Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čunek před gordickým romským uzlem

Čunkův tým se má koncepci romské integrace. Znamená to ale zejména zlikvidovat klanové a rodinné řetězy. Zbývá něco jiného? Nelikviduje se romské etnikum samo?  

Večer jsem přijela z Balkánu, tedy konkrétně z Kosova a Makedonie. Jela jsem se tam hlavně pokusit se dešifrovat vztahy mezi jednotlivými národy/etniky. Kromě jiného i vztahy mezi gadži a Romy. V obou zemích mě překvapilo hlavně to, že jsem se tam nesetkala s žádnou nevraživostí „gadžů“ vůči Romům a naopak. Ví se tam všeobecně, že Romové jsou jako etnikum nejchudší v obou zemích.

Z Kosova byla naprostá většina Romů vyhnána Albánci začátkem léta 1999 /do Černé Hory, Makedonie a Srbska/. Záminkou byla jejich údajná - často ale i reálná podpora - Srbům. Zbytek Romů, kteří neutekli před ohni, střelbou a vraždami ze strany Albánců, žije v srbských enklávách. Srbové, kteří na tom jsou i tak bídně oproti Albáncům, normálně kamarádí s Romy a pomáhají jim. Srbové mě dokonce prosili o pomoc pro „jejich“ Romy. Romové prý tam před bombardováním žili normálně mezi „bílými“, teď jsou ale v machalách /romské části obcí/, protože prostě jejich původní baráky shořely.  

V Makedonii je tedy teď Romů podstatně víc. Nejhorší situace ve v Šutce, blízko hlavního města Skopje. Většina Romů jsou právě uprchlíci z Kosova. Je jich tam několik desítek tisíc. Na první pohled je situace tak katastrofální, že jsem se neodvážila ani vyndat foťák. A to už je co říct… a rychle jsem vsedla na zpáteční autobus. Prostě postávající Romové v odpadcích, bosé děti, baráky z papundeklu. Podobných lokalit jsem ale viděla dost třeba v Bulharsku.

Je ale několik zajímavých – a pro nás poučných – poznatků. V obou gadžo-romských státech jsem se /s výjimkou Albánců na Kosovu/ nesetkala s rasismem gadžů vůči Romům a naopak. Zato jednotlivé skupiny Romů spolu „nekomunikují“. Konkrétně oslovení příslušníci se vždy domnívají, že ta jejich skupina je ta lepší…. No nejen lepší, ale ta jiná je hrůzná.

To samé ale existuje i a nás. Olaši považují „rumungry“/pro gadže ti normální Romy/za póvl a „rumungři“ nesnáší Olachy. Obě skupiny se navzájem obviňují, že kradou ti druzí. Ale nepřátelství až do úrovně nenávisti existuje i mezi jednotlivými klany, rodinami. Romové původem ze Slovenska se dokáží nesnášet jen kvůli tomu, jestli je rodina pár kilometrů dál na východ či na západ.

Řekla bych, že se navíc po Listopadu vydělila  ještě další skupina tzv. podnikatelů /kteří si ovšem často říkají aktivisti/, kteří parazitují na vlastním etniku. Zaujali neobsazená místa vajdů, která předchozí režimy zlikvidovaly. Vypadá to, že normální Romové ztratili -po gadžovsku- půdu pod nohama.

Teď mě napadá, že právě toto je kámen úrazu. Romové měly jinak „definované“ kořeny. Měly rodiny, důvěru v předky, rodiny, vajdy…. A vnitřní svoji hierarchii.

Důležité slovo je měly. Bohužel to jsou jen bývalé jarní sněhy. Jsou rodiny, které prodávají své děti k prostituci, dávají je často samy do ústavů… prostě porušují svá vlastní a kdysi nedotknutelná pravidla a zásady.

Čunek a spol. chce tyto klanové a rodinné vztahy přetnout úplně. Domnívám se, že je to správné pro integraci Romů do dnešní majoritní společnosti. Můj problém ale je, jde-li o společnost nejen ideální, ale i lidsky snesitelnou a fungující, kde se člověk nesetkává jen s nesnesitelnou opuštěností. 

Vlastní rozklad romského etnika je ale už zřejmě tak pokročilý, že řízený přetnutí gordických  uzlů může zejména mladým prospět, pokud ovšem sami to změně touží. Rozhodně si tuto změnu přeje majorita.

Nakonec chci ale říci, že je mi líto posledního „lidského“ řetězu: předci-my-potomci. Otázkou je, jestli nepláču už nad louží dávno zde rozlitého mléka.

Tohle vše je nutné si uvědomit a vrámci Čunkovy koncepce /kterou téměř plně schvaluji/…a s tím pracovat. Jinak to půjde zase do háje.

U nás je ekonomické situace Romů lepší než na Balkáně. Zatím. Ale nabobtnal rasismus. I vynucená snaha Romů vzdělávat se a pracovat – doufám – povede k útlumu tohoto jevu. Co tedy s uzly?

   

Autor: Lenka Kučerová | čtvrtek 18.9.2008 13:52 | karma článku: 28,56 | přečteno: 4449x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Za ČEZ śtastnejší /Balkán se týká i našich peněženek/

Na Balkánu to doutná. V tom dýmu ze ztrácí, kolik nás ta divoká dobrodružství stála a bude stát. Budeme stále mlčící většina, co letí na poštu rychle a bez mozku zaplatit?

22.2.2013 v 13:05 | Karma: 20,79 | Přečteno: 875x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Máme slavit kardinála? Ne máme smutnit!

Pan Dominik Duka dostal čepec. Cože tak rzchle? A kolik ten danajský dar bude stát český stát?

19.2.2012 v 12:00 | Karma: 24,82 | Přečteno: 1466x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Dost bylo keců!!!

Dnes si nechám ujít Moravce. Keců už bylo dost. Čím víc mi připadá, že demokracie je vlastně past, která dovoluje – a vlastně nutí – lidi nahlas debatovat, pitvat, nadávat...a tím vyčerpávat energii k akci proti té kritizované moci... posléze padat do deziluzí.. a nakonec rezignovat. Nenechme si to líbit!

15.1.2012 v 14:00 | Karma: 29,81 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Přímá volba prezidenta - trapná úlitba občanům

Přímá volba prezidenta bylo možná zajímavé téma před x-lety. Jenže od té doby občany začaly zajímat úplně jiné věci. Kdekdo je už na dně, další tam jede, další skupina, de facto většina, se toho obává. Odhlasování přímě volby prezidenta jako důležitého zákona považuji za výsměch problémům občanů.

14.12.2011 v 19:02 | Karma: 16,35 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Zakopaný pes našeho školství smrdí z parlamentu

Ministr školství- je jedno jak se jmenuje - se dnes rozjásaně rozhovořil, jak ta úroveň školství - čti vzdělání - půjde konečně nahoru. Vytyčil nějaké body, které jsem hned zapomněla. Raději. Jsou totiž mimo. Zpovzdálí sleduju už několik let, jak se snaží/nesnaží - řešit ministerští úředníci, čím to je, že znalosti a schopnosti žáků, potažmo studentů, se blíží po dvacet let limitně nule. A kdo si vzpomene: jejich rodiče naopak patřili k minimálně evropské špičce.

16.11.2011 v 21:35 | Karma: 43,78 | Přečteno: 5597x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik