Třasořitky

Kamenné tváře a výhružné pohledy najatých mlátiček, ramenatých, dvoumetrových svalnatých hranolů, nevěstily nic dobrého …

Čehopak se báli chrabří muži připravení vykácet přírodní rezervaci? Snad ne maminek s kočárky a dětí. Či snad asistenčního psa? Pokojné (a řádně úřady povolené) demonstrace za Klánovický les se zúčastnily všechny věkové skupiny. Od již zmíněných kojenců až po bělovlasé dámy a pány. Nepřízni počasí navzdory byla účast povzbuzující. Protestující neodradilo, vedro, dusno, ani následující osvěžující déšť. Věřím, že nám pršelo štěstí, jak se říká.

V krátkých, věcných projevech řečníků zazněla varovná slova. Stručně a jasně, ničením přírody si řežeme onu pověstnou větev, na které sedíme.

Na jednom veletrhu byl jakýsi rotoped, kde si člověk mohl změřit, jaký podává výkon v kilowatech. Byl jsem nepříjemně překvapen, jak malý výkon jsem podal. Podotýkám, že běžně urážím na kole stokilometrové vzdálenosti, aniž bych byl nějak zvláště unaven. No nic, čísla jsou čísla. V této souvislosti bych rád řekl, že chamtivci, dychtící po miliardách za prodej stavebních parcel na místě přírodní rezervace jsou špatní počtáři. Moc špatní! Všechno lze změřit, i můj poměrně chabý výkon v kilowatech. Kdo však vyčíslí hodnotu čistého vzduchu anebo nějakého brouka, zvířátka, mikroorganismu!?

Přírodní rovnováha. Na její vyvážení nestačí žádné peníze světa. Žádný člověk ani největší tým těch nejchytřejších lidí zdaleka na přírodu nestačí. Važme si jí, chraňme, co dosud zbývá. Je to v našem nejvlastnějším zájmu.

Co nám asi chtěli ničitelé lesa přítomností, v úvodu zmíněných, najatých "goril" před vjezdem na stávající golfové hřiště vzkázat? Chtěli snad naznačit, že se nezastaví před ničím? To my ale víme a počítáme s tím. Kompetentní úřední činitele podplatili a domnívají se, že mají vyhráno.Hojná účast na demonstraci naznačuje něco jiného.Jeden z fyzikálních zákonů praví, že akce vyvolává reakci. Na rozdíl od ničitelů lesa nejsou jeho zastánci žádné třasořitky.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomír Kůla | neděle 6.7.2008 11:08 | karma článku: 15,61 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Radomír Kůla

Svetlá

18.9.2012 v 21:18 | Karma: 9,58

Radomír Kůla

Lipový květ

22.12.2011 v 18:05 | Karma: 12,03

Radomír Kůla

Inverze

26.11.2011 v 22:35 | Karma: 12,07

Radomír Kůla

Dub

17.11.2011 v 18:46 | Karma: 9,98

Radomír Kůla

Ano charitě?

10.11.2011 v 20:44 | Karma: 12,11