Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dostali jsme od přírody přes pusu, ale máme šanci dostat novou příležitost. Jehličnaté

lesy asi z větší části v ČR uhynou, někde na Moravě bude minimálně dočasně dosti sucho, v řadě studní Čech bude chybět voda. Budeme v létě lekat horkem.Ale máme šanci se z toho dostat technicky i přístupem.Co konkrétního dělám já?

V předchozím článku podrobněji rozebírám situaci a prakticky rozebírám i téma kůrovce a divokých prasat . Článek je delší, ale pokud chceme do problematiky i prakticky proniknout a vědět, co se děje, nejde to napsat na dva řádky. 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=686140

V tomto článku se chci stručně zaměřit obecněji na vývoj vědy a techniky, která nám může umožnit žít ekologičtěji:

- CIRKULÁRNÍ EKONOMIKA: Ještě více odpad vracet do výroby, ještě více propojovat jednotlivé obory tak, abychom nemuseli těžit nové suroviny. Nejde jen o třídění odpadu, jde o to umět např. z technických přístrojů dostat barevné kovy apod. Zároveň používat přírodní materiály, které se dají dobře rozložit. V Čechách je tomuto systému nakloněna řada odborníků a politiků, ty které osobně znám jsou Pavel Bělobrádek (Lidovci), Pavel Poc (europoslanec ČSSD, který vystudoval PřF a zajímá se nejen o ekologii, ale i o technologie). Ale počítám s tím, že se tím zabývají i někteří Zelení a Piráti. Zatím je cirkulární ekonomika v Čechách v plenkách. 

- JADERNÁ FÚZE: bezpečná jaderná energetika, která odpovídá spojení vodíků do helia na slunci. K vytvoření velkých tlaků je použito magnetické pole. Bezpečnost spočívá v tom, že pokud dojde k havárii, jaderná reakce se prostě zastaví. Jaderná fúze v malém měřítku běží, ale potrvá ještě léta, než se vytvoří způsob, jak to udělat ve velkém - v jaderné elektrárně. Vědci odhadují 15 -30 let, ale uvidíme. Ne všechny státy jsou do výzkumu zapojeny. Ty, které jsou, budou potom pravděpodobně technologii prodávat ostatním státům. Česká republika je, jsem tomu ráda, mezi nimi. 

- ELEKTROMOBILY V NÁVAZNOSTI NA SOLÁRNÍ ENERGII a v budoucnu případně jadernou fúzi také nejsou ještě dotažené: Jak v distribuci solární energie na dálky, tak otázka dlouhodobějších baterií, na kterých opět pracují i Češi. 

Kromě těchto slibných vyhlídek, které ale nemusí vyjít, čekají velké výzvy nás občany. Protože svým jednáním ovlivňujeme tok energií a hmoty i mimo tyto výroby a energetiku. 

Jde o to, že vzhledem k tomu, že nás na planetě Zemi přibývá a zlepšuje se i naše hmotné zázemí (a cílem je, aby se tak stalo i v Africe, neboť to je nástroj klidu - projití určitou fází vývoje - a také snížení rychlosti množení), enviromentální zatížení je větší. (foto Šumava Borová Lada, kde jsme byli)

V rámci konzumní společnosti se dokonce dostáváme už postupně do stádia, kdy vnímáme, že konzumisticky se přejíst jídla, televize, internetu, věcí, dokonce i cestování atd. nepřináší největší štěstí. Uvědomujeme si, že po divoké vášnivé fázi vztahu pokud chceme udržet vzájemnost, zajímavost a vzrušení, jde to pomocí tantrického vědomého tvořivého pomalého milování bez cíle. Jsme šťastnější, když jdeme krajinou naší nebo v zahraničí a necháváme k sobě přicházet vše krásné, neřítíme se myslí konzumně za co nejvíce památkami apod. Posedíme s rodinou a přáteli, místo chaotické komunikaci na internetu. Právě v této souvislosti a v souvislosti vnímání planety Země jako celku - tj. i s přírodou, neboť ta je primární, se část lidí dostává do přirozeně ekologičtějšího způsobu života: Jak to vypadá zcela konkrétně v mém životě a co se mi naopak nedaří? 

Konkrétní moje spíše ekologičtější žití

- Chodím pěšky, na výlety jezdím převážně vlakem a po městě se pohybuji MHD.

