Povídání o Švejcích a Einsteinech

Vítězství v soutěži plné silných konkurentů je vždycky událostí. O to větší, pokud je první cenou taková lehce sympatická sumička peněz. Slavnostní ceremoniál k příležitosti předávání cen pro vítěze jednoho takového klání jsem měla tu čest zhlédnout na vlastní oči – a byl to, věru, silný zážitek. Z nelítostného mezivesnického turnaje mohla vyjít vítězně pouze jediná obec, jejíž starosta pak mohl s blaženým úsměvem na tváři konstatovat, že bude moci konečně vyměnit obě dvě okna ve své kanceláři.

Příjezdové silnice vymleté od těžkých kol traktorů a poseté stovkami vrabců sezobávajícími obilí rozsypané kam oko dohlédne. Zelené rybníky zarostlé rákosím a zamořené tučnými ploutvemi plácajícími kapry. Kulturní sál ležící uprostřed návsi a plnící se zvědavými davy místních starousedlíků i honorací z jiných koutů regionu. Dlouhá lavice stojící v čele sálu a za ní sedící elita místních, regionálních i republikových osobností s velkým o.

Uprostřed lavice trůnící, jedním koláčem za druhým se cpoucí, nenasytný pan hejtman. Na něj nechápavě zírající, oči valící a hlavou kroutící moje maličkost.

Naklonivší se ke svému kolegovi tázala jsem se nevěřícně regionu znalého člověka na frekvenci výskytu těchto nestandardních aktivit nejvyššího reprezentanta kraje. Ledově klidná reakce ve smyslu otázky, zda již panu hejtmanovi tekly sliny, ke mně doputovala vzápětí. I dovtípila jsem se každodenní smutné reality a obrátila raději svou pozornost ke slečně moderátorce, jež se očividně vehementně pokoušela opatřit regionální turnaj puncem předlistopadové estrády. Nutno poznamenat, že poměrně úspěšně – starosta indisponován nelichotivým příjmením byl nucen podělit se o svůj handicap s třemi sty přihlížejícími a jeho kolega reprezentující jinou ves byl zase vyzván na jevišti se pochlubit dvěma sličnými, jaksepatří vyvinutými a nadmíru aktivními lokálními knihovnicemi.

 Než jsem stačila svou pozornost vrátit zpět k politickému nenasytovi, řekly si o ni dívky všech možných i nemožných věkových kategorií skákající po jevišti v nepříliš padnoucích sukénkách, s nepříliš zvládnutými tanečními kreacemi a s naprosto falešným pěveckým projevem.

Velkolepá slavnost skončila. A já si uvědomila, že i Einstein se přecejen v něčem spletl. Přestalo se totiž zpívat a konec světa nezačal. On díky bohu právě skončil. 

Autor: Barbora Kučerovábarbora | úterý 3.9.2013 17:38 | karma článku: 8,25 | přečteno: 313x