Jsem pravičák a jsem na to hrdý II

V minulém blogu, jsem psal o základních postojích proč jsem pravičák.Teď se pokusím přenést své názory do přítomnosti. Každý člověk má plnou odpovědnost za sebe a své činy a nemůže ji přenášet na někoho jiného( rodinu,sousedy,stát)

 

Stát je jen větší skupina lidí, společně žijících na jednom území.Jedna ze základních funkcí které od státu požadujeme a proč se sdružujeme do co největších celků( států) je,zajištění bezpečí každého člena státu,každého člověka, jeho majetku a práv( policie, soudy), prostřednictvím odevzdaných peněz(daní).

Zákony musí být co nejjednodušší, tak aby je každý mohl pochopit a řídit se jimi.

Jednoduché a jasné zákony je snadné kontrolovat a vymáhat jejich dodržování.Zákony musí vycházet z předpokladu, co není zakázáno je povoleno.Platí přímá úměra, čím více zákonů, složitější zákony, více výjimek ze zákona tím se hůř prosazují a dodržují.

Člověk nemá šanci znát zákony a tím pádem neví co je dobré a co ne a když se ani právníci nedokáží shodnout na jedné věci, policie neví jak postupovat, soudy řeší spor i několik let a případný trest po 10 letech ztrácí výchovný a ochranný smysl.Další velký problém v množství zákonů je, že když nevím( a právníci se neshodnou) co je zákonné těžko můžu zákon dodržovat, nehledě na to, že některé zákony si protiřečí.

  V oblast občanského zákoníku je to ještě poměrně jednoduché,nezabíjet, nekrást, neubližovat atd.Ale i tady máme u nás problémy, protože stále máme zákoník z dob komunismu ze 60 let a jen ho upravujeme a upravujeme a není jasný a jednoduchý.

Asi nejhorší situace je v zákoně o podnikání a daňových zákonech.

Dodržovat veškeré předpisy, nařízení a zákony je prakticky nemožné, místo jednoduchého a praktického návodu, máme změť ve které se nikdo nevyzná a tak každý podniká a bojí se jestli jeho výklad zákona (podložený třeba právníkem) je shodný s výkladem úředníka při kontrole.V případě neshody se spor vleče léta a i v případě výhry výkladu zákona dle podnikatele je prohrávající ten podnikatel, on ztratil čas peníze a nervy, které mohl věnovat podnikání.V případě malých podnikatelů a živnostníků je spor likvidační a tak raději přistoupí na výklad kontrolora a zaplatí pokutu... Za vlády levice(ČSSD) se jen živnostenský zákon měnil každých 6 měsíců( raději vůbec nepíšu kolik to bylo vyhozených peněz a času sladit podnikání s novým nařízením, které po 1 roce zase zrušili)

V daňové zákoně je situace tak neskutečná, že popisování složitého stavu je na velmi velkou knihu.

 Pokud bude jednoduchý zákon, je snadné ho dodržovat, jednoduché účetnictví, jednoduché odpisy a jeden výklad zákona bez výjimek znamená snadnou práci bez možnosti omylu, ušetřená hromada práce, času a peněz.Snadná kontrola ze strany úřadu a potrestání podvodů a nekalostí, nemožnost daňových úniků ( topné oleje, líh..).

Levice(ČSSD) dělá přesný opak, co nejsložitější zákony, co nejvíce výjimek zdůvodňovaných potřebou chránit sociálně slabé a zaměstnance( stravenky, úlevy na dani pro ty, tyhle a tamty). Jen za 8 let vlády levice(ČSSD) se zákon o daních rozrostl 5x.Pravděpodobnost kontroly ze strany finančního úřadu  je 1x za 60 let.

Komu to prospívá?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kulhánek | pátek 22.2.2008 10:33 | karma článku: 19,62 | přečteno: 1378x