Protivládní protesty v Číně - právě teď!

Ve čtvrtek ve městě Urumuqi uhořelo 10 lidí. To bylo poslední kapkou, kterou čínský pohár trpělivosti přetekl. Lidé vycházejí do ulic a požadují odstoupení vlády i prezidenta.

Ve čtvrtek ve městě Urumuqi, které leží v autonomní provincii Ujgursko, propukl požár v jednom z věžáků. I průjezdy pro hasičská vozidla ve městě byly omezené, a tak hasičům chvíli trvalo, než se tam dostali. Měli také problém projet kvůli zaparkovaným vozidlům, která tam stála přes sto dní a mnohá měla vybitá baterku. Obyvatelé byli v karanténě, všichni doma v jednu chvíli, takže parkovacích míst nebylo dostatek a parkovali, jak se dalo. Dveře samozřejmě zamčené. Uhořelo deset lidí. Místní vláda obratem uspořádala tiskovou konferenci, na které uvedla, že se jednalo o chybu uhořelých, kteří neměli ponětí o tom, jak se v případě požáru chovat. O tom, že dveře byly zamčené a nikdo se nemohl dostat ven, ani slovo. To Číňany hodně naštvalo. V Urumuqi následující den vyšli lidé do ulic a hodně se toho semlelo. Někteří se začali postrkovat mezi sebou, poté se začali rvát i s příchozími policisti, všichni v jedné kupě. Přístup a neustále lži vlády naštvaly nejen obyvatele tohoto města. Do ulic vyrazilo mnoho lidí také v provinciích Hunan, Yunnan, v menším měřítku také v Pekingu. V Šanghaji se protesty konaly hlavně na ulici Urumuqi, po které jsme se tak rádi před lety procházeli. Tam si dokonce troufli sborově skandovat: “Xi Jin Ping, odstoupit! Komunistická strana, odstoupit!” Tohle je v Číně něco neskutečného, nikoho by ani ve snu nenapadlo, že si to někdo troufne veřejně říci. Tím spíše, že to budou skandovat houfy lidí v ulicích. Zdvižení bílého papíru také symbolizuje prostest proti vládě, je vidět na přiložené fotografii.

 

Ulice Urumuqi v Šanghaji
protesty v Šanghaji

 

Přidává se víc a víc lidí. Po internetu koluje spousta videí, články se mažou, ale stále se publikují nové. Schválně tak někteří publikují články beze slov, jen s prázdnými čterci nebo s jedním slovem ? (hao). Sdílí je statisíce lidí, ale rychle se mažou. Zajímavé je, že jak jsem zmiňovala už minule, hodne videí, komentářů a článků, je přístupných hlavně v noci. Přes den na takové na čínském internetu vzase tolik nenarazíte.

 

Jeden z článků, které zdánlivě nic neznamenají, ale jedná se o další formu protestu proti vládě

 

Před pár týdny jsme uvažovali nad tím, jestli se něco takového může stát. Někteří přátelé zmiňovali, že spíše ne, protože by to policisté a vojáci rychle rozehnali. A teď se to děje. Ovšem policisté ani speciální jednotky nebo povolaní vojáci nijak zvlášť nezasahují. Tentokrát se děje další zajímavá věc. Na spoustu míst policie dorazila a lidé na ně začali křičet: “Vy nemáte syny? Vy nejste otcové? Co kdyby tam uhořely vaše děti?” A samozřejmě nejen to. Policisté se otočili a zase odešli. 

 

Před poslední velkou tiskovou konferencí se uvádělo, že je v v Urumuqi na 200 pozitivních. Po několika desítkách minut začala konference, kde slavnostně ohlásili, že ve městě konečně dosáhli nuly! Ti to ale schytali. Lidé se rozčilovali: “Vy si myslíte, že jsme tak hloupí? Jak se může za pár minut 200 nemocných zázračně vyléčit?”

 

V posledních měsících se v Číně dějou velké věci. Už několikrát jsem psala, že se dějou věci nevídané. Nenapadlo mě, že to napíšu tolikrát, a že se bude situace takhle stupňovat a vyhrocovat. 

 

A co na to pan prezident? Po schůzce s Němci má u sebe na návštěve zástupce Kuby…

 

Minule jsem vám představila čínské slavné politické duo (https://krumpalova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=794189) Xingfú jiě (Šťastnou sestru) a Tou le ge - (Bratr, co se potajmu raduje). Bratr hlásil, že situace v Číně se nadále zlepšuje. Když jsem četla komenáře pod videem, tekly mi slzy smíchy. Jeden Číňan napsal: “Brácho, ty asi nemáš přístup na internet, můžeš se připojit na můj hotspot, jestli potřebuješ.” Šťastná sestra zase uvedla, že spokojenost lidí s vládou se vyšplhala na 98%. 

 

Bude to ještě zajímavé. Někteří tvrdí, že jde o zákulisní boj proti současnému prezidentovi, který si svou válkou proti korupci poštval hodně lidí. Ale zase, ta válka je dost jednostranná. Odstranil hlavně lidi, kteří mu byli nepohodlní.

Autor: Kateřina Krumpálová | sobota 26.11.2022 22:06 | karma článku: 27,20 | přečteno: 853x