Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Road to UFC: Singapur (2)

Na hotelu se teď stále něco děje, všude potkáte zaměstnance UFC. Do obou turnajů už zbývá jen pár dní, přípravy finišují. Nás zítra čeká vážení a po zítří už zápas.

Na soutěžní hotel jsme se mohli přesunout od 3.6. Kamarád, který zápasí ve stejné váhovce jako Lukai, už byl na hotelu od 1.6., protože letěl z čínského města Tianjin, to mělo jít do karantény, kdyby tedy ještě čekal, z Číny by se už ven včas nedostal. Pro turnaj Road to UFC si každý zápasník může vzít s sebou pouze jednoho člověka a zaplatit dalšího, když zatím nemáte žádné peníze, prostě nejde. Bylo to docela dilema. Naštěstí, máme v Singapuru známé a celý šanghajský tým z UFC PI přijede, tak jsme to nemuseli moc řešit. Každý tom má tedy jen jeden pokoj. Pokud má žena-zápasnice trenéra muže, dostanou dva pokoje.

 

Od 1.6. do 4.6. jsme se kromě snídaně museli o sebe postarat sami - zabezpečit jídlo, tréninková místa, váhu atd. Někdo si koupil celé pečené kuře, my jsme nakoupili listovou zeleninu, vajíčka a krevety a ocet a vařili to v konvici na vodu. Chvíli to trvalo, ale byla to asi nejlepší alternativa, protože hledat tady něco, co Lukai může, bylo poslední dny docela těžké. Já se naučila vyznat se v místních nákupních centrech (bez navigace bych to nedala) a chodím si kupovat obědy a večeře ven. Teď ještě dojídám krevety, které jsme předtím nakoupili pro Lukaie, protože už ani ty nemůže. Naštěstí UFC dává denní kapesné nám oběma, takže z naší kapsy tady nejde nic. Dříve dávali hotovost, teď posílají peníze rovnou na účet.

 

Hned po ubytování na hotelu jsme se setkali s kamarádem Xie Binem. To je kluk také ze šanghajské akademie, který zápasil už loni na Dana White’s Contender Series, bohužel mu to nevyšlo. Podle svých slov se nechal moc unést a snažil se soupeře sundat v postoji. Ke konci zjistil, že se lehce háže a dokáže ho udržet na zemi. Došel mu na to ale čas. Čekala jsem, že to setkání bude trochu zvláštní, protože Xie Bin i Lu Kai jsou stejná váhová kategorie, stojí na stejné straně turnajové pyramidy a pokud se jim oběma v prvním kole podaří vyhrát, do toho druhého je postaví proti sobě. Jsou to dobří kamarádi, na UFC koleji bydleli hned naproti sobě a volno mezi tréninky tak často trávili spolu hraním her nebo prostě kecáním. Sice si psali, ale Xie Bin očividně při setkání nevěděl, jak zareagovat. Lu Kai je mezi přáteli jako divoká voda, takže to vyřešil. Rovnou na něj skočil, přivítali se, a šlo se na společný trénink ven k Marina Bay. Xie Bin dorazil z Číny, nemusel se tak potýkat s časovým posunem jako my. Bylo to znát. Zatímco Lukai byl po prvních kolech na lapách úplně vyšťavený, Xie Bin vypadal v pohodě.

 

3.6. dorazil celý UFC kolotoč. Těch aut, kufrů, krabic různých velikostí… obří skupina. Ze začátku vládl trochu chaos, protože Road to UFC a UFC 275 řeší hned několik týmů. Jakmile si ale vytvořili zázemí, rozestavěli všechno vybavení do jednotlivých pokojů, vše bylo naprosto jasné.  Po zkušenostech z Číny a také z ČR v tom, jak se lidé stavějí zařizování záležitostí, odvádění práce do detailu, rychlosti, přístupu… tohle je nebe a dudy. Na místě je jen část z celé jejich organizace, ale i tak je to armáda lidí. Všechno šlape jako hodinky. Každý člověk má jasně dané své úkoly a jsou k dispozici ve dne v noci. Nemusím se nikomu připomínat, nahánět někoho, řešit nějaké problémy. Všechno je vyřešeno dopředu, jasně naplánované, reagují neskutečně pružně a vždycky přátelsky. Po zaregistrování jsme dostali vytisknuté rozvrhy, kontakty na všechny a další důležité informace.

S Forrestem Griffinem z UFC PI

 

Celkem mělo přijet osm Číňanů, takže jsme pro náš tým dostali dva dvoupokoje s žíněnkami a točíme se tam podle toho, jak je volno. Kromě toho je k dispozici další místnost, kde jsou běhací pásy a oficiální váha. Jinak chodíme také do hotelové posilovny a běhat ven. Trenér z UFC PI bere všechny na tréninky do jednoho zdejšího gymu. Byli jsme s nimi jednou, ale poslední dny před zápasem se už soustředíme na váhu a chodíme hlavně běhat a objevovat okolí.