- Třídím odpad: papír, plast, kovy, daruji oblečení nebo dávám charitě.

- Igelitové sáčky na potraviny atd. vážu na mašličku, abych je (většinou čisté) mohla použít vícekrát. Do koše používám někdy i natržené kukuřičné tašky, aby se odpad bez plastů atd. lépe na skládce rozložil. 

- Každý jednostranný papír užívám na písemky pro žáky, z každého papíru odstřiháváme ve škole co se dá a používáme. 

- Kupuji jen to, co potřebuji, neměním zbytečně šatník.

- Boty vyhazuji až tehdy, když se nedají spravit. 

- Přístroje (mobil, počítač) dostávám darovaný starší, co už jiní nechtějí. Některé profese si to nemohou dovolit, ale já naštěstí ano. Je v současné době mám nový notebook, poprvé po 18 letech, kdy jsem vystřídala dva dědečky notebooky. 

- Jím tolik masa, kolik moje tělo vyžaduje: Ne více a ne méně: V zimě jím cca 3 týdně maso, o prázdninách prakticky žádné (zcela výjimečně na návštěvě). 

- Když mohu, kupuji zeleninu na trhu. 

- Splachuji jen minimálním množstvím vody tak, aby toaleta byla čistá, ale neproteklo více vody. Pokud jde více lidí po sobě na WC, u rodičů splachujeme až po posledním. Pokud někdo ukápne v nachlazení pár kapek, není třeba splachovat. 

- Topím tak, aby mi nebyla zima, ale ani abych měla přetopeno. Větrám ekonomicky. 

- Kupuji české potraviny (jen výjimečně cizí) tak, aby veškeré zisky zůstaly v České republice a tak byli naši lidé bohatší a také aby se dph a další daně daly využít i pro sanaci lesů apod. 

- Co se dá kupuji ve zdravých výživách (malí čeští podnikatelé). 

- Jako dárek kupuji také fair trade (ne vše je uvedená značka) čokoládu české výroby. 

- Pokud kupuji maso (výjimečně pro návštěvu), tak u ověřeného řezníka z ověřených chovů.

- Jsem ochotna pomoci s redukcí počtu divokých prasat v ČR. V případě nutnosti (prý zatím není) pomoci se sázení stromů. 

- Vajíčka kupuji někdy bio, někdy z podestýlky, rozhodně ne klecová. (Jen výjimečně se mi podaří domácí). 

- Kupuji přírodní českou kosmetiku od dvou firem. Kupuji ekologický český jar, prací prášek a saponát na podlahu. 

- Vyučuji tato témata ve škole.

- Díky Bohu i sobě tedy pracuji v místě, kde nepodněcuji ani zákazníky, ani obchodní partnery ke konzumismu a neudržitelné ekonomice s cílem prodat a vytvořit úspěch firmě. 

- Chodím do přírody, v rámci uvnitřnění i cvičení udržuji svůj Střed živý s přesahem dál. 

- Praktikuji psychohygienu. 

- Když jsem hospodařila na chatičce bývalého přítele, chytali jsme maximum dešťovky, systémem barelů převáděli i do podzemní jímky na suché časy (studna je vyschlá). Vytvořili jsme dvě jezírka, jedno docela velké. Na zahradě ponechali polovinu zahrady jako les. 

To, co se mi nedaří:

- Nedaří se mi kupovat tolik zeleniny na trzích, protože jsem dlouho v práci a než někam dojedu...a kdybych měla kupovat všechno, už na to pomalu začínám mít, ale ještě ne zcela. 

- Nemám zjištěné regionální výrobce do detailu a zatím kupuji napůl ty výrobky, které jsou z okolí Prahy, ale také když mám něco ráda, tak to prostě koupím i z větší vzdálenosti (např. jihočeské máslo, když potřebuji nejkvalitnější, rozdíly jsou i v eidamu, jogurtech apod.). 

- Na sprchování bych i přes psychohygienu (nedostatečně) mohla spotřebovat méně vody. 

- Máme špatně položené potrubí a musím používat častěji čistič na odpad (resp. na trubky dál). 

- Jen výjimečně se mi daří koupit českou řezanou květinu nebo růži fair trade. 

- Kompostovala jsem a zase budu bioodpad z domácnosti, ale teď mám technické obtíže. 

JAK JSTE NA TOM VY? 

Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 5.11.2018 20:35 | karma článku: 15,87 | přečteno: 406x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik