Návrh Tymošenkové zní možná lákavě, ale...

Podle článku zveřejněného na Idnes.cz: "Použiju všech svých známostí a varuju celý svět tak, aby z Ruska zůstala jenom spálená zem," řekla v nahrávce, kterou zveřejnila ruskou vládou financovaná televize RT. Pomineme-li fakt, že samotná Ukrajina by proti Rusku neměla žádnou naději, zůstává nám ještě několik otázek.   

Podpoří Ukrajinu země západu?

Evropská unie s Američany opravdu působí zaraženě a zdrženlivě. Možná je to tím, že si připomínají dobu Studené války, každopádně nehodlají zběsile útočit. Celá západní polokoule se vlastně snaží jen předhánět v tom, jak co nejvíce Putina pokárat. Někdy to i vypadá, jakoby si byli jisti tím, že jejich "ty ty ty, zlobíš" může nějak zapůsobit na ruský přístup. Sankce, které proti Rusku západ vznáší, jim Rusové oplácejí. Celkový dojem z takových vzájemných trestů působí jako dětská hra "Na babu", která stejně poškodí pouze obyčejné lidi, například tím, že běžným klientům některých ruských bank nefungovali či stále nefungují platební karty bez ohledu na to, jaký názor mají na obsazování Krymu či celkovou krizi.

Jde Rusku skutečně o ochranu Rusů?

Na počátku bylo polonásílné obsazování vládních budov na západě Ukrajiny. Východní část plná Rusů se však začala bát podobného přístupu ve "svých" regionech. Rusové tedy začali volat Moskvu o pomoc a nejednalo se pouze o Rusy. Samotný (ex)prezident Janukovyč, podle Ruského ministerstva, volal o pomoc "přítele" Putina. Je tedy možná pochopitelné, že se Rusko mohlo této skutečnosti "zaleknout", reálně se obávat lynče ze strany Ukrajinců a bylo by pochopitelné, kdyby vláda posílila sledování oblastí. Jenže vojenský zásach je v podstatě lynčování, které má zabránit lynčování a to bez toho, aby Rusko přišlo s reálným důkazem toho, že se k tomu ukrajinská opozice chystá. 

Proč by Rusko zůstalo jen u Krymu?

Po těžko schvalitelném zákroku, obsazení území, přeběhnutí části vojska Ukrajiny na stranu Putina a přivlastnění podobnému tomu v Gruzii před necelými šesti lety se může zdát, že si vlastně Rusko bere zpět území, které v dobách rozvíjejícího se Sovětského svazu darovalo Ukrajině. Jenže bez ohledu na jakékoliv okolnosti se jedná o rize ukrajinské území a nemyslím si, že má jakýkoliv stát a režim právo si kdykoliv takové i darované území libovolně obsazovat vojsky. Na západě Ruška se také na hranici s Ukrajinou zvyšuje "hustota vojsk" a jejich aktivita rozhodně nenapovídá tomu, že se Putin spokojí s relativně malým poloostrovem.

Nás se to ale netýká... Nebo ano?

Praha a celkové naše hranice jsou od těch mezi Ukrajinou a Ruskem dosti vzdálené. Krym jako takový je relativně vzdálený též. Letová vzdálenost je ale o mnoho nižší než by se mohlo zdát. Vezmu-li v úvahu zatím chladný přístup západu, Rusko, které se cítí nedotknutelné, proč by po obsazení všech bývalých zemí Sovětského svazu neobsadilo třeba Karlovy Vary? Vždyť tam je Rusů také dost. Zní to možná dost paranoidně, ale tím, že nebudeme hledět na nepříliš vzdálený Krym, nebudeme dávat hlasitě najevo svůj nesouhlas a nebude přibývat výhružek nejen z Ruské strany na západ, ale i opačným směrem, je klidně možné, že se Rusko vydá na "výlet" všude tam, kde bude někdo schopen oslavně vztyčit vlajku bývalého svazu. 

dovolíme to?

Záleží částečně i na nás. Sami běžní ruští obyvatelé ne vždy schvalují takové zákroky. Ze všech Čechů je to přes 80% nesouhlasných názorů. Osobně pro mně je vždy velmi těžké držet za jazykem ostrá slova. Jediné, v co doufám, je, že ze strany západu přijde takový krok, který vyleká Kreml. Bojím se však toho, že je už krom vojenského zákroku nevyleká vůbec nic...

Autor: František Kubásek | úterý 25.3.2014 14:33 | karma článku: 10,10 | přečteno: 1084x