energií při mších, modlitbách prosvěcovat strachy a rozdíly mezi námi a vést nás k témuž. Stejně tak to dělá řada dalších duchovních lidí (křesťanů, jogínů, lidí spojených primárně s přírodou atd.).Svým způsobem je toto základ na kterém celá stavba společnosti stojí. Kdyby ten nebyl...tisíce jogínů se v průběhu druhé světové války modlilo za průběh a ukončení druhé světové války, Nešlo totiž jen o statečné boje, ale i o zbytečné nenávisti, strachy i udavačství - duchovní zesláblost lidí.

Pokud totiž vezmeme vážně nejen křesťanství, ale i budhismus, hinduismus a i indiány, všichni říkají totéž: Bezpodmínečná láska léčí vše a boří veškerá omezení. Je to cesta do "oceánu", k plnému vědomí.

Jiní kněží budou např. připomínat historii a řešit i transformaci církve. 

Ministerstvo kultury, ministerstvo školství by mělo vytvářet integrační programy. Ti zase nemohou řešit bezpečnost a jejich činnost musí být širší, než duchovní práce s problémem. Zatím nemám zprávy o konkrétní činnosti.

- Do tvorby metodiky a také při odhadu počtu  uprchlíků, které můžeme přijmout, by se měly aktivně zapojit kromě ministerstev i univerzity. Zatím také nemám zprávy, že by něco konaly. 

Historici se budou pitvat v historických souvislostech a dávat základní inspirace, ale už nebudou mít pravděpodobně čas vytvářet podrobnou metodiku.

- Europoslanec s oborem životní prostředí nebude řešit  vojenské taktiky, ani bezpečnost Evropy a hraniceAni integraci uprchlíků. Bude se koncentrovat na hledání řešení v rámci globálního oteplování, aby byl připraven schválit či neschválit návrhy Evropské komise. Zároveň dává podněty Evropské komisi k vytvoření nových pravidel. Od komise i parlamentu lze čekat konkrétní postupné hledání řešení situace, nikoliv zázračné vyřešení přirozeného běhu světa - to jest globalizace, ekonomiky růstu, polarizace a konzumu.

Pokud máte pocit, že Evropská unie (lidé, kteří mají bezpečnost na starosti) nic nedělá, přečtěte si můj rozhovor s Pavlem Pocem a oba články k migraci. Tam problematiku šířeji rozebírám. 

Běžný občan (i výše zmíněné profese)  má v rámci svého povolání i občanského života řadu možnostíMůže modlitbou a pozitivitou přispívat k celkovému směřování světa. Může metodickými návrhy pomáhat vládě. Může se zapojit jako dobrovolník tam, kde to cítí (migrace, ekologie, nemocní apod.). Může v rámci svého enviromentálního chování zásadním způsobem ovlivňovat klimatický vývoj světa a tím i migrační vlny v budoucnu. Týká se to odpadů, nákupů (hlídání ekologické stopy výrobku, testování na zvířatech, odměňování za práci), celkové spotřeby (a tím spotřebu surovin a vody na výrobu) . Jde také o to, zda budeme podporovat živnostníky, nebo pouze korporáty.

Takto bych mohla pokračovat dál. Společnost je jako organismus: Nelze preferovat játra, mozek nebo srdce. Vše se doplňuje, byť to někdy může vypadat protichůdně a nesmyslně. Paradox je jedním z principů života.

Pokud toto služební dělení nepochopíme anebo se utopíme v tom, že budeme primárně vnímat naše rozdílné pohledy (některé pohledy se i u odborníků mění), nedojdeme k řešení, ale k hádanicím, nenávisti a ke zkáze. 

    Názorové tříbení - a to i vehementní -  můžeme dělat při učených disputacích. Ale i zde je třeba dodržet princip respektu k jinému pohledu druhého, který většinou totalitu problému spíše doplňuje než vyvrací. Potom bychom ale měli každý pochopit vlastní roli a ve spolupráci s ostatními něco konkrétně tvořivě činit. 

Alena Kulhavá

 

Autor: Alena Kulhavá | úterý 29.3.2016 7:02 | karma článku: 14,91 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik