Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Že já kráva jsem tam lezla!

Když si hrajete na kamzíka, balancujete na rámech oken a ukazujete všem venku svůj  lehký domácí úbor, pak si nestěžujte, aneb Před štědrým dnem ze zvyku.

Kamarádka kýchá, sípe a vůbec vypadá na umření. Ptáte se proč? Ze zvyku…

Potkal jsem ji několik dní před vánočními svátky. V rukou nákupní tašky, na čele i v těch mrazech nefalšovaný pot a v očích smrt. Zeptal jsem se jí, jak se daří.

Chvíli se zdálo, že po mně něco mrští. Pak si to ale rozmyslela, vzhledem k tomu, že s plnými nákupními taškami se vrhá špatně a nic přijatelnějšího zrovna nebylo po ruce. Ovládla se a po chvíli vražedného mlčení zasípala, že docela dobře. „Jsem jen trochu nachlazená…“

Trochu? Neovládl jsem se a podotkl, že kdyby byla nachlazená jen trochu, vypadala by lépe asi o několik set procent. „A do toho,“ poznamenal jsem ještě, „nepočítám tvůj vyplazený jazyk. Ten přičítám pouze přeplněným taškám.“

Kamarádka rychle svůj bělobou pokrytý jazyk vtáhla zpět do úst, bohužel tak rychle, že se na chvíli začala dusit. Když se po chvíli znovu nadechla čerstvého městského smogu, oznámila mi, že jsem hulvát, protože jsem jí prý právě řekl, že vypadá hnusně, a to že se prý nedělá a ženy na to obecně reagují špatně a příště si prý mám rozmyslet, jak dámám oznámit, že vypadají hrozně, protože i kdyby to byla sebevíce pravda, přímo jim to říci nesmím a…

Některé specifické vlastnosti, jako je třeba nekonečná výřečnost, nezmění ani sebehorší nemoc.

Přestál jsem úspěšně přednášku, pak jsem jí skočil do jedné nepatrné přestávky mezi slovy a spěšně se jí zeptal, kde se vlastně tak nachladila. Nastala další přednáška, ze které si vám dovolím ocitovat krátký výřez, jen takový, jaký jsem si stačil zapamatovat. A jsem hrdý na to, že jsem do jejího proudu slov dokázal občas vměstnat několik slůvek.

Ona: „No jsem nachlazená, jsem… Já jsem totiž nachlazená každý rok. Každé vánoce jsem nachlazená, to už je takový zvyk, já kdybych nebyla nachlazená, tak se asi něco stane… Jsem nachlazená, a proč? Protože jsem blbá! Protože já musím každý rok na vánoce vyčistit okna. I kdyby se leskla sebevíc, i kdyby byla jak zrcadlo, já je prostě musím každý rok vyčistit. Bez čistých oken nejsou vánoce!“

Já: „Proč si je nevyčistíš třeba v listopadu?“

Ona: „Ale já je myju v listopadu! To mám svátek, to jsou narozeniny, já je předtím vždycky myju, ale to je brzo, to je ještě víc než měsíc!“

Já: „A víš jistě, že to třeba nestačí?“

Ona: „V žádném případě! Vždyť to povídám, i kdyby ta okna byla úplně čistá… A ona letos čistá byla, letos tam nebyla žádná šmouha, schválně jsem se dívala, ale to tak nejde. Mě šmouhy nezajímají. Mě zajímají umytá okna!“

Já: „Když na oknech nebyly žádné šmouhy a tebe zajímají umytá okna, tak přece bylo všechno v pořádku, ne?“

Ona: „Ale ty mě neposloucháš! Já ti říkám, že mě nezajímají šmouhy, ale umytá okna! Slyšíš ten rozdíl? Neslyšíš, že. Ty už jsi jak můj manžel. Všichni jste stejní. Že to stačí, že to tak může být. Nestačí! Okna se musí umýt před vánocemi, jinak to nejde!“

Já: „Listopad je taky před vánocemi…“

Ona: „Já se z tebe zcvoknu! To mě nezajímá, že listopad je taky před vánocemi! Mě zajímá, co je před vánocemi těsně! A před vánocemi těsně je právě teď, jestli to ještě neráčíš vědět.

No jo, neráčíš, tobě je to úplně fuk.

Ale já to věděla, že se nachladím. Že já kráva jsem tam lezla. Ženským v práci jsem se chlubila, že mi okno v kuchyni nemlží, jim mlží, všem, a to moje bylo tak krásně průhledné, letos nám tam dávali nové… Už není. Já tam prostě musím vylézt. Mrzne mi to v ruce, já už vím, jak dopadnu, ale já to prostě nemůžu neumýt.

