Úhel pohledu

Jednou mi někdo napsal:záleží na úhlu pohledu (probírali jsme nějaký problém). Tentýž člověk mi také posléze sdělil: "...debaty o morálce jsou babské žvásty..." Tak.

Probíraje události posledních dnů a týdnů (měsíců a let), jsem si maně na ta slova vzpomněl.

V roce 1968 k nám jistí lidé "pozvali" okupační armádu. Z jejich úhlu pohledu byl tento zvací dopis údajnou službou vlasti. Podle obecných pravidel morálky se jednalo o vlastizradu.

Z jakého úhlu pohledu asi vidí své činy aktéři kauzy "pět českých na stole" a jiní a jiní ... Jak hodnotí své jednání "heparinový" vrah a jeho otec, který se ho důrazně zastává?

Mám na mysli to, co si tito lidé myslí v hloubi duše, ne co nám říkají.

Na onom úhlu pohledu asi skutečně velmi záleží. Můžeme jít týdny, měsíce, roky anebo celá staletí do minulosti, uvažujíce z jakého úhlu pohledu se kdo na co díval. V šeru dávnověku tonoucí staroboleslavská bratrovražda je opět náhle živá. Není jednoduché někoho zavraždit, nebylo to jednoduché ani tenkrát, kdy lidé nebyli tak útlocitní jako my. Lidstvo se nijak zvlášť nemění, již tisíce let řeší stejné etické problémy.

Jak je tedy možné mít tolik rozdílných úhlů pohledu na stejnou věc, čin? Již dlouhá staletí jsou dána jistá pravidla obecné morálky. Na silnici se pohybují auta vysokou rychlostí. Nenarazí, pokud dodržují pravidla.

Domnívám se, že s obecnou morálkou je to jako s pravidly silničního provozu. Je vymezen určitý prostor, v jehož rámci se můžeme a vlastně musíme pohybovat. Poměrně jasně tedy všichni víme a cítíme, co ještě je a co už není možné.

Na konci března loňského roku vyšel v pátečních Lidových novinách v rubrice "Polemika" velmi zajímavý článek o potřebě žití v pravdě. Autorka ťala do živého, vyslovila velmi odvážnou myšlenku. Je přesvědčena, že člověk bytostně touží po životě v pravdě a bez pravdy nemůže spokojeně žít.

Citát z  Písma říká: ...strom se pozná podle ovoce... Jaké ovoce přinášejí lidé jichž jsou plné noviny? Cítí potřebu žití v pravdě? Mají nějaký jiný úhel pohledu a tím i "svou" pravdu?

Obecná morálka přece není ohebná jako paragrafy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Kůla | neděle 3.2.2008 14:39 | karma článku: 11,47 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Radomír Kůla

Svetlá

18.9.2012 v 21:18 | Karma: 9,58

Radomír Kůla

Lipový květ

22.12.2011 v 18:05 | Karma: 12,03

Radomír Kůla

Inverze

26.11.2011 v 22:35 | Karma: 12,07

Radomír Kůla

Dub

17.11.2011 v 18:46 | Karma: 9,98

Radomír Kůla

Ano charitě?

10.11.2011 v 20:44 | Karma: 12,11