Kdo je amatér a kdo profesionál?

Zajímavá otázka: je člověk, který - ač není v žádném svazu či  spolku a není ani chráněn žádnou oborovou organizací - napsal více než čtyřicet písňových textů, amatér či profesionál? Psal texty pro radost a nikdy za ně od svých kamarádů, kterým byly učeny, nechtěl ani korunu, protože ho ta práce těšila. Tak co – amatér či profesionál?

Ano, mluvím či píšu o sobě. Pro sebe a pro kamarády jsem během let napsal spoustu textů, ale nikdy jsem za to nedostal ani korunu. To si nestěžuji, naopak, já je psal rád, s chutí a s potěšením. Když se mé texty ozývaly z pódií, vznášel jsem se chvílemi nad hledištěm stejně jako jejich melodie

Ještě podotknu, že dotyční zpěváci se hudbou neživí. Točí se okolo folku, ale jejich profese jsou bez výjimky suše civilní.

Něco jiného jsou texty reklamní. Za veršované texty, které jsou určené pro reklamu, peníze beru. Odvádím řemeslnou práci, vkomponuji příslušná sdělení do veršů, ať už s hudbou nebo bez, a dostávám za to peníze, v pořádku. Od podzimu jsem na volné noze, takže tady neváhám. Jsem profesionální copywriter, tečka. I když zatím málo využívaný.

Jak to je ale s písňovými texty pro zpěváky?

Proč mě to vlastně tak zajímá? Protože jsem právě poslal text do jisté soutěže určené amatérským textařům. Není podstatné, jestli text je či není dobrý. Není ani podstatné, jestli by měl či neměl šanci nějak uspět a dokonce ani to, že mezi textaře, kteří budou psát dobré texty za dobré peníze, míním patřit. Podstatné je, zda jsem ho tam měl právo poslat.

A na právo já dám.

Autor: Lumír Kubátko | úterý 12.4.2011 12:00 | karma článku: 7,10 | přečteno: 1013x