Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kapitalista Verdi

Giuseppe Verdiho známe jako hudebního génia. Verdi byl ale stejně úspěšný jako podnikatel. Ve své době se stal multimilionářem a svůj majetek úspěšně rozmnožoval až do smrti. A taky užíval.

Po své třetí opeře Nabucco byl ani ne 30 letý Verdi už známým skladatelem a měl svou cenu. Za operu Ernani v roce 1844 dostal honorář 12 000 lir, což byly na svou dobu velké peníze. Koupil za ně statek Pulgaro v parmském regionu poblíž rodného městečka Roncolo. S rostoucí slávou svůj majetek úspěšně rozmnožoval. V roce 1845 si koupil palác v městě Busseto. Největší investici udělal v revolučním roce 1848, kdy si pořídil komplex usedlostí Sant Agata se 107 hektary zemědělské půdy. Všechny statky se nacházely poblíž jeho rodného města. V Sant Agatě si skladatel postupně vybudoval své sídlo – vilu s parkem. Tady spokojeně prožil dalších 50 let a složil všechna další díla.

Verdi pocházel ze skromných poměrů a celý život se snažil dostat výš. Schopnému muži doba přála: průmyslová revoluce byla v plném proudu a kdo na to měl, akumuloval kapitál a investoval. Verdi na to měl finančně i organizačně. V tom byl mezi skladateli a intelektuály své doby naprostý unikát. Na statcích zaváděl moderní zemědělskou výrobu, používal nové stroje a další výdobytky techniky. Stal se expertem na všechno, sám si navrhoval stavební úpravy a výzdobu interiérů. Na nejdůležitější práce – ať to byly stavby nebo sklizně – osobně dohlížel. „Tohle prostředí mi dává sílu,“ říkával, „je radost se o to všechno starat.“ Nedělal to ovšem samoúčelně. V jeho dokonale zorganizovaném životě mělo důležité místo dobré jídlo a společenský život. Do svého sídla si často zval významné osobnosti své doby – politiky i hudebníky. Někteří u něj měli i své pokoje. Mezi nejčastější návštěvníky patřila česká zpěvačka Theresa Stolzová, slavná sopranistka a představitelka jeho rolí.

Verdiho životní rytmus v Sant Agatě měl pevný řád. Vstával brzy, dal si lehkou snídani a pak vyřizoval poštu a četl. Následovala vydatnější snídaně a obhlídka statků. Po návratu se naobědval (maso a vejce) a pracoval. Večer se převlékl do společenských šatů a vyzvedl v pokoji svou ženu. Prošli společenskými prostorami domu a zasedli k bohatě prostřenému stolu, sami nebo s hosty. Servírovalo se na jemném francouzském porcelánu a příbory nesly jeho monogram. Večeře se skládala ze čtyř chodů: předkrm, první chod (rizoto nebo těstoviny), hlavní chod tvořilo maso – vařené, pečené nebo smažené v těstíčku. Na závěr dezerty. Po obědě káva. Zelenina a většinou i maso pocházely z vlastních zdrojů. Od jídla k hudbě je překvapivě blízko – obě činnosti dovedou přinést velký zážitek, ale jsou prchlivé: jakmile se zkonzumují – mizí. Verdi měl pod kontrolou i přípravu jídel v kuchyni a často měnil kuchaře.

Po sjednocení Itálie v 60. letech 19. století se skladatel zapojil do veřejného života. Stal se poslancem později senátorem a městským zastupitelem. Zároveň pokračoval ve svých akvizicích a skupoval stále větší nemovitosti. Koncem 19. století byl největším vlastníkem půdy v parmském regionu. Vlastnil přes 1000 hektarů orné půdy a ještě více lesů, luk a pastvin. Bohatstvím se pozvedl mezi aristokracii. Nashromáždil obrovský majetek, ale dovedl si ho užívat a nebyl hrabivý. Ze svých peněz vybudoval a financoval nemocnici ve Villanova d´Arda a domov pro přestárlé hudebníky v Miláně. Zde také v roce 1901 ve svých 88 letech zemřel. Talentem a pílí dosáhl všeho, co si předsevzal. Jeho pohřeb se stal celonárodní manifestací. Téměř 1000 členný sbor pod taktovkou Toscaniniho mu na rozloučenou zazpíval slavnou árii zajatců z Nabucca.

Itálie zplodila řadu významných hudebníků, literátů i režisérů. Když se zeptáte Italů, kdo z nich byl největší, odpověď je jednoznačná: VERDI.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Krupicka | čtvrtek 13.2.2014 12:13 | karma článku: 18,79 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

Když se mnou něco pohne, musím to dát na papír. Je to dokumentární film Amy o stejnojmenné zpěvačce, která umřela právě před 4 lety. Je to vlastně smrt v přímém přenosu, protože tu cestu do hrobu Amy sama komentuje.

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Co vědí v Kostnici o Husovi? Dost!

Kostnice, město, o kterém jsme se učili ve škole, ale nedovedli jsme si ho představit. Vždycky se mi zdálo, že tam haraší kosti. Jak vypadá a co tam o Husovi vědí? Vydal jsem se hledat místo, kde upálili českého mučedníka.

20.7.2015 v 11:28 | Karma: 15,39 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

S teplejším počasím vyrazili do ulic prodavači charity a otravové všeho druhu. Na některých místech jich je tolik, že projít okolo je problém.

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

Vypadá nenápadně, jako zmenšenina smíchovského mostu v Praze. Dnes se na něj jezdí dívat turisté, ale jeho historie je přímo ďábelská, kape z něj krev...

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Je Česko dostatečně antiislámské?

Zdá se, že ne. Většina lidí považuje islám za nebezpečí a někteří politici se snaží, aby jich bylo ještě víc.

26.1.2015 v 10:45 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
Člověk se spoustou chyb, protože... nobody´s perfect.

Seznam rubrik