 

Lukai musí každé ráno poslat zprávu o své váze a kondici výživovému specialistovi z UFC PI, a ten mu na základě toho naplánuje jídlo na další den. V jeho případě je to ale každý den více méně to samé. Ráno míchaná vajíčka a oběd a večeře hlavně bílkoviny a tuky. Je tady pár kluků, kteří mají problémy s váhou, ti mají speciální jídelníček. Problémy mají ale proto, že panu doktorovi nevěří a myslí si, že 120g čokolády je to samé jako 120g hovězího, a nevymluvíte jim to. Všichni vidí, že Lukai nikdy s váhou neměl problémy, všechno dělá podle plánu, který dostal, ale i tak někteří nevěří. Když jim váha nejde, vymlouvají se, že jejich tělo prostě takové je. Rozhodně to není tím, že se cpali zmrzlinou a čokoládou. A to měli v přípravném kempu na Bali jídlo na míru až na pokoj a nemuseli se o nic starat.

 

Jídlo na celý den

 

První dva tři dny jsem ještě měla čas na obhlídku Singapuru, potom už zůstávala s Lukaiem. Museli jsme do nemocnice na MRA, vyzvednout a vyzkoušet všechno oblečení a vybavení, ostříhat vlasy, focení a natáčení pro UFC, focení a rozhovory pro různé magazíny a zpravodajství, hlavně z Asie, schůzky s managementem… nebylo toho zase tolik, ale dny aspoň utíkaly rychleji. Dnes večer v 7-8 hodin začínáme odvodňovat. Máme půjčenou infrasaunu, peřiny a ručníky navíc… Tentokrát půjdou dolů jen čtyři kila, takže by to mělo jít hladce. Minule jsme sundavali přes 5 kg. Lukaiovo největší zábavou teď je sledování videí o jídle, v mobilní aplikaci zkoumání zdejších restaurací a jejich nabídky. Plánuje si, co všechno sní, až bude mít po vážení. Pro ty, kdo budou opět psát, že nechápou smysl takového snižování váhy - to spousta lidí, i náš výživový poradce, který se o zápasníky stará, tvrdí, že je to hloupost.. Prostě s tím někdo začal, teď to dělá většina a člověk se musí přizpůsobit, aby nebyl v nevýhodě. Tak to dnes bohužel je. Lukaiův soupeř měl už před pěti dny 66.2, takže odvodňovat nebude a na soutěžní váze byl moc brzy. Takhle po vážení do zápasu moc nenaroste a bude ve velké nevýhodě, protože Lukáš dokáže zpět nabrat až 12 kg. Někde mají pravidlo, že se může nabrat pouze 10 %, jinak by museli přestoupit do jiné váhy. Tady to není, takže po vážení je Lukaiovým hlavním úkolem jíst, jíst, jíst. Samozřejmě si nedá hned po odvážení hamburger. Mají přesně rozplánováno v kolik hodin co a kolik, jak a čím zavodňovat. Je to docela věda, ale pokud se to dělá správně, efekt je neskutečný.

 

Focení

 

Autor: Kateřina Krumpálová | středa 8.6.2022 13:20 | karma článku: 21,15 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Kateřina Krumpálová

Nápadník z ropné plošiny

Emaily s podivnými odkazy, falešné účty, které vám vysají bankovní kartu při nakupování zboží z bazaru, na to jsem zvyklá. Nečekala jsem ale, že mě podvodník potká i jinde...

27.7.2023 v 15:47 | Karma: 25,42 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ona

Kateřina Krumpálová

Mistrovi se "ne" neříká - aneb jak jsem držela půst v čínských horách

S naším Mistrem Xu jsme se nikdy nenudili. Jednou mě naverboval do pětidenního detoxu v čínských horách...

2.7.2023 v 15:32 | Karma: 23,50 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Jak Číňané vnímají trendy oslavující těla všech velikostí a tvarů?

Západ se snaží oslavovat těla všech velikostí, tvarů, barech...často ne příliš úspěšně. Jak tyto trendy vnímají Číňané?

28.6.2023 v 18:27 | Karma: 19,90 | Přečteno: 633x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Krumpálová

Telefonát s Taiwanem

Už začátkem nového roku, před oficiálním nástupem nového prezidenta do funkce, máme hned o čem mluvit. Co může přinést jeden telefonát s Taiwanem?

1.2.2023 v 16:57 | Karma: 37,44 | Přečteno: 2991x | Diskuse| Politika

Kateřina Krumpálová

Bez filtru ani fotku!

Kruhy pod očima, vrásky, málo vlasů, tloušťka... pro zkrášlovací aplikace není nic problém. Moje čínské kamarádky se bez nejrůznějších filtrů odmítaly fotit a nad následnou úpravou kolikrát strávily i několik hodin.

9.1.2023 v 18:11 | Karma: 21,28 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 203
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1517x
V Číně žiji a pracuji již devátým rokem, ale tato země mě nepřestává překvapovat. Postupně se s vámi podělím o zážitky a poznatky ze všedního života, sportu, vzdělávacího systému a ze společnosti.

Seznam rubrik