Ještě k Romům...

Když je člověk vidí, jak na ně hololebkaři házejí kameny a lahve, je mu jich líto. Když vidí, co zase kde zdemolovali, musí se rozčílit. Řešit Romy není jednoduché. Už  by se tím někdo mohl začít vážně zabývat.

Kde začít klubko problémů kolem Romů rozplétat? Postoj českého státu vůči Romům byl samý přešlap. Po válce Romy ze Slovenska usídlili do českého pohraničí. Nebyli sami, kdo tam plundrovali. Bylo jim zakázáno kočovat. V zemích jako Anglie nebo Francie kočují dodnes. Jen povozy vyměnili za auta a karavany. Přivydělávají si brigádami v zemědělství. V Anglii má každá větší obec povinnost vyhradit kočovníkům určitý prostor pro život. Tábory nevyužívají jen Romové. Lidí s kočovným způsobem života je víc, říká se jim travellers. Zdaleka nejsou svatí, ale jsou rozptýleni po celé zemi a nepředstavují velký problém. Rozhodně nevzbuzují tolik vášní, jako u nás.

 

Museli se usadit a tak jim přidělili byty domech a panelácích. Pak se divili, že topí parketami. Dílo bylo dokonáno po revoluci, kdy je noví majitelé domů a podnikatelé začali vystěhovávat. Romové a s nimi jejich problémy byli leckde vytlačeni do nájemních bytů, které se staly výnosným byznysem. Z malých ghet se stávala velká. Začaly vznikat zdi, oddělující Romy od bílých. Přitom v nájemních bytech platí dost velké peníze. Kritizuje se to, ale nedělá se nic. Konají jen někteří populističtí starostové. V okolí ghet panuje zvýšená kriminalita.Většina Romů práci nesežene, mají hodně dětí, žijí z dávek. Začarovaný kruh. Na západě jim takhle přerostla přes hlavu muslimská ghetta. U nás bychom si měli pohlídat, aby se to nestalo. Co je nejhorší – děti v ghetu vidí příklad dospělých a později mají jen malou šanci začlenit se do společnosti.

 

Rozhodně nechci Romy pasovat do role obětních beránků, ani nevolám po zavedení kvót. Jen si říkám, kde je a co dělá stát? Máme 23 let po revoluci a co dělají ti, kdo za to jsou placeni v čele s radou pro menšiny? Měli by přicházet s efektivními řešeními. Ano, bude to běh na dlouhou trať a bude to něco stát. Ale už by se konečně mělo začít.

Autor: Miroslav Krupicka | neděle 25.8.2013 16:00 | karma článku: 19,90 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Miroslav Krupicka

Amy Winehouse - film bomba

29.7.2015 v 11:17 | Karma: 14,36

Miroslav Krupicka

Dejte na pejska

1.4.2015 v 11:59 | Karma: 21,28

Miroslav Krupicka

Most přes řeku Kwai

13.2.2015 v 10:43 | Karma: 26,94