Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam na výstavu v ještě letní Praze?

Není toho moc, ale ze záplavy průměrnosti vyčnívají český artbrutalista Jan Křížek, britsko-indický výtvarník Raqib Shaw a Tutanchamon, respektive jeho hrobka.

Jan Křížek

Praha bohužel není metropolí typu Vídně nebo Paříže, kam by se jezdilo za uměním. I tak se najde pár výstav, které stojí za zhlédnutí. Určitě k nim patří sochař a výtvarník Jan Křížek (1919-1985), naprosto zapomenutý, přesto jeden z nejoriginálnějších českých výtvarníků poloviny 20. století. Výstava ve Valdštejnské jízdárně je ojedinělou možností seznámit se s jeho pozoruhodným dílem a životem i s pracemi jeho přátel a současníků. Mezi ně patřili mj. Václav Boštík, Pablo Picasso, André Breton, Jean Debuffet… Křížek se přestěhoval do Paříže v roce 1947. Jeho životním tématem byla lidská figura. Ve snaze dojít k podstatě, k jakémusi archetypu lidství, spěl ke stále větší jednoduchosti a primitivismu. Pracoval intuitivně. Některé jeho sochy a kresby připomínají naivní dětské výkresy nebo šamanské masky. Vyznával teorii, že dřív, než se socha bude podobat někomu konkrétnímu, musí se podobat člověku.

V Paříži se Křížek seznámil s Jeanem Debuffetem, propagátorem stylu art brut. Ten v roce 1948 vystavil několik jeho soch na tzv. Foyer de l´art brut. Přišli se na něj podívat i Picasso a Breton. Křížek zaujal a brzy na to měl ve Foyer samostatnou výstavu. Jeho finanční situace ale byla (po celý jeho život) prekérní. Na přímluvu Picassa krátce pracoval v keramickém ateliéru a pak žil ve velmi skromných podmínkách v Paříži. Tady v 50. letech vytvořil klíčová díla. Primitivní je technika i materiál, z něhož tvořil: kameny, zbytky papíru, novinový papír, často kreslil vším, co měl po ruce nebo do papíru trhal. Použitý materiál recykloval. Vedle art brut mu byl blízký surrealismus. V roce 1956 měl výstavu v galerii André Bretona. Jeho styl je však unikátní. Diváka vrací jakoby někam zpět, do doby raného křesťanství nebo spíš doby kamenné. V roce 1962 Václavu Boštíkovi, svému jedinému českému příteli, napsal, že své náměty vyčerpal a s tvorbou končí. Odstěhoval se do střední Francie, kde koupil kus pozemku a na něm si postavil jednoduché dřevěné obydlí. Zde dalších 23 let žil se svou ženou jednoduchým životem bez civilizačních vymožeností a věnoval se včelaření. Jeden z mála umělců, u kterých byla tvorba a život v naprostém souladu! Může se tím dnes někdo pochlubit?

V Galerii Rudolfinum je téměř vždy k vidění něco originálního. Tentokrát jsou to bestiální výlety do říše snů a krásy britsko-indického malíře Raqiba Shawa. Shaw je takovým výtvarným Salmanem Rushdiem, umělcem, který nezapře svůj asijský původ, míchá sen a skutečnost a vytváří novou realitu. Jeho lidsko-zvířecí stvůry, často v erotických polohách, jsou zasazeny do mytologického prostředí a pestrých krajin. Jsou krásné, vyvedené precizní technikou orientálních mistrů, oscilují na hranici kýče. Tím provokují a znepokojují. Postmoderna jak má být!

Z dalších kulturních stánků stojí za zmínku Galerie hl. m. Prahy, resp. dům u Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí, kde probíhá výstava fotografa Viktora Koláře. Jde o retrospektivu posledních 50 let. Kolářovy fotky jsou pohledem do banální a šedé každodennosti ostravského a kanadského prostředí. Momentky spěchajících a bavících se lidí i mlčících periferií jsou naprosto nadčasové, ale zároveň vytvářejí krásnou kulisu své doby. Nelze je přejít jen tak, nutí k zamyšlení. GHMP nedávno zpřístupnila svůj další objekt: Colloredo-Mansfeldský palác u Karlova mostu. Hezká ukázka toho, jak se za komunistů hospodařilo s historickými stavbami. Do poloviny září v paláci probíhá výstava obrazů a objektů Jiřího Davida.

Všichni známe Tutanchamonovu zlatou posmrtnou masku a víme, že faraon vládl Egyptu krátce v 2. tisíciletí před Kristem. Také si možná vzpomeneme, že jeho hrobka zůstala jediná nevykradená a že ji v roce 1922 objevil ji britský archeolog Howard Carter. Ale kdo přesně Tutanchamon byl, jak zemřel, jak vypadala jeho hrobka po otevření , kolik předmětů se tam našlo a jaký mají význam, na to odpovídá výstava, která je probíhá do 22. září na výstavišti v Holešovicích. Zavádí nás do čtyř potemnělých prostor hrobky, kde se v decentním světle lesknou dokonalé repliky původního inventáře. Výrobní materiál: zlato, alabastr, drahé kameny, ebenové dřevo. Dech beroucí podívaná. Nejdůležitější artefakty jsou pak ještě samostatně vystaveny s patřičným vysvětlením v širokém kontextu. Život ve starověkém Egyptě v přímém přenosu. Vstupné sice není nízké, ale jsou to dobře investované peníze. Sám jsem měl na výstavu asi dvě hodiny, ale strávil bych tam bez problémů mnohem delší čas.

Autor: Miroslav Krupicka | pátek 23.8.2013 16:21 | karma článku: 7,48 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

Když se mnou něco pohne, musím to dát na papír. Je to dokumentární film Amy o stejnojmenné zpěvačce, která umřela právě před 4 lety. Je to vlastně smrt v přímém přenosu, protože tu cestu do hrobu Amy sama komentuje.

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36 | Přečteno: 942x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Co vědí v Kostnici o Husovi? Dost!

Kostnice, město, o kterém jsme se učili ve škole, ale nedovedli jsme si ho představit. Vždycky se mi zdálo, že tam haraší kosti. Jak vypadá a co tam o Husovi vědí? Vydal jsem se hledat místo, kde upálili českého mučedníka.

20.7.2015 v 11:28 | Karma: 15,39 | Přečteno: 574x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

S teplejším počasím vyrazili do ulic prodavači charity a otravové všeho druhu. Na některých místech jich je tolik, že projít okolo je problém.

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

Vypadá nenápadně, jako zmenšenina smíchovského mostu v Praze. Dnes se na něj jezdí dívat turisté, ale jeho historie je přímo ďábelská, kape z něj krev...

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Krupicka

Je Česko dostatečně antiislámské?

Zdá se, že ne. Většina lidí považuje islám za nebezpečí a někteří politici se snaží, aby jich bylo ještě víc.

26.1.2015 v 10:45 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, uvádí média. Záchranáři našli trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  6:34

Některá íránská média tvrdí, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1032x
Člověk se spoustou chyb, protože... nobody´s perfect.

Seznam rubrik