1 Gb/s pro domácnosti

Gigabitové přípojky byly většinou velké sci-fi a využívat je mohlo jen pár % uživatelů a ještě k tomu spíše firmy než domácnosti. Vodafone však přišel s novinkou, která by měla nabídku gigabitového internetu znatelně rozšířit.

Společnost uvádí, že na připojení 1Gb/s by nyní mohlo dosáhnout až 1,3 milionu jeho klientů.

Za revolucí v pevném připojení stojí spojení Vodafone a UPC, k níž došlo v roce 2019. Jak už to ale bývá, jsme v Česku, kde se dělá všechno napůl. Kdybychom se hypoteticky rozhodli pro tuto rychlost, zaplatíme po 6 měsících 999 Kč/měsíc. Za tuto cenu dostaneme 1 Gb/s download a upload POUZE 50 Mb/s! Opravdu? Když už, nebyla by lepší symetrická linka? Většina lokálních poskytovatelů nabízejí poměr 1:1. A k tomu za daleko méně peněz - například v Rokycanech a okolí je místní poskytovatel, který mi nabídne 100/100 za 300 Kč/měsíc. Pokud bych měl zavedenou optiku, mohl bych mít také 1 Gb/s a stále za 300 Kč/měsíc.

A zásadní otázka – potřebujeme tak rychlé připojení v domácnosti?

Je jasné, že 99% domácností takovou rychlost nevyužije. Ukážeme si proč.

Vzhledem k tomu, že UPC je primárně broadbandové připojení, kdy 1 Gbps bude pouze nominální rychlost, rychlost bude silně asymetrická, standardně je upload 10% z nominální rychlosti pro download.

Takže v kostce si ukážeme, kdo tuto zázračnou rychlost nevyužije:

– Hráči – tem jde o tzv latenci, tzn o to, za jak dlouho dorazí paket na server a zpět

– Pracovníci – na klasické firemní aplikace typu MS Teams, Skype apod. ještě stačí bohatě 2 – 4 Mbps. Pokud pracujeme aktivně z domova, stahujeme a odesíláme objemné soubory, bude nás spíše zajímat i upload.

– Rodiny s dětmi – děti hraji primárně na mobilu, případně se dívají na Youtube (průměrná rychlost cca 2 – 4 Mbps na připojení).

– Lidé sledující 4K – tady je stream do cca 20Mbps pro filmy v UHD resp 4K kvalitě. Se 4K live streamama už je na pováženou vzít i 100 Mbps pro čistý stream.

– Lidé vlastnící starší zařízení – většina starších síťových karet nedokáže pracovat s přenosovou rychlostí větší jak 100 Mb/s.

Suma sumárum – průměrné rodině stačí připojení o nominální rychlosti do 100 Mbps, kterou nabízí většinou i lokální poskytovatelé za rozumnou cenu. Cokoliv nad je zbytečný, akorát vyhazuji peníze.

Kdo naopak tuto rychlost využije:

– lidé používající P2P sítě (torrent) pro stahování a sdílení souboru

– lidé, kteří pracují denně s velkými soubory v řádech desítek giga.

– lidé, kteří vlastní nějaký streamovací server, domácí cloudové úložiště nebo domácí web hosting. Ovšem s 50 Mb/s uploadem nevím, kolik toho odešlou…

Autor: Petr Kučera | středa 9.9.2020 19:51 | karma článku: 15,11 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Petr Kučera

Notebooky pro školy a žáky

9.9.2020 v 21:18 | Karma: 24,08

Petr Kučera

Co zkoušky? Pohoda!

11.2.2017 v 21:30 | Karma: 7,99