Personální bída ČSSD.

To, že má ČSSD značné problémy s kvalitním kádrem politiků, dokládá kandidatura poslanců v krajských volbách.Zvláštní je, ale snaha poslanců na vlastní dobrovolnou „degradaci“ v politické hierarchii.

Většinou funguje postup politika ze spodu.Od prostého člena , přes  funkce  v místní části, krajské zastupitele, krajské radní k poslancům  po ministry a premiéry.

Ne tak u ČSSD, tam se poslanecká kariéra už nenosí a několik poslanců chce dobrovolně „degradovat“ na nižší stupeň politické funkce.

ČSSD tvrdí, že její lídři to myslí s krajskými posty natolik vážně, že místa v poslaneckých lavicích v případě úspěchu opustí. A nastoupí náhradníci.

"Ano, odešel bych ze sněmovny," potvrdil Aktuálně.cz předseda poslanců ČSSD Michal Hašek, který by se rád stal jihomoravským hejtmanem. "Nebude to hned druhý den, ale počítám s tím," dodal.

Návod kde hledat logiku ve zdánlivě nelogické činnosti, nám dává sám pan Rath:

Dalším poslancem, který by z celostátní politiky podle vyhlášení strany měl odejít do kraje, je místopředseda klubu a známý sněmovní řečník David Rath. Ten ale říká, že by klidně zvládl i obě funkce.

 "Rozhodnu se až to nastane a podle toho, co bude pro voliče nejvýhodnější. Někteří kolegové jsou starostové a primátoři, proč bych nemohl být hejtmanem i poslancem? Politik se v těchto funkcích dostane snáz k investicím a rozhoduje o věcech, které se města či kraje týkají," řekl Aktuálně.cz Rath.

Problém nevidí ani v tom, že by jako hejtman předložil sněmovně zákon a pak o něm jako poslanec hlasoval. "Je to stejné, jako když porcujeme medvěda nebo když rozhodujeme o věcech, v nichž jsme zainteresovaní," míní.

Takhle to opravdu dává větší logiku, na postu hejtmana kraje cítí pan Rath zřejmě jednodušší přístup k penězům, než z poslanecké lavice.

Druhá varianta, která mě napadá konkrétně u pana Ratha je poněkud ze světa sci-fi:

Pan Doktor si diagnostikoval nové léky a po terapii se mu upravilo zbytnělé sebevědomí, tak se snaží najít pozici kterou by dokázal zvládnout.Začal jako ministr- teď je poslanec – vstoupil do ČSSD a  kandiduje na hetmana.   (Na příští rok se bude ucházet o funkci okresního tajemníka strany?)

 Bývalé ministry a poslance nepočítám, to je logický zoufalý pokus dostat se zpět do politiky „zadními vrátky“. Do politiky, i když krajské by ale naopak mohli vrátit bývalí ministři. Exministryně Milada Emmerová, Jaroslav Palas a Radko Martínek.

 Nebo jsou ty spekulace zcela liché a skutečná příčina je "pouze" v nedostatku kvalitních politiků ČSSD? Tomu by ostatně napovídala totální absence reálných vizí a plánů na krajské úrovni.ČSSD nám předkládá pouze politiku z poslanecké sněmovny které kraj neřeší a ani nemůže a sliby znamenající pro krajské pokladny značné schodky v rozpočtech.V případě oranžové většiny v některém kraji, se nebohý postižený kraj může připravit na značné ekonomické potíže po vzoru vládní kasy obhospodařované sociálně demokraticky. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kulhánek | čtvrtek 11.9.2008 9:40 | karma článku: 21,59 | přečteno: 976x