Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rodina podnikatele – společnost s ručením neomezeným

Pojmy jako  „podnik“ či „podnikání“ bývají často vnímány jako něco neosobního a netečného k zájmům svého okolí, nebo zkrátka jen jako instituce velmi vzdálená běžnému člověku. Slovo „podnikatel“ v tomto pojetí stále vláčí břemeno a pachuť raných devadesátých let, přestože dnes byste mezi řadovými podnikateli hledali bezpáteřního oportunistu ve fialovém saku balancujícího na hraně zákona jen velmi stěží.

Většinu z nich naopak reprezentují obyčejní čestní lidé a spořádaní živitelé svých rodin. A ona i taková rodina sama o sobě je v podstatě podnikem, jen namísto odpovědnosti k potenciálním zaměstnancům provází podnikatele odpovědnost k rodinným příslušníkům. Rodiče, partner i děti, ti všichni bývají přímo závislí na osudech takového „životního podniku“ pouze s tím rozdílem, že jeho zakladatel si těžko může zvolit způsob ručení. Děti zkrátka nejsou žádný „dlouhodobý hmotný majetek s možností odpisu,“ a tak svými rodinami ručíme zkrátka neomezeně. Ručíme svou rodinou, avšak právě ona je i naším hlavním věřitelem. Tato cyklická odpovědnost často vyžaduje mnoho úsilí a železné nervy, ale ve výsledku přináší i své ovoce. Potenciální zisk je zkrátka odměnou za riziko. Stejně tak jako v každém běžném podniku.

Téměř každý pátý člověk v České republice je dnes podnikatelem a jejich počet dále roste. O to se mimo jiné přičinila paradoxně také hospodářská krize, jelikož řada čerstvě i dlouhodobě nezaměstnaných se touto cestou rozhodla spolehnout především sama na sebe. Tento akt jistě vyžaduje notný kus odvahy, neboť takový podnikatel na sebe bere plnou odpovědnost za své činy a je nucen se neustále potýkat s nejistotou. Přesto přese všechno jim státní aparát stále hází klacky pod nohy a zbytečnou komplikovaností byrokratické zátěže připravuje mnoho zbytečné práce navíc. Mimo několika legislativních nedostatků ke zdraví podnikatelského prostředí navíc nepřispívají ani existující korupční praktiky a poměrně náročný přístup firem k půjčkám. A podobně jako v rodině, o zdraví by nám mělo jít vždy především.

K definování nejslabších míst zdejšího podnikatelského prostředí, na které je třeba dále se zaměřit, by mohl posloužit tzv. “index neprůhlednosti” (The Opacity Index) každoročně publikovaný společností Price Waterhouse Coopers, který si klade za cíl porovnat pětatřicet zemí světa právě z hlediska podnikatelského prostředí. Za tímto účelem sleduje pět dílčích složek, jimiž jsou: vyjádření korupčních praktik, kvalita právního prostředí, úroveň ekonomiky, správa společností včetně účetních pravidel a institucionální základna respektive státní regulace.

Analýzou těchto hodnot lze snadno zjistit, že za nejkritičtější oblast je i nadále považována oblast legislativního prostředí. Konkrétně se jedná zejména o přípravu legislativních norem, zapojení veřejnosti do legislativního procesu a hodnocení práce soudů. Dále je velmi negativně vnímána také oblast daňové politiky, kde silnou nepřízeň budí celkové daňové zatížení, zatímco práce finančních úřadů je vnímána relativně kladně. Opět i zde sklízí největší kritiku zejména náročnost a nepřehlednost daňové administrativy i legislativy. Je poněkud zarážející, že jsme v tomto ohledu na úrovni Indonésie či Jižní Korey, zatímco většina evropských zemí má nad námi navrch.

Nebylo by zkrátka od věci oprášit základní předpoklady dobře fungujícího hospodářství, které podnikatelům stanoví jasný legislativní rámec a dájí najevo nutnost jeho dodržování, avšak bez zbytečných překážek tak, aby české prostředí nebylo pro podnikatele demotivující. Stejně tak dodatečné daně a odvody nesmí trestat pracovitost živnostníka či efektivní fungování podniku. Nejen jejich relativní výše, ale i legislativní předpisy daňového účetnictví neměly by fungovat jako komplikovaná a nepřehledná změť navzájem se ovlivňujících zákonů a vyhlášek, ale spíše podnikateli jeho orientaci v problému usnadnit a zakládat se na principu snadné aplikace a obtížné zneužitelnosti. V opačném případě, boudou-li tato fakta přehlížena i nadále, náš stát se u auditu širší veřejnosti pěkně zapotí.

Autor: Václav Kubata | pátek 19.3.2010 9:45 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1347x
  • Další články autora

Václav Kubata

Trikolora je povstáním obyčejných lidí proti samozvané honoraci

Za pár dnů budou volby, ve kterých se za Trikolora Svobodní Soukromníci v Praze (jsme volební lístek číslo 8) budu ucházet o váš hlas (číslo 3). Proč? Jsme normální lidé bránící normální svět

6.10.2021 v 8:20 | Karma: 25,96 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Obětujeme naše životy fanatickým -ismům?

Co má sakra společného fotbalista s doly, Rusy nebo Maďarskem? Náš blahobyt i bezpečí jsou právě teď obětovány utopistickým sociálně-inženýrským pokusům.

4.10.2021 v 8:00 | Karma: 17,62 | Přečteno: 237x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Případ Rangers (nebo Případ Kamara)

Svět, který jsem znal a znám je na ústupu. Je mi to líto. Proto kandiduji za Trikoloru Svobodné Soukromníky v Praze do sněmovny.

2.10.2021 v 18:02 | Karma: 26,81 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Z krize se PRODOTUJEME, ne proinvestujeme!

My sice zdražíme, ale půjčíme vám na to! Ceny energií po celém evropském kontinentu stoupají prakticky každý den. Podepisují se na provozuschopnosti řady podniků, domácnosti už řeší, jak vůbec vyjít dál. Nouze klepe na okna!

23.9.2021 v 8:00 | Karma: 20,40 | Přečteno: 285x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Václav Kubata

Řítíme se do celonárodní bídy!

Přeregulovaný trh jednoduše nedovoluje růst. Tak prosté to je. Naše ekonomika se díky současným politikům blíží reálnému socialismu, který jsme si před pár desítkami let zažili.

10.9.2021 v 8:00 | Karma: 29,60 | Přečteno: 772x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Ekonom, otec dvou dětí, bývalý marketingový ředitel České spořitelny a ředitel Nadace Depositum Bonum, krizový manažer a konzultant, člen předsednictva Trikolora Svobodní Soukromníci, kandidát č. 3 do Sněmovny  v Praze. 

Seznam rubrik