Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americká a česká volba prezidenta

Jak je možné, že se v Americe dostal do popředí Donald Trump a v Čechách Miloš Zeman?  Co to je "Pražská kavárna?"

Důvodem je nespokojená střední třída. Je jasné, že na humor a fyzickou sílu uslyší spodní část společnosti, někteří alfa samci ze všech tříd, pro které je síla na prvním místě a další hodnoty zkoumají okrajově. Ale pokud se k nim připojí i část střední třídy, je nutné hledat příčiny hlouběji. A nejen v úpadku společnosti, chybění vertikálního směru a leckdy i smyslu života, což za problém z poloviny může.

Rodiny mají problém vyjít s penězi (nároky školy, sociální nároky, kroužky apod.), businessová vrstva se příjmově od té střední utrhává. Učitelé a hlavně malí živnostníci se mohou dostat do obtížných situací, byť to jsou právě oni, kteří tvoří jeden z pilířů společnosti. Někteří důchodci nemají na léky. Ale bohatší vrstvy nakupují, oblečení i potraviny jsou levné, hdp je v pořádku.

Nezaměstnaných je v Čechách minimum, ale vláda už nechce vidět, že problém mají právě ti kvalifikovaní (kteří ale nemají na to si udělat rezervy). Někteří europoslanci to již vnímají jako zásadní problém. Jestliže totiž o práci přijde (nebo se po zkušenosti podnikání do práce vrací) kvalifikovaný člověk, který společnosti již něco přinesl a v horším případě se kvůli delší době nezaměstnanosti musí zadlužit i na několik let, pocitu bezpečí a radosti to u střední třídy nepřidá. Překvalifikovanost není prázdný pojem, ale realita. Lidí, kteří se dostali do potíží, znám kolem sebe hned několik.

Zemědělci zápasí v konkurenci s dováženými potravinami od levné pracovní síly a uvědomělejší lidé se děsí úbytku orné půdy.

Lidé čím dál více pracují v korporátech, kde nevidí smysl své práce.

Lidé jsou bombardováni reklamami, co všechno ještě nemají, aby byli šťastní nebo IN. Bombardují je někdy i IT specialisti a IT technologie jsou dnes tak moderní, že rodiče mají problém zakupovat dětem stále nové Ipedy, Iphony atd. Výzva vlád je "co největší spotřeba, aby se ekonomika točila." Věc, kterou bych vládě doporučila zakázat jsou reklamy na půjčky peněz, neboť tam dochází již k většímu ničení charakteru nebo pocitu frustrace.

Pracujeme na důchody současné starší generace, ale je nám při nejlepším slibováno, že když půjdeme do důchodu v 69 letech, dostaneme 20% platu (to by u mě znamenalo 3800Kč) a pokud půjdeme v 75 letech do důchodu, tak na těch pár let, než umřeme (a někdo se toho možná ani z přepracovanosti ani nedožije)  možná 40% platu (což bych měla na zaplacení pokoje, ale už ne na jídlo). Někteří si tedy kladou otázku, zda by se nemělo ubrat současným důchodcům, abychom měli při spoření alespoń šanci na přežití...

Víme, kam nespokojenost střední třídy vedla ve 20.století.

V takovéto situaci je pochopitelné, že v Americe získává body Donald Trump, který otevřeně mluví o úniku velkých peněz do zbrojení (i v rámci ochrany Evropy), problémech "právech menšin na úkor práva většiny", o problematice migrantů zejména z Mexika a také odkrývá to, co všichni vědí, tj. že Americkou politiku řídí korporáty, rody a vojenský průmysl. Nikdo už dál nepátrá, zda je reální, aby se jemu, když se to nepovedlo Obamovi, podařilo s tím něco udělat.