Tak už chápeš, proč jsem já kráva nemocná ze zvyku?“

Kamarádka se rozkašlala, podívala se na mě jako na jedince s výrazně sníženým IQ, vysunula jazyk a pak se odporoučela směrem ke svým krásně vyčištěným oknům. Ani mi nezamávala. I když, pravda, s plnými nákupními taškami se mává docela špatně.

Chvíli jsem se díval za ní, na chodník, po kterém se pohybovalo nespočetné množství lidí s podobně plnými taškami a podobně vyplazenými jazyky, a pak jsem se náhodou podíval o kousek výš, na okna paneláků. A tam, na oknech, porůznu viselo několik stejně postižených jedinců v lehkých domácích úborech, balancovalo na okenních rámech, přimrzalo ke sklům a s nekonečnou odpovědností čistilo svůj průzor z čisté domácí klícky do špinavého venkovního prostoru.

Ze zvyku.

 

Tento fejeton byl poprvé uveřejněn před devatenácti lety v internetovém magazínu Namodro. Proč jsem ho po létech znovu vytáhl na světlo světa? Protože některé věci jsou aktuální furt (čili stále) a taky protože magazín Namodro krátce poté zanikl.

Doufám, že to nebylo i mým přičiněním.

Autor: Lumír Kubátko | čtvrtek 24.12.2020 6:58 | karma článku: 17,70 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Lumír Kubátko

Něco si přej. Vláda padá!

Proč Babiš letí v nebeském seskupení vepředu a Sobotka až za ním? Když padá vláda, je dobré něco si přát. Otazka jen je, co a hlavně komu se přání vyplní.

3.5.2017 v 9:19 | Karma: 8,97 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

„Si děláš kozy, ne?“ Aneb sousedova zvířata na našem pozemku

Když se po vaší zahradě pravidelně prohánějí tři cizí býci, není to zábavné. A co ovce, kozy, psi, králíci, krůty? Jak se bránit sousedově lhostejnosti a neustálým útokům jeho zvířat? Jak překonat lidskou netečnost?

28.6.2016 v 23:30 | Karma: 20,67 | Přečteno: 932x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Geniální tak dua Sobotka-Hašek

Tohle byl od dua Sobotka-Hašek geniální tah. Opravdu geniální, už proto, že jsme jim na to všichni skočili, na Sobotku se díváme jako na zrazeného hrdinu a Haška vnímáme jako bezcharakterního pučistu. Opravdu je to tak? A jak se celý příběh týká fiktivního Járy Cimrmana? Přece... Ale nepředbíhejme.

9.11.2013 v 8:30 | Karma: 11,60 | Přečteno: 459x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Vážení pánové Jiří Stránský a Hynku Bočane

Vážím si Vás obou, bez výhrady, ale obávám se, že teď, když jste kvůli volbám zatratili Martina Dejdara, s Vámi naprosto nemohu souhlasit. Domnívám se, že jste při pokládání svých názorových kabelů nevypnuli elektřinu a jakmile jste v zápalu práce položili drát přes drát, vznikl nečekaný, ale o to agresivnější zkrat.

21.1.2013 v 6:30 | Karma: 25,54 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Ostatní

Lumír Kubátko

Bude OKD těžit v Beskydech? - aneb manipulace "Z první ruky"

Jde soukromé společnosti OKD opravdu o blaho frenštátského a trojanovického lidu? Co ve skutečnosti říká Horní zákon? Chce společnost OKD v Beskydech těžit nebo se snaží pouze o nezávazný průzkum? Tento text byl uveřejněn v srpnových Obecních novinách z Trojanovic (viz http://www.trojanovice.cz/images/stories/file/obecni_noviny/2012/obecni_noviny_srpen_2012.pdf) a zveřejňuji ho zde na výslovné přání autorky, kterou je Iveta Janíková.

18.8.2012 v 13:44 | Karma: 13,36 | Přečteno: 688x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 936x
Hraji si se slovíčky, třeba na www.bezmez.cz, můj Podhorský penzion hrály amatérské soubory nejen po celé republice, několik let jsem dělal denní zábavné texty s finálním veršovaným bonmotem pro rádio.

Vyšla mi e-kniha Sestavte si blahopřání, aktuálně např.  http://www.martinus.cz/?uItem=222585, je to i na Alze nebo Palmknihách. Každý si z veršů jako puzzle složí, co potřebuje, pro svatby, pro narozeniny, vybere si ze spousty úvodů, středů i závěrů.