Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novoroční partie s Václavem Klausem

Můj názor na projev  bývalého prezidenta Václava Klause v novoroční partii na TV Prima

Jak víte, prezident Miloš Zeman se rozhodl tento tradiční čas nevyužít a své poselství přednesl už o Vánocích. Tato novoroční partie mě velmi příjemně překvapila. Václav Klaus zmínil, že si lidé pořád ještě myslí, že dominantně rozhoduje jejich vláda, jejich premiér, prezident a parlament. Ono to už bohužel dávno tak není, což je potřeba vědět. Vše se totiž řídí z Brusele, což si málo kdo uvědomuje.
 
To, že vláda je do značné míry přesunuta někam jinam, není žádná revoluční myšlenka, to víme všichni dobře. Například za vlády Habsburků - všechny důležité instituce byly ve Vídni. Rozhoduje se daleko od nás, což je něco, na co jsme si už zvykli.
 
"Vidím to jako veliký problém. Ale ten druhý problém je, že evropský centralismus a překotný pokus vytvořit - jak se říká - stále těsnější Evropu, vedl k tomu, že Evropa se dostala do už dlouho trvající ekonomické stagnace, která lidi znervózňuje, zneklidňuje, která se jich dotýká a působí na ně velmi negativně. Tady je nebezpečí vzniku nějakých tendencí, které bych si já nepřál. Evropu vidím jako velký problém a Euro přineslo zadlužení a stagnaci a trošku s neklidem sleduji výroky o tom, kéž už bychom ho brzy v ČR přijali. Prosím ne." řekl Klaus v partii.
 
V letošním roce uplyne pětadvacet let od listopadové revoluce. Naše demokracie už je vlastně o pět let starší, než byla ta prvorepubliková. Řekl byste, že je současný systém stabilní?
"Slovo stabilní - myslím, že to není nejpodstatnější, co bych chtěl říci. Protože ona může být stabilita v takovém přílišném poklidu, stagnaci, skoro zahnívání, a to je myslím přesnější popis dnešní doby. Prvního ledna bych chtěl ale říct něco optimistického, i když zase ne takového, aby to byl hloupý nezodpovědný výrok. Začal bych tím, že si myslím, že atmosféra v naší zemi je horší, to si děláme sami, než reálná situace. Měli bychom si přiznat, že se nemáme tak špatně, jak se tváříme a jak mnozí kolem nás šíří, dívejme se na to v těch souvislostech. Vy jste zmínil délku dvaceti pěti let. Myslím, že je vhodné si připomenout, že před dvaceti čtyřmi lety ve stejnou chvíli Václav Havel řekl památnou větu: "Naše země nevzkvétá." Je trochu smutné, že jsme znovu v situaci, kdy se skoro nabízí vypůjčit si tento výrok a říci, že naše země znovu opět nevzkvétá. Ale já bych okamžitě - jako někdo, kdo si těch uplynulých pětadvaceti let strašně váží - řekl, že naše země je jiná, daleko lepší, než byla tehdy. To si musíme připsat k dobru." řekl Klaus
S tímto souhlasím. Demokracie už zde je jen formálně, aby se neřeklo, že nemáme demokracii; nebo jak by řekl Klaus: "post-demokracie." Dnešní Evropa je hlavně ovlivněna nařízeními z Brusele, jak jsem jíž zmínil výše.
 
Bývalý prezident na přednášce v americkém Cato Institutu na podzim varoval před omezováním osobních svobod a ještě víc před tím, že toto téma jako by nikoho netrápilo.
"Je to obecnější projev naší civilizace, zejména Západu v tom tradičním slova smyslu.My si k tomu ale svou nesvorností, nevraživostí, nedostatkem respektu k základním hodnotám leccos bohužel přidáváme." řekl Klaus.
 
Opět musím jen souhlasit. Omezování svobod ze strany EU je velký problém Evropy. Jak řekl Klaus v partii: "Zdědili jsme zemi a naší povinností je dovést ji dál a předat ji v pořádku dalším generacím."
Václav Klaus je jedním z autorů kontrarevolučního magazínu protiproud. Jeho články jsou velice zajímavé. Doporučuji si je přečíst. Odkaz. Vesměs má pravdu i když ho lidé vidí jako perofila, co ukradl pero z Chille nebo jako neschopného politika. Jde jen o to, kolik lidí si uvědomí, že má pravdu se svýma názorama na současný politický systém.
Celý záznam novoroční partie s Václavem Klausem najdete zde:http://www.iprima.cz/novinky/co-zaznelo-v-novorocni-partii-s-vaclavem-klausem

Autor: Petr Kučera | neděle 5.1.2014 11:48 | karma článku: 18,25 | přečteno: 905x
  • Další články autora

Petr Kučera

Zavřené školy aneb komedie pokračuje

Nastal konec prázdnin a aféra jménem COVID-19 se opět ukázala. Některé školy neotevřely na začátku září, ale až trochu později. Krátce po začátku školního roku se zavřelo přes 40 škol.

21.9.2020 v 18:14 | Karma: 24,68 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Věda

Petr Kučera

Notebooky pro školy a žáky

Náš hodný stát nás připravuje na výuku školního roku 2020/2021. Školy dostanou dotace na nové notebooky, pro jednoho učitele za 20 000. Ukazuje se, že náš stát neumí moc dobře počítat.

9.9.2020 v 21:18 | Karma: 24,08 | Přečteno: 753x | Diskuse| Ekonomika

Petr Kučera

1 Gb/s pro domácnosti

Gigabitové přípojky byly většinou velké sci-fi a využívat je mohlo jen pár % uživatelů a ještě k tomu spíše firmy než domácnosti. Vodafone však přišel s novinkou, která by měla nabídku gigabitového internetu znatelně rozšířit.

9.9.2020 v 19:51 | Karma: 15,11 | Přečteno: 374x | Diskuse| Věda

Petr Kučera

Zavřené školy a co dál? Jak na výuku?

V dnešní době se setkáváme s mimořádnou situací. Jedná se o zkoušku, jak jsou v dnešní digitální době lidé využít potenciál těchto technologií.

30.3.2020 v 14:23 | Karma: 9,62 | Přečteno: 239x | Diskuse| Věda

Petr Kučera

Co zkoušky? Pohoda!

Zkouškové je v plném proudu a nastávají časy, kdy se učíte dlouho do noci a spíte jen několik hodin. Místo, abyste byli ze 70% tvořeni vodou, jste teď tvořeni několika litry kafe a energiťáků.

11.2.2017 v 21:30 | Karma: 7,99 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:44

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Česko slaví 1. máj. Na Střeleckém ostrově se hádali komunisté s aktivisty

1. května 2024,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Student původem ze západočeských Rokycan. Vystudoval gymnázium a nyní studuje strojní fakultu ZČU a zajímá ho ode-všeho něco. Specialista na biodegradovatelné polymery a aditivní technologie. Píšu zejména o počítačích, elektronice a mých pohledech na určité věci.