Donald Trump mění názory a jede po mediální vlně, je vnitřně nevytvarovaný, vedený ješitností a i pomstychtivostí. Ve své výuce podnikání razí postup, že člověk by měl i za sebemenší přátelskou radu zaplatit. Nejen z toho jsem byla před lety zděšena a doufala, že tento člověk zmizí ze scény veřejného života. Nenapadlo by mě, že by mohl kandidovat na prezidenta. Nejen během své volební kampaně si Donald Trump několikrát protiřečil, nezná historii, nikdo neví, co vlastně kromě "zničení aparátu" vlastně chce vytvářet jak doma, tak v zahraničí. Rozumím potřebě "nestarat se o Evropu" a dovedu si představit přenastavení financování NATO, ale jeho přístup sahá za to. Uvědomuje si Amerika, kam to může vést? Přesto tím, že pojmenuje věci, stává se obrazem záchrany. V Americe se lidé dostali do šílené situace, kdy řada (menšina) lidí šílí nebo zvrací, neboť mají vybírat mezi Trumpem a Clintonovou. Rozumím jim zcela, že potřebují změnu a je třeba řešit mezinárodní jednání Ameriky, problémy se čím dál více komplikují. Je třeba řešit silný vliv zbrojařů, korporátů, bank (hlavně FEDU) a lidí na ně navázaných. Má šanci to udělat prezident, který vychází z podivných motivů, nemá jasno, co konkrétně chce a není psychicky a mravně stabilní? Má šanci to vůbec udělat, když se o to Obama tolik snažil a nepodařilo se mu to? Pokud se mu to podaří, za jakou cenu? Tak, jak prezident Zeman a pan Ovčáček výrazně posunul hranici toho, co je pravda a co lež, rozmazal hranice slušného, neslušného, arogantního a agresivního, podobně to udělal Donald Trump během své kampaně. Kam to povede dál? To všechno jsou otázky, které bychom si museli klást, pokud by Trump vyhrál.

Podobné je to u prezidenta Zemana. Lidé mu zapomněli šílené kauzy devadesátých let, obrovské úniky peněz, systematické rozbourávání Sociální demokracie a pomsty pro ty, kdo ho vedle Klause nevolili. Kamarád mi připomněl jeho slavnou odpověď na to, proč jako povahově pravicový politik vstoupil do ČSSD: " Protože jsou tam nejlépe manipulovatelní idioti." Prezident Zeman dál přes své kumpány rozvrací ČSSD a ohrožuje tak jednu z důležitých politických stran. Z uražené pýchy. Lidem nevadí, že jim slíbil doložit finance své prezidentské kampaně a ani po opakovaných výzvách to, i přesto, že je vážné podezření na finance od ruskách oligarchů, neudělal. Lidé slyší humor, bonmoty a nechají se ukolébat zdáním ochrany před uprchlíky (prezident nemá žádnou moc a navíc německá CSU si začíná uvědomovat nutné kroky - kontroly uprchlíků ještě před cestou, nepodporovat paralelní společnosti islámu apod.). Neprohlédnou, že když za nimi jede na vesnice, jakoby se o ně stará, ale v hloubce  jimi pohrdá (jak opakovaně i do médií řekl a lidé to stále nechtějí slyšet). Lidem nevadí lži a ani to, že řada dětí prezidenta a už vůbec pana Ovčáčka neberou vážně a jejich chování se křiví právě i podle hlavy státu. Lidem také nedochází, že prezident s jejich životem nic konkrétního neudělá (to je věc jich samotných a vlády) a pouze jim je frustračním kanálem.

Na druhé straně stojí lidé, kterým se říká "Pražská kavárna." Tento pojem začal používat prezident Zeman a bohužel i další politici do něj strhávají někdy všechny vzdělané lidí. Matou tím společnost tak nebezpečně, protože relativizují hodnotu vzdělání (a tím přirozené elity) a neumožňují, aby spolu elita a zemitější společnost diskutovali tak, aby společně nacházeli nejlepší východiska. Ničí se tím už tak naprosto nabouraný hodnota vzdělání v rámci konzumní společnosti. Důsledky vidíme už teď na základních školách a markantnější budou ještě později.

Existuje tedy "Pražská kavárna?" K mému překvapení z osobní zkušenosti i na facebooku existuje. Je to skupina lidí, kteří se angažovali v roce 1989 a pochopitelně jim vadí návrat k čemusi až tak nezdravému, co se dnes ve společnosti děje (netýká se to jen prezidenta Zemana). Nesmířili se s volbou lidu a vědí, že pokud se parlament nerozhodne vráti volbu prezidenta do rukou přece jen trochu větších odborníků, populismus má velké šance na vítězství. Ta frustrace je tak obrovská a bezmoc tak veliká, že občas společností blafne. Jinak se pohybuje spíše v soukromých rozhovorech a na FB. Bohužel řada z těchto lidí není schopna aktivního kroku a stále se točí v kritice prezidenta Zemana, popř. začíná spadávat do podobné úrovně humoru. Jsou to lidé nejen z doby 1989, ale i mladí. Této skupině rozumím, ale nepatřím do ní. Existuje ale řada velmi pracovitých intelektuálů, kteří jsou nejen dobří ve svém oboru, ale i moudří v názorech a mají pochopení i pro zemitější lidi. Ať už se účastnili procesů v 1989 nebo ne. A scházejí se také v kavárnách - od té "Pražské kavárny" v negativním slova smyslu je na první pohled nepoznáte.

Přesto jsem měla potřebu přijít na Staroměstské máměstí. Ne proti Zemanovi, ale na podporu určitých hodnot. Jurečka a Herman mě tam nezajímali, ty chci vidět pracovat ve vládě (jejich výsledky), Gazdíka zase v parlamentu. Horáček udělal chybu, že nezůstal jen jako produkce. Je dobře, že pánové odmítli Bartošku a Dyka. Dobrou připomínkou byl Pithart (který stále ještě ve svém věku vyučuje), Brady co se týká jeho současné pomoci státu a perlou pro mě byl Marek Orko Vácha.

Respektuji prezidenta Zemana ve své funkci a respektuji vůli voličů ujít s ním pět let určitých konkrétních lekcí. Řadě lidí došlo, že humor,  bonmoty, schopnost urazit partnera a schopnost strategie nestačí, že je třeba také mravnost a láska k lidem. Výborná lekce. Někteří jí projdou třeba později a můžeme jen pracovat na tom, aby to nemuselo být až za 7 let. Přesto - má-li to tak být, budu to respektovat.

Magda Vašáriová se rozhodla pracovat pro jednoho kandidáta na prezidenta (a je úplně jedno kterého), protože se děsí našich žabomyších válek. Michal Horáček vykopnul míč předčasně, ale již se stalo a není ani čas to pitvat proč zač nač, ani stát na místě. Má-li zvítězit ten nejvhodnější, je třeba hledat osobnosti, diskutovat o nich a podpořit je v jejich kampani. Michal Horáček není špatný člověk, ale neměl by být v pelotonu sám a peníze a vykopnutí míče by neměly rozhodnout o vítězi.

Vypsala jsem tedy na do seznamu kandidáty a navrhované kandidáty z médií, přidávám návrhy od svých přátel, oslovuji kandidáty, seznam koriguji, doplňuji zatím o opatrné komentáře (je důležité,aby lidé přemýšleli sami), zveřejňuji na facebooku a zasílám přátelům emailem. O kandidátech diskutujeme s přáteli a kamarády osobně, na fb i po emailu. Již třetí rok komunikuji s vládou o důležitosti kroků v rámci migrační krize (která se nás zatím netýká), více viz mé články. Ne strach, ale aktivita je dobrý stav vědomí.

Můžete namítnout, že v Čechách žádné osobnosti nemáme. Ano, zatím nevidíme podobného alfa samce, jako je Zeman a podobné osobnosti, jako byl Masaryk. Ale když se podíváme na Slovensko, zvítězil člověk, který možná není největším intelektuálním výkvětem společnosti, ale je slušný a kompetence má. Pochopil, co je funkce prezidenta a snaží se ji (i s chybami) dělat co nejlépe.

Jste-li příznivci Miloše Zemana, zeptejte se sebe, z jakých důvodů chce být Miloš Zeman prezidentem. Zeptejte se potom sebe Z JAKÝCH DŮVODŮ HO CHCETE VOLIT A ZDA JSOU TO DOBRÉ DŮVODY HO VOLIT JAKO PREZIDENTA PRO SEBE I JAKO PŘÍKLAD PRO VAŠE DĚTI. Máte-li s ním problém, DOPORUČUJI ZAPOČÍT OBČANSKOU AKTIVITU TŘEBA V MÉM ČI JINÉM DUCHU.

S přáním všeho dobrého a s úctou k vám všem Alena Kulhavá

Autor: Alena Kulhavá | pondělí 7.11.2016 6:21 | karma článku: 23,88 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Dvacet výrostků trýznilo v německém parku 14letého chlapce, natáčeli se u toho

20. června 2024  13:18

Na sociálních sítích koluje video, na němž parta asi dvaceti nezletilých v parku v německé Geře...

Do Prahy přijede argentinský prezident Milei. Česko si slibuje větší spolupráci

20. června 2024  13:08

Česko v pondělí navštíví zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Muž v restauraci na Národní třídě civěl na dívky a onanoval, hledá ho policie

20. června 2024

Pražští policisté pátrají po muži, který v pondělí odpoledne onanoval v centru Prahy před dvěma...